Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Uvijek je do uprave. Oni su mogli prvu godinu prikazati kao tek smo preuzeli, viša sila ali 2024. godinu su planirali. Imali 365 dana da nešto urade, da podignu cijene, da podignu proizvodnju uglja u rudnicima, da uvezu ugalj.
Znači nisu ništa ili nisu dovoljno učinili da se proizvodnja poveća a imaju spremne proizvodne kapacitete.
Cijena uglja na berzi je 102 eura, a cijena struje ide i na 200 eura, isplatilo se uvoziti ugalj. Al eto nije niko želio da rizikuje. Mogu raditi na otkrivci, i na vađenju uglja i godina je bila sasbim dovoljna da se proizvodnja uglja vrati bar na 2021. ako ne na 2018.
brzi

Post by brzi »

Sutra cijene do 280 eura.
Mogao bi uvoz u februaru preći 100 miliona.
Neka, nema otriježnjenja bez kante vode.
Elkombar

Post by Elkombar »

Sitna buranija wrote: 11 Feb 2025, 15:34 "Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže za CAPITAL da malo toga jasnije pokazuje sunovrat upravljanja javnim sektorom u BiH kao podaci o uvozu i izvoz struje."

Sažeto u jednoj rečenici...
"'Ajmo biti poztivni" - sto bi rekao Muhamed Konjic dok tece 89. minuta utakmice fudbalske reprezentacije, a trebala nam dva gola koja ne docekasmo.🙃
panzer

Post by panzer »

panzer wrote: 05 Feb 2025, 08:54 Upravo gledam račun za struju za firmu. Viša tarifa 23,5 pf a niža 15,8 pf i to je bez mrežarine. Trebalo bi da povećanje cijena ovog tržišnog segmenta koji im je prije bio na nivou građanstva donese dosta dobre prihode u odnosu na ranije godine.
Od januara novi šok i novi udar na male privrednike. Računi za električnu energiju piojedinim privrednicima su povećani za više od 250 posto.

U video prilogu Hayat TV prikazani su računi dviju kompanija kod kojih je došlo do drastičnog poskupljanje električne energije. Prisiljeni su, kažu, potpisati ugovor s Elektroprivredom.

Pitaju – je li zaista cilj aktuelne Vlade da uništi kompletnu privredu u Federaciji?
Adnan Smailbegović iz Udruženje poslodavaca FBiH objasnio je da je došlo do poskupljenja cijena električne energije kod privrednika koji su bili na univerzalnoj usluzi, a sada su prešli na tržišno snabdijevanje.
Pitajte državu da vam subvencionira... Podvedeni su pod "male privrednike" a tačno se zna koji su parametri veličine firme definisani da firme prelaze na tržišno snabdijevanje.
montypython

Post by montypython »

Koliko ja vidim radi se o onim manjim privrednim subjektima koji su prebačeni sa stare cijene (za domaćinstva) na tržišno snabdjevanje. Oni su u stvari bili privilegovani jer nisu plaćali ona 3 poskupljenja po 20% koja su vrijedila za ostale firme plus zadnjih 10% za ovu godinu. Tako da sad to imaju odjednom. Ali to nije nikakvo iznenađenje znalo se za ovo više od godinu, meni lično je jedino iznenađenje da se nije primjenjivalo od početka prošle godine a ne tek sad. Sjećam se čak da sam pitao par puta ovdje da li je primjena počela.
Ne vidim nikakvog razloga da neko plaća nižu cijenu nego svi ostali. na isti način kao što ne vidim zašto bi građani plaćali još daleko nižu cijenu od privrede. Da građani imaju normalniju cijenu tj onu koja nije ispod proizvodne možda je mogla privreda imati nešto nižu. Ovako, što kažu nema besplatnog ručka. Ako poštediš jedne tj prodaješ im ispod cijene dobijaš imbalans i mora negdje puknuti.
E sad druga je stvar sam postotak, ako je ovo gore trebalo bi to da bude 70 ak % ne znam kako dođoše do 250 %. Jer ako kažu da je povećano za 250 % to znači da je sad 3,5 x koliko je bilo. Što mi zvuči pretjerano. I dalje, pitanje je da li se govori o postocima povećanja računa ili same električne energije. Jer ako je u pitanju postotak struje onda je postotak povećanja računa mnogo manji s obzirom da svi ostali elementi (mrežarina, mjerno mjesto...) nisu poskupili. Ovdje piše računi ali pitanje je da li je to istina.
panzer

Post by panzer »

Kriterij je bio da je firma ima preko 50 radnika da ima preko 7 ili 8 miliona KM prometa. I oni su imali cijenu kao i građanstvo. Sad su na punoj tržišnoj.

Građanstvo i dalje plaća 8,8 pf za višu tarifu a ove firme od januara pomenutih 23,8 pf..
montypython

Post by montypython »

Kad se posmatra sumarno efekat svega ovog na EP BiH, uticaj na poslovanje će biti golem uzimajući sve ostalo isto. Ide viša cijena za domaćinstva (u prošloj godini je bilo samo zadnjih nekoliko mjeseci), nova je i za privredu +10 % a nova je i za manje privredne subjekte za recimo 70 %. Nemam pri ruci udjele ove 3 kategorije u prihodu ali kad bi se izmnožilo (sa, lupam, 500, 400, 100 miliona) i s obzirom da se radi o postocima računa a ne same struje (koji je viši) što znači da je povećanje prihoda EP veće od tog postotka) ispalo bi povećanje prihoda od minimalno par stotina miliona u odnosu na samo godinu prije.
Drugo, ja ne bih navedene uvoze struje olako vezivao (samo) za EP BiH. Imamo samo zbirne podatke. Neko uvozi ali neko i izvozi, mi u stvari ne znamo ko uvozi. Ono što znamo je da su i Ugljevik i Gacko imali problema zadnjih sedmica iz čega bi sljedilo da je vjerovatnoća najveća da je uvozila i uvozi EPRS. S obzirom na vrlo lošu hidrologiju vjerovatnije je da je EP HZHB u problemu nego EPBiH koja ima TE i lakše može kompenzovati hidrolološki minus. Ono što je sigurno je da se zbog prejeftine struje građani radije griju na struju i smanjuju mogućnost izvoza ali da li baš EPBiH (značajnije) uvozi, to ne znamo.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Vječiti optimista :)
mikriza

Post by mikriza »

Spavate li mirno Bičakčići, Selimovići, Andelije, Buljubašići... Kad tad se promjeni klima i neko pokuca na vrata.
Post Reply