Warren Buffet is hoarding $325 billion in cash
Dow Jones 125 resistance trendline update.
1929 vs 2025
https://pbs.twimg.com/media/Gkcj69PXoAA ... name=large
https://pbs.twimg.com/media/Gkcj_LdXsAA ... name=large
Dionice na berzama van BiH
-
Re: Dionice na berzama van BiH
Poruka je da ne treba ulagati vani vec na sase?
Buffet skuplja lovu za Energoinvest 

Pozdrav,Trekkie wrote: ↑17 Feb 2025, 16:29 Evo da malo i ovdje azuriram informacije od preteklih par dana. Klix.ba ce ici sa clankom koji se odnosi na potrebu izmjena zakonskih regulativa koje bi omogucile investiranje koristeci digitalne platforme.
Mail slicnog sadrzaja je proslijedjen i Zastupnicima u Parlamentu FBIH. Danas sam dobio poziv gosp. Cavalica kako da proslijedim mail dalje koji ce ici kao tema na Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku kojim on predsjedava. Predlozio je cak i da se licno prisustvuje, skupi nekih krug ljudi koji bi zajedno dali inpute, tako da mislim da je ova grupa ljudi ovdje
Ako je neko zainteresovan i upoznat bolje s tematikom (ja nisam ni pravnik ni ekonomista) svakako nek se javi da dalje spojim.
Poštovana redakcijo Klix.ba,
obraćam Vam se s prijedlogom da u Vašem cijenjenom mediju pokrenete istraživački članak i javnu raspravu o mogućnosti izmjene Zakona o vrijednosnim papirima Federacije BiH. Smatram da bi se ovakvom inicijativom ohrabrili zastupnici Parlamenta FBIH da moderniziraju investicijsko okruženje, omogućavajući građanima direktno investiranje putem digitalnih platformi na međunarodnim tržištima kapitala.
Naime, trenutna regulativa zahtijeva posredništvo prilikom investiranja, što ograničava mogućnosti građana da samostalno i uz minimalne troškove ulažu svoja sredstva. U eri modernih tehnologija, mnoge globalne platforme – poput Interactive Brokers, eToro, Robinhood i sličnih – omogućuju direktan pristup investicijama.
Omogućavanje sličnog modela u FBIH ne samo da bi povećalo dostupnost investicija građanima, nego bi i smanjenje posredničkih troškova imalo pozitivan utjecaj na stabilizaciju tržišta nekretnina.
U attachmentu Vam dostavljam dopis koji sam proslijedio parlamentacima FBIH a koji sadrži detaljnije obrazloženje prijedloga i glavne razloge za izmjenu zakona, a koji bi mogao poslužiti kao temelj za Vaše istraživanje. Ukratko, izmjena zakona donijela bi sljedeće benefite:
• Diversifikacija očuvanja kapitala: Omogućavanje alternativnih investicijskih kanala moglo bi doprinijeti stabilizaciji cijena nekretnina u BiH.
• Povećanje dostupnosti investicija: Direktno investiranje osnažilo bi građane omogućujući im pristup globalnim tržištima kapitala.
• Smanjenje troškova: Uklanjanjem obaveznog posredništva smanjili bi se transakcijski i administrativni troškovi.
• Poticaj inovacijama i konkurenciji: Modernizacija zakonodavstva otvorila bi nove mogućnosti za tehnološka rješenja i povećala konkurenciju među platformama.
Vjerujem da je ova tema od izuzetnog značaja za budućnost našeg financijskog sistema te Vas molim da joj posvetite pažnju.
Vaše istraživanje i informisanje javnosti o ovim mogućnostima može biti ključan korak u poticanju promjena koje bi unaprijedile investicijsku kulturu u BiH i osnažile građane.
Unaprijed Vam zahvaljujem na vremenu i angažmanu te se nadam pozitivnom odgovoru.
