Elektroprivreda BIH

Pat

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Pat »

Elektroprivreda BiH je prošle godine zabilježila neto gubitak od 57,5 ​​milijuna KM,
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

brzi wrote: 06 Mar 2025, 13:35 Samo se ti zezaj, ni sa Andelijom nam ne bi bilo ništa bolje.
On bi još uvijek držao istu cijenu struje.
Na tu poziciju mora doći menager, koji će imati odriješene ruke.
Meni se ne dopada što imaju 200 miliona u banci jer ovu agoniju mogu vući još dvije godine prije nego što postanu nelikvidni.
A ulaganja nema, jede se amorizacija, jede se proizvodna supstanca.
E vidiš, ja od početka tvrdim da nas sa ovima čeka sunovrat, a vi ste im svi davali kredite, očito neosnovano. I ko je bio u pravu? Ja koji sam govorio "jadna nam je majka sa ovima" ili vi ostali?

Isto tako sam tvrdio, a i sad tvrdim da bi Andelija, uz sve ove iste okolnosti, opet napravio dobit da je ostao i 2023. i 2024., možda ne dobit koja se mjeri desetinama miliona ali ipak dobit. Napravio bi je jer je kompetentan i jer je iz struke, a vi ste svi pljuvali po njemu. Neko iz političkih razloga, neko iz neznanja, neko jer ga nose mase... Pa ako sam za sve dosad bio u pravu, vjerovatno sam i za to u pravu.

P.S. U upravljanju ovom firmom je posebno bitno imati kompetencije koje ovi nemaju, a Andelija ih je imao. Kao i Jerlagić nekad ranije I naravno poštenje je bitno. Da nije to bitno, pa onda bi svi dobit pravili, a vidimo da je ne prave. Ali inače, uvijek je neko drugi kriv.
brzi

Post by brzi »

Sitna buranija wrote: 06 Mar 2025, 17:26
brzi wrote: 06 Mar 2025, 13:35 Samo se ti zezaj, ni sa Andelijom nam ne bi bilo ništa bolje.
On bi još uvijek držao istu cijenu struje.
Na tu poziciju mora doći menager, koji će imati odriješene ruke.
Meni se ne dopada što imaju 200 miliona u banci jer ovu agoniju mogu vući još dvije godine prije nego što postanu nelikvidni.
A ulaganja nema, jede se amorizacija, jede se proizvodna supstanca.
E vidiš, ja od početka tvrdim da nas sa ovima čeka sunovrat, a vi ste im svi davali kredite, očito neosnovano. I ko je bio u pravu? Ja koji sam govorio "jadna nam je majka sa ovima" ili vi ostali?

Isto tako sam tvrdio, a i sad tvrdim da bi Andelija, uz sve ove iste okolnosti, opet napravio dobit da je ostao i 2023. i 2024., možda ne dobit koja se mjeri desetinama miliona ali ipak dobit. Napravio bi je jer je kompetentan i jer je iz struke, a vi ste svi pljuvali po njemu. Neko iz političkih razloga, neko iz neznanja, neko jer ga nose mase... Pa ako sam za sve dosad bio u pravu, vjerovatno sam i za to u pravu.

P.S. U upravljanju ovom firmom je posebno bitno imati kompetencije koje ovi nemaju, a Andelija ih je imao. Kao i Jerlagić nekad ranije I naravno poštenje je bitno. Da nije to bitno, pa onda bi svi dobit pravili, a vidimo da je ne prave. Ali inače, uvijek je neko drugi kriv.

Ne,

Andelija je upravo otišao kada je izvoz doveo do nule i tu je problem.
Pad proizvodnje uglja je bio konstantan i tek sad u posljednjih nekoliko mjeseci ima naznake da bi moglo doći do povećanja.
Bez izvoza, a posebno ne sa uvozom nema pozitivnog poslovanja.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Brzi, nisam htio da se javljam često na ovoj temi upravo jer ste tvrdoglavo branili svoje pogrešne opservacije. Čekao sam potvrdu svojih stavova u katastrofalnom rezultatu. Prvo, prošle godine kada su iskazali preko 300 miliona gubitka, pa ste vi ovdje maštali o dobrom rezultatu ove godine, a za koji sam ja tvrdio da će biti loš. I evo sam sačekao ponovo potvrdu svojih očito ispravnih procjena.

