Solana Tuzla

Pat

Re: Solana Tuzla

Post by Pat »

A šta ako ponudi 30-35 KM po dionici.
Sto bi bilo fer ponuda u koliko hoće 51%
SSenseiSS

Post by SSenseiSS »

Iako AS, AS HOLDING, Vispak i Solana nastupaju zajedno (jer su povezana lica), više mi ima logike da to AS ili AS HOLDING plati i preuzme. Kupovati udio u Bosnalijeku direktno iz sredstava Solane je samo odgađanje problema do preuzimanja Solane. U tom slučaju, AS bi mogao iz Solane isplatiti dobit (kroz dividendu) da obezbijedi potrebna sredstva. Doduše, ne treba zanemariti i porezne posljedice različitih pristupa.
ivicak

Post by ivicak »

koju su cijlenu za preuzimanje ponudili?
belse

Post by belse »

SSenseiSS wrote: 28 Feb 2025, 17:45 Iako AS, AS HOLDING, Vispak i Solana nastupaju zajedno (jer su povezana lica), više mi ima logike da to AS ili AS HOLDING plati i preuzme. Kupovati udio u Bosnalijeku direktno iz sredstava Solane je samo odgađanje problema do preuzimanja Solane. U tom slučaju, AS bi mogao iz Solane isplatiti dobit (kroz dividendu) da obezbijedi potrebna sredstva. Doduše, ne treba zanemariti i porezne posljedice različitih pristupa.
Navodno je došlo do povećanja prihoda i dobiti u 2024.
Planiraju i ove godine isplatiti dividendu
SSenseiSS

Post by SSenseiSS »

belse wrote: 03 Mar 2025, 23:55
SSenseiSS wrote: 28 Feb 2025, 17:45 Iako AS, AS HOLDING, Vispak i Solana nastupaju zajedno (jer su povezana lica), više mi ima logike da to AS ili AS HOLDING plati i preuzme. Kupovati udio u Bosnalijeku direktno iz sredstava Solane je samo odgađanje problema do preuzimanja Solane. U tom slučaju, AS bi mogao iz Solane isplatiti dobit (kroz dividendu) da obezbijedi potrebna sredstva. Doduše, ne treba zanemariti i porezne posljedice različitih pristupa.
Navodno je došlo do povećanja prihoda i dobiti u 2024.
Planiraju i ove godine isplatiti dividendu
Nadajmo se da je povećana potražnja zadnjih sedmica rezultat insajderskih informacija iz računovodstva :D
panzer

Post by panzer »

Vjerovatno jeste. Ne kalkulišu previše kod kupovine. Sad može i po 90 KM.
SSenseiSS

Post by SSenseiSS »

Ako gledamo spread kao mjeru očekivane dividende, onda nam se smiješi 7 KM po dionici.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ja bih ipak bio oprezan po pitanju dividende. Pogotovo ako je to osnovni motiv za ulaganje u ovu dionicu...
ivicak

Post by ivicak »

Je li objavljeno fin. Izvješće za 2024?
Bit će zanimljivo vidjeti kretanje cijena ako rezultat bude dobar, a očekuje se da će biti,
Dividenda
, ne vidim razlog zašto je ne bi dijelili , ako vec
bude dobiti.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Pa što je nisu ranije dijelili? Počeli su s tim unazad dvije godine. Ne mora značiti da će nastaviti sa tom praksom. Naravno, ja se nadam da hoće, zato sam i kupio dionice. Samo kažem da treba biti oprezan, jer ako je jedini razlog za ulazak dividenda, onda 90 KM nije cijena koja je atraktivna za kupovinu dionice za koju nisi siguran da će sigurno donositi dividendu...

A rezultat će sigurno biti pozitivan, to bar nije upitno...
Post Reply