S poštovanjem,
Svaka čast na incijativi koju si uputio prema parlamentu FBiH. Ako treba šta pomoći, tu sam. Mada nisam ni ja ni pravnik ni ekonomista. Inače ulažem u dionice već nekih 3,5 godine preko IBKR (i Monet brokera, da bih ispunio zakonsku normu). Slažem se da nam je lokalni posrednik totalno nepotreban i da bi to trebalo mijenjati. U FBiH čak nije moguće ni preko posrednika doći do IBKR. Jedino se može preko Raiffaisena kupovati, čije su naknade visoke. Ni u RS-u se ne mogu iz svih banaka vršiti uplate na IBKR, zbog različitog tumačenja zakona od strane banaka. Tako da bi bilo dobro kada bi se ovi zakoni pročešljali i popravili.
Pozdrav.
Bojan
-
Ne znam jesam li dobro razumio. U doba potpune močvare, ogromne nelikvidnosti na domaćem tržištu kapitala i potcjenjenosti domaćih dionica, neko se zalaže da naši građani lakše ulažu na STRANIM berzama. Na američkim berzama trenutno je formiran najveći balon ikad gdje imamo enormno precijenjene glavne tehnološke dionice, Nvidia (P/E 42), Apple (P/E 38), Tesla (P/E 143), Amazon (P/E 38) i sl (a to su upravo one gdje masa najviše voli da ulaže) i ogromnu volatilnost. Bitcoin npr pada i raste po 10-15 % (bazirano npr na jednom postu ii rečenici na Twitteru) u toku par dana ili čak sati (npr noćas) gdje nestaje i po par stotina milijardi dolara i neinformisani investitori bukvalno bankrotiraju preko noći. I sad se domaćim ljudima koji nemaju predstavu ni o vrijednosti onog što im je pod nosom sugeriše da investiraju vani na bazi trendova, i hypea u dionice koje su već u silaznoj putanji da ne kažem pred pucanje balona, što je pitanje samo dana ili sedmica. Ili još gore u meme coins, piramidalne šeme i sl. Ili ja nisam dobro razumio ovu inicijativu, u kom slučaju je nejasna, ili predlagač sam nema pojma o čemu priča.
Nije USA jedina opcija. Ja bi rado uložio u npr. VW ili Daimler a bilo je tu dobrih prilika i u Sloveniji, Austriji, Istočnoj Europi.
Gledaj šta nudi Daimler
Tržišna 60 eura, dobit 10.19 eura, dividenda 4,30 eura, kapitalna vrijednost kompanije 92,8 milijardi a tržišna 57,5 milijardi.
Dakle nema balona nego je podcjenjena.
Gledaj šta nudi Daimler
Tržišna 60 eura, dobit 10.19 eura, dividenda 4,30 eura, kapitalna vrijednost kompanije 92,8 milijardi a tržišna 57,5 milijardi.
Dakle nema balona nego je podcjenjena.
-
Ne kažem da nema prilika i vani i ne kažem da ne treba imati još jednu mogućnost izbora. Onaj ko zna uvijek će je prepoznati. Međutim zašto očekivati da oni koji su godinama, držali 10-15 milijardi na banci po 1% kad je inflacija bila 15% I uništavala im 2 milijarde godišnje I sve to vrijeme im pod nosom bili prvo FDS koji je narastao lupam, 5X, Bosnalijek 2X, Sosor 2X, Vispak 3X, Enker 2X dosad, Energoinvest 2X, Solana X3...I ništa nisu vidjeli naslutili i odreagovali, investirali, najednom progledaju i prepoznaju prilike u inostranstvu. Iako ih nisu prepoznali pod nosom i još ih ne prepoznaju. Uključivo i "stručnjake" I predlagače. Koji se nisu založili za veću transparentnost i povećanje likvidnosti na SASE nego vani. I nikad nisu rekli "Narode, gubiš držeći pare na oročenju a FDS, Solana itd ti vrijedi 300% više". Nisu rekli jer ni sami pojma nemaju. I ko onda garantuje da će masa odmah pohrliti na potcjenjene bisere umjesto na napumpane trendove? A, što se tiče dionica u Njemačkoj. Da, ima tamo donekle potcjenjenih u odnosu na američke računajući zadnje poslovne podatke. Međutim treba uzeti u obzir i trendove. Evropa se gasi a posebno Njemačka. Troškovi su im enormni, posebno za energiju, satnice nenkurentne, EV trend na izdisaju, mnogi su živjeli od izvoza u Rusiju, Kinu i SAD. Sad je Kina uzvratila na sankcije iz Njemačke, tamošnje tržište je u padu za njemačke automobile, za Rusiju je jasno A SAD Evropi uvodi carine, protekcionizam raste svugdje. Sve to će se odraziti na prihode i dobit za par kvartala, moguće i katastrofalno. Plus Im zbog pada standarda neće biti ugodno ni na domaćem tržištu u Njemačkoj.
