Elektroprivreda BIH

Dosadno mi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Dosadno mi »

Zadnjih 15 godina dionica se nije oporavila
Ko je kupio sa 45 sad ima 60 godina
Ova dionica je podcijenjena samo za ljude u 20tim
I to mozda
panzer

Post by panzer »

Nenormalno podcijenjena. A da nema forsiranja prodaje, ne bi bila na ovoj cijeni. Ovo je sasvim tehnička stvar.
mikriza

Post by mikriza »

Ja sam u 30im meni odgovara i za 30g s obzirom da je PIO upitan, ali što prije izađu ovi nestabilni to bolje, Truba molim te pređi kod svojih u JPEMR. Možda i ova politička kriza nudi rješenje, jer stranci će to završiti, ali nema besplatno.
Truba

Post by Truba »

nema nacije kad su pare u pitanju oni dolje su veci lopovi pa bih vama strucnjacima preporucio da kupujete i kod njih
i njih ćete zeznuti kao i ove u ep
pad se dionica oporavi za 26 godina (ali kozmickih)
montypython

Post by montypython »

Dosadno mi wrote: 07 Mar 2025, 13:33 Zadnjih 15 godina dionica se nije oporavila
Ko je kupio sa 45 sad ima 60 godina
Ova dionica je podcijenjena samo za ljude u 20tim
I to mozda
Ovo isto se moglo reći za npr Energoinvest godinama do prije par sedmica. I bilo bi katastrofalna greška. Jer ko ga je kupio po npr 0,8 do 1 zaradio je bar 150% na uloženo. Što je bolje nego da je držano na banci decenijama. Ili da je bilo uloženo u najelitnije zapadne dionice.
Dalje, što bi JPESR kupio po 120 ili 150 prije 15 godina i držao? Smisao je kupiti je po 10-15 KM kad je budzašto i nema se šta izgubiti. A na taj nivo je i došla zbog forsirane prodaje fondova. Ko je kupio po toj cijeni u zadnjih par godina nije ni mogao puno izgubiti a dobiti može mnogo više. Ustvari je nemoguće izgubiti kupivši je po npr 11. Cijeli smisao kupovine tako srozanih dionica je imati strpljenja.
Gledam sad neke od najcjenjenijih dionica na svijetu tzv sedam veličanstvenih, Nvidia za dva mjeseca spala sa 152 dolara na 112 pad od 26 %, Tesla za 3 mjeseca sa 483 na 263 pad od 45 %, Amazon za mjesec sa 242 na 200 pad od 18%. Ili BMW koji je sa 114 pao na 83 za godinu, pad 27%. Itd itd. Govorimo o dionicama gdje hiljade analitičara bulje u po 3 ekrana paralelno čitav dan i čitav život i opet izgube 30% za par mjeseci. A evo kod nas Truba koji sam priznaje da se ne razumije žali se kupio po 13,99 KM I još nije naraslo. Iako je za to vrijeme izgubio manje nego što su školovani specijalizirani trejderi u uređenim zemljama za 2 mjeseca.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Davno su rekli da previše analize dovodi do paralize :lol:
Muzafer

Post by Muzafer »

brzi wrote: 06 Mar 2025, 13:35 Samo se ti zezaj, ni sa Andelijom nam ne bi bilo ništa bolje.
On bi još uvijek držao istu cijenu struje.
Na tu poziciju mora doći menager, koji će imati odriješene ruke.
Meni se ne dopada što imaju 200 miliona u banci jer ovu agoniju mogu vući još dvije godine prije nego što postanu nelikvidni.
A ulaganja nema, jede se amorizacija, jede se proizvodna supstanca.
E ovo. Upravo ovo. Da nema tih 200 miliona, postojala bi sada nada da moraju neki dobar procenat prodati, ovako nista, nista, nista...

Kakva je korist kupovati i po ovim nivoima od 11 i nesto, naravno skoro pa je dzaba, ali upravo kakve vise veze ima i sto je dzaba, kad moze biti u ovom 10-14 ili 10-12 kanalu jos godinama.

Jer nema nikakve, ama bas nikakve naznake da se stanje ovog javasluka i neposlovanja moze prekinuti.

I evo sad haj nek mi neko kaze da nisam u pravu. Sve i da u stvarnosti za nekoliko godina ostvare 30, 40 mil dobiti, zar ne mogu to staviti u amortizaciju i prikatati samo neku pozitivnu nulu. I dionica opet ne ide nigdje, nigdje, nigdje.

Mislim da ovdje samo privatizacija moze pokrenuti stvar. Sve ostalo je dzaba i suplje naklapanje. Volio bih da nisam u pravu...
panzer

Post by panzer »

Poslovanje i cijena dionica ima minimalnu korelaciju.
Ovo što se dešava je tehnička stvar.
Sutra kada se isprazni prodajna strana, kada prodaju svi oni koji su mislili prodati, onda više neće biti tog pritiska. Ne bude više voljnih da prodaju bar do 16 KM, vrlo brzo cijena će skočiti za skoro 50%.
A firma i dalje i tada može poslovati sa gubitkom.

I tada će zaraditi oni što su juče kupovali.
Muzafer

Post by Muzafer »

To je skroz tacno. Ali...

Dugo tokom 2023. g. je bila izmedju 13-14, pa je sletila na 10 u martu 2024. g. kao reakcija na los izvjestaj iz 2023. Onda je uz nikakvu prodajnu stranu, ponovo otisla na skoro 14 krajem maja. Prodaja je bila posustala u tom kracem periodu u nadi da bi 2024 mogla biti bolja. Ali posto su se javili izvjestaji da nije, odnosno da su gubici i dalje prisutni, prodajni pritisak je od tada ipak stalno prisutan i veci je od kupovnog.

Naracno, moguce je da i u ovom periodu gubitaka, ode na 16 ako se prodajna strana isprazni, ali cim naraste na 14, mislim da ce se prodajni pritisak opet povecati i onda opet ide dole....
Dejan118

Post by Dejan118 »

panzer wrote: 07 Mar 2025, 14:06 Nenormalno podcijenjena. A da nema forsiranja prodaje, ne bi bila na ovoj cijeni. Ovo je sasvim tehnička stvar.
Osim ako nije isti scenario kao sa RTEU da se toliko pdcijeni pa da onda se otkupi po mizernim cijenama.
Post Reply