E zato ti i kažem da su vam sve procjene oko Andelije pogrešne. Nisu oni prije njega pravili stotine miliona, pa on nešto svukao i sjeb'o, nego je čovjek u okolnostima u kojima je radio uspijevao izvući maksimum i napraviti pozitivan rezultat. Ovi to ne znaju. A onu godinu kada je mogao napraviti plus od 200-250 miliona, tada su se ambasade i ovi koji su nam državu doveli do kolapsa bili angažovali, aktivirali sve, pa i rudare, da to zaustave. I uspjeli su u tome.

Ti si vrlo pametan čovjek, znam to, ali iz nekog razloga neke stvari nećeš da vidiš.
montypython

Post by montypython »

Mislim da smo davno o Andeliji rekli sve što treba. Brojevi sve govore. Ovi sad što vode nisu dobri ali daleko od toga da je trend pada počeo s njima. Andelija je na svom odlasku prije nego su ovi došli imao ako se ne varam 25 miliona gubitka na polugodištu. I to sa ugljem 35 % jeftinijim nego sad. I proizvodnja struje je konstantno padala u njegovom mandatu i došla na istorijski minimum. Proizvodnja uglja isto. Izvoz nikakav. Sve to a da ovi što su sad nisu ni došli. Tako da je Andelija daleko od dobrog a sa Jerlagićem teško da može u istu rečenicu. To što je on loš ne znači da su ovi sad dobri. Zbog rezultata od minus 50 m svakako treba tražiti smjenu. Međutim ne radi se o katastrofalnom gubitku kako su neki predviđali od sto ili više miliona. Ili ako je ovih minus 50 godišnjih katastrofalno onda je katastrofalno i Andelijinih polugodišnjih minus 25. Mislim da nije bilo ove petomjesečne suše da ne bi bilo ni toga gubitka. Međutim nije ga smjelo biti ni sa sušom. Kad nije mostarska EP nisu trebali ni ovi.
Međutim za ovu tekuću godinu, ne treba gubiti iz vida da je samo za par zadnjih mjeseci 24 struja za domaćinstva bila povećana a u punom iznosu za privredu i one koji su prešli na tržišno tek će biti od ove Nove godine. Na kraju će se sve svesti na to hoće li ili neće porasti proizvodnja u rudnicima i TE. A sa ovim novim cijenama struje biće potrebno vrlo malo za prelazak u pozitivu.
panzer

Post by panzer »

Ja sam im rekao da će biti 200 miliona. I izgleda da bi bilo da nisu podigli cijene građanstvu i nepokrivenom dijelu privrede.
Pa su uspjeli smanjiti na ovih 60tak.

Stvarno ne znam što se od jednostavnog biznis pristupa pravi nauka.
Ili ćeš podignuti cijene građanstvu do pozitivnog nivoa ili ćeš nabaviti ugalj za termoelektrane da višak prodaješ na tržištu. Ako nemaš svog uglja onda kupi.
Za ovo ne treba diploma fakulteta( u doboju).

Kad smo već kod diplome. Može li tačka dnevnog reda skupštine sadržati samo smjenu direktora ili se mora tražiti i smjena nadzornog odbora?
brzi

Post by brzi »

Sitna buranija wrote: 06 Mar 2025, 19:42 Brzi, nisam htio da se javljam često na ovoj temi upravo jer ste tvrdoglavo branili svoje pogrešne opservacije. Čekao sam potvrdu svojih stavova u katastrofalnom rezultatu. Prvo, prošle godine kada su iskazali preko 300 miliona gubitka, pa ste vi ovdje maštali o dobrom rezultatu ove godine, a za koji sam ja tvrdio da će biti loš. I evo sam sačekao ponovo potvrdu svojih očito ispravnih procjena.