ja mislim da je ovaj tip poprilicno u pravu i uskoro ocekujem da kesh bude king za neko odredjeno vrijeme
https://pbs.twimg.com/media/GkepGaSXgAA ... name=large
staru i tromu evropu ceka i gora kriza i duza recesija
1929g.
https://pbs.twimg.com/media/GkepGaSXgAA ... name=large
staru i tromu evropu ceka i gora kriza i duza recesija
1929g.
-
Domaca berza je davno izgubila krebilitet i zato ljudi nisu i nece ulagati na domace trziste. Rast (i pad) kod nas uglavnom nije odraz vrijendosti i ocekivanog rasta kompanije vec napuhavanja i spustanja cijena od strane malog broja igraca. Ako kompanija ima potencijal ili dobro posluje, nema nikakvog nadzora, revizije se obavljaju pro-forme sto ulagacu ne daje nikakvu mogucnost kontrole i dobivanja provjerenih informacija. Da ne spominjem presudjeni kriminal uprave, izvlacenje novca, trakavice oko skupstina bosnalijeka, neke paravan kompanije koje kupuju znacajne vlasnicke udjele i tako sticu pravo glasa i mogucnost uticaja. Rizici su brojni i toliki da je stavljanje novca u ove kompanije nije investitanje nego lutrija.
-
Jeste izgubila kredibilitet i da, pad i nije odraz vrijednosti kompanije, samo što se na osnovu toga ne može izvesti zaključak da ne valja ulagati na SASE. Nego obrnuto. Napuhavanje je u nas vrlo rijetko (nekoliko dionica s kojima su fondovi imali dealove Ozoni i sl), mnogo je češće obaranje cijene do apsurda da bi se odabrani nakupovali. Npr imali smo to na Igmanu gdje je cijena sa 180 oborena na 90 KM i tu je stajala neko vrijeme kad je bilo ko mogao kupiti, da bi onda kupio po toj cijeni onaj koji treba da bi se cijena polako vratila na sadašnju od 200. I ni sada nije precijenjena. Nijedna od onih koje sam prije pomenuo nije prenapuhana ni nakon rasta od 2-3 X, Nijedna nije sa P/E 50 ili više, ni Bosnalijek, ni SOSOR ni BHTelecom da ne pominjem one koje se prodaju po osmini knjigovodstvene. Daleko je to od Tesle sa 143 koji nikad neće imati taj prihod i dobit da to opravda. Niti NVIDIA koja ima 38 uz rekordni profit koji će teško ponoviti ijednom a kamoli 20 godina uzastopno. Daleko su na Zapadu informacije od provjerenih. Govorio sam prije o informacijama da su velike narudžbe za Nvidiju stizale par sedmica pred FI da bi povećale cifre prodaje i dobiti a ta firma je u Nvidijinom suvlasništvu ili blisko povezana. Ili npr praksa u Tesli da Musk svako malo najavljuje revolucionarni izum koji nikad ne ugleda svjetlo dana ili je daleko od revolucionarnog. Ili da npr Bitcoin raste zato jer je Trump objavio na twitteru da će država osnovati fond za kupovinu 3-4 kriptovalute u sukobu interesa. Isti je kriminal tamo i gori, samo je u celofanu demokratije takoreći sa pozlatom. A mogućnost da se ulaganjem izvrgneš drastičnom gubitku ili bankrotiraš drastično više nego ovdje.