Tvornica Cementa Kakanj
Re: Tvornica Cementa Kakanj
web developer našao posao u Heidelbergu pa odselio.
-
Ma ja se nekako prema telekomu ravnam, a oni su uvijek čekali da se prvo objavi na Sase prije nego što bi stavili na svoju stranicu...
Dobit je 50,6 miliona KM odnosno 5 KM po dionici.
-
Mašala
I nikad mi se ne dade da kupim cementare 

Vidim neki dan na relaciji gdje se gradi pruga Ilidza - Hrasnica Cementarini kamioni nasipaju slojeve betona . Dobro je krenulo u prvom kvartalu 2025 . godine
-
Nego, upade mi u oči da je ostvarena bruto dobit od 56,5 mio KM na 179,5 mio KM ukupnih prihoda (31,5%). I onda se neko žali kako su cijene nekretnina i građevinskih objekata skočile i kako su građevinari lopovi i gulikože. A oni su zapravo samo kraj lanca u kojem svi debelo otimaju. Ovo nije više samo inflacija u odnosu na nominalne cijene, ovdje je nastupila inflacija i na procente zarade. I tako godinama. Pa Bingo bi sa ovakvom profitnom maržom imao najmanje pola milijarde dobiti... 

Cementna industrija zbog visokih troškova transporta na neki način ima monopol na određenom trzistu.
To je dobro kad ide gradnja i lose kad stane.
Za razliku od njih industrija betonskog čelika ima dobru prodaju ali nema zarade jer ne mogu formirati cijene prema troskovima nego prema globalnim cijenama.
To je dobro kad ide gradnja i lose kad stane.
Za razliku od njih industrija betonskog čelika ima dobru prodaju ali nema zarade jer ne mogu formirati cijene prema troskovima nego prema globalnim cijenama.
-
Ja mislim da i u svijetu farmaceutska industrija radi sa 4 puta manjom maržom od cementne industrije. Bosnalijek 8,6% profitna marža u odnosu na prihode. Lako je lijekove miksati, ali hajde cement miksaj... 

Uglavnom je to duopol.