E zato ti i kažem da su vam sve procjene oko Andelije pogrešne. Nisu oni prije njega pravili stotine miliona, pa on nešto svukao i sjeb'o, nego je čovjek u okolnostima u kojima je radio uspijevao izvući maksimum i napraviti pozitivan rezultat. Ovi to ne znaju. A onu godinu kada je mogao napraviti plus od 200-250 miliona, tada su se ambasade i ovi koji su nam državu doveli do kolapsa bili angažovali, aktivirali sve, pa i rudare, da to zaustave. I uspjeli su u tome.

Ti si vrlo pametan čovjek, znam to, ali iz nekog razloga neke stvari nećeš da vidiš.
Ne kažem ja da je Andelija loš, nesposoban, nepošten.
On se trudio, ponašao domaćinski, poznaje materiju, tu je dugo godina.
Ali nije uspijevao ovladati rudnicima.
Trebao je mnogo glasnije i jasnije iznijeti stanje.
Istina nije imao podrške, pa su rudari uvijek dobivali što su trazili ali stanje nije išlo u dobrom smijeru.
mikriza

Post by mikriza »

Nesposobni su kao i većina prijašnjih i treba im nad glavom "visiti" čak i da je bolji rezultat i tu smo mi "krivci". Cilj je da se roba ne prodaje ispod proizvodne, i ako ništa ovaj negativni rezultat se MORA iskoristiti u ovoj godini da se ide prema tome, a to bi trebala biti njihova priča o mrežarini. Dugoročno @monty je već naglasio da zadnje povećanje stanovništvu još nema puni efekat na rezultat, a tek su od 01.01. i mnogi manji privrednici prešli na tržišno (oko 100€MWh čisto el.en. bez mrežarine i ostalih dodataka) i tu je ogroman potencijal za ovu godinu i prostor za dobru maržu. Po ovim osnovama prihod može biti +100m dodatno, trebalo bi to detaljnije analizirati, ukoliko bi prošla njihova "mrežarina" onda lako prihodi mogu preći 1.5mlrd, da ne govorim o rastu proizvodnje i uglja... Potencijal ogroman postoji, ali trebamo nastaviti akcije, pritisak i "visiti" im na glavi da ne bi i rashodi počeli više divljati. Dodatno mislim da nam u prilog idu i Nikšićevi ekonomski kretenski potezi i stvaranje sve veće crne rupe od budžeta i eventualni ulazak MMF pod uslovima kao u Srbiji, jer da su pametni budžet bi punili od dividende kao i potrebne subvencije i imali uvijek siguran prihod, ovako će plaćati kredit, a anuitete moraju osigurati samo ne znam otkud kad su im već sad padaju prihodi od potrošnje, a oni očekivali samo za prva dva mjeseca +100m u odnosu na prošlogodišnje...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

montypython wrote: 04 Jun 2024, 10:14
Sitna buranija wrote: 03 Jun 2024, 23:19 Nisam ja siguran da su akrobacije u pitanju kada govorimo o onih 142 mio KM gubitka, nego su imali troškove kao inače, ali su izostali prihodi od izvoza. S obzirom da su prva 4 mjeseca podbacili sa proizvodnjom, a da cijena nije rasla, ja očekujem polugodišnji gubitak od 50-60 mio KM, a u drugoj polovici godine (uz uslov da podignu cijene) još 20-30 mio gubitka. Dakle, u 2024. će popraviti rezultat u odnosu na prošlu godinu - neće biti minus 140 mio KM, nego "samo" 70-80 mio KM...

Treba vazda biti optimista :roll:
Ne vjerujem da su prihodi od izvoza prethodnih godina bili osobito visoki da bi im neki pad uticao značajno na rezultat u 2023 (značajno u smislu desetina ili čak 100 nedostajućih miliona po tom pitanju). Imali su međutim poprilična rezervisanja za sudske sporove, velike sume su plaćane vanjskim dobavljačima uglja po visokim cijenama, nerad 2 bloka u TE dobar dio godine (u Kaknju mislim zbog požara, u Tz se odužila rekonstrukcija i stavljanje u pogon nakon toga). Čak je bila ovdje priča da su velike količine uglja prebačene u 2024 kako bi rezultat u 2023 bio što gori a u 2024 bolji itd. Ne znam da li je to istina ali jasno je da nije lako preći iz plusa od 100 tinjak miliona u 2021 i 2022 (ako računamo otpis) u minus od 140 m 2023 a da se naizgled ništa nije posebno promijenilo. Ne može to biti rezultat (samo) smanjenog izvoza (koji nikad i nije bio osobit, čak ni kad su cijene struje bile rekordne). To mi govori da je uložen veliki napor u pumpanje tog minusa i dramske efekte a to je teško ponoviti 2 godine uzastopno, pogotovo kad će željeti da dokažu da su sposobni. Ja recimo mislim da će prvo polugodište biti minus ali drugo veliki plus i da će na kraju 2024 biti oko pozitivne nule ili sa manjim plusom a 2025 bi trebala biti sa značajnijom dobiti, 100 m ili više.
Monty, blizu si bio, a ja sam fulio za 20-tak miliona :lol: :lol: :lol:
A nema ni godina dana ovim našim predviđanjima :roll:

Jbg, uvijek nešto. Sada je suša kriva za minus iako im je samo petina kapaciteta u HE, a HZHB je gotovo sve u HE a oni u malom plusu. Nema logike u toj priči.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

montypython wrote: 06 Mar 2025, 19:56 Mislim da smo davno o Andeliji rekli sve što treba. Brojevi sve govore. Ovi sad što vode nisu dobri ali daleko od toga da je trend pada počeo s njima. Andelija je na svom odlasku prije nego su ovi došli imao ako se ne varam 25 miliona gubitka na polugodištu. I to sa ugljem 35 % jeftinijim nego sad. I proizvodnja struje je konstantno padala u njegovom mandatu i došla na istorijski minimum. Proizvodnja uglja isto. Izvoz nikakav. Sve to a da ovi što su sad nisu ni došli. Tako da je Andelija daleko od dobrog a sa Jerlagićem teško da može u istu rečenicu. To što je on loš ne znači da su ovi sad dobri. Zbog rezultata od minus 50 m svakako treba tražiti smjenu. Međutim ne radi se o katastrofalnom gubitku kako su neki predviđali od sto ili više miliona. Ili ako je ovih minus 50 godišnjih katastrofalno onda je katastrofalno i Andelijinih polugodišnjih minus 25. Mislim da nije bilo ove petomjesečne suše da ne bi bilo ni toga gubitka. Međutim nije ga smjelo biti ni sa sušom. Kad nije mostarska EP nisu trebali ni ovi.
Međutim za ovu tekuću godinu, ne treba gubiti iz vida da je samo za par zadnjih mjeseci 24 struja za domaćinstva bila povećana a u punom iznosu za privredu i one koji su prešli na tržišno tek će biti od ove Nove godine. Na kraju će se sve svesti na to hoće li ili neće porasti proizvodnja u rudnicima i TE. A sa ovim novim cijenama struje biće potrebno vrlo malo za prelazak u pozitivu.
Pad je počeo davno, ali trend propadanja i sunovrata je počeo sa ovima. A Andelija je prije smjene javnim saopštenjem dao uputu i recept kako da naprave ogromnu dobit do kraja 2023. godine (nakon polugodišnjeg gubitka od 25 mio) i ostavio im resurse (ogromne zalihe plaćenog uglja) za to. Iz nekog razloga, oni su sve suprotno uradili. I napravili minus preko 140 mio u 2023. godini.

Tako da mi je teško povjerovati da ima neko ko kritikuje nekoga ko je pravio pozitivan rezultat, a stalno traži izgovore i opravdanja za one koji mu uništavaju imovinu. A pri tome nije neki glupan, nego baš naprotiv...
Post Reply