ASA BANKA
Re: ASA BANKA
U 2024. su pretekli Raiffeisen po kreditiranju privrede a imaju još 200 miliona KM dodatnih odvojeno za taj segment. I što se tiče obveznica koje će izdavati, navodno već imaju daleko veće potražnju od 60 miliona KM.
-
Iz kojih izvora je moguće unaprijed doznati potražnju? Ja sam planirao kupiti tih obveznica. Očito neću uspjeti jer me sigurno još nemaju evidentiranog u toj potražnji.
Ovo vjerovatno znači da bi se trebalo posavjetovati sa brokerom pošto i se i ovdje mogu dati različite cijene za kupovinu.JAVNI POZIV za učestvovanje u prvoj emisiji obveznica ASA Banka d.d. Sarajevo javnom ponudom putem Sarajevske berze-burze vrijednosnih papira
Podaci o emisiji su slijedeći:
• Emitent: ASA Banka d.d. Sarajevo
• Dužnički vrijednosni papiri: Obveznice, dugoročni dužnički vrijednosne papiri
• Nominalna vrijednost ukupne emisije iznosi: 60.000.000,00 KM
• Nominalna vrijednost obveznice: 1.000,00 KM
• Broj obveznica: 60.000
• Privremeni simbol obveznice: IKBZJPO1
• Prodajna cijena obveznica: po metodu preovlađajuće cijene, početnom cijenom od 1.000,00 KM
• Obveznice će nositi prinos na glavnicu po fiksnoj kamatnoj stopi 6,00% na godišnjem nivou
• Dospijeće glavnice je 6 (šest) godina, a računa se od dana donošenja rješenja o uspješnosti emisije od strane Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH
• Isplata glavnice se vrši jednokratno po dospijeću, a isplata kamate će se vršiti mjesečno kroz šest godina
• Emisija će se smatrati uspješnom ukoliko se u predviđenom roku upiše i uplati najmanje 60% ukupnog broja ponuđenih obveznica
• Period upisa obveznica: od 17.02. do 18.03.2025. godine
Prospekt prve emisije obveznica besplatno je dostupan i na internet stranici emitenta (www.asabanka.ba) i Sarajevske berze (www.sase.ba).Upis i uplatu obveznica investitori mogu izvršiti izdavanjem kupovnog naloga putem profesionalnog posrednika – brokera u gore navedenom periodu.
-
Meni kao smrtniku i nakon pročitanog prospekta i dalje je malo zbunjujuće.
Valjda će se nakon kupnje i uknjiženja moći trgovati sa promjenjivom cijenom. Ne vjerujem da će se emisija obveznica vršiti u formi licitacije.
Valjda će se nakon kupnje i uknjiženja moći trgovati sa promjenjivom cijenom. Ne vjerujem da će se emisija obveznica vršiti u formi licitacije.
Da, upravo će biti licitacija. Brokeri unose naloge ako je kupovna strana jača od 60 miliona onda će kupiti oni koji nude nešto iznad nominalne.zrtvasvihrezima wrote: ↑30 Jan 2025, 21:30 Meni kao smrtniku i nakon pročitanog prospekta i dalje je malo zbunjujuće.
Ne znam da li si nekad pogledao kada banke kupuju državne obveznice, često prosječna cijena bude iznad nominalne.
-
Znači li to da kamata će se računati samo na nominalnu cijenu?
Da dodam, poslovi će zaključiti prema jedinstvenoj preovlađujućoj cijeni, tj. cijeni za koju se ostvaruje najveći obim trgovine. Tako rade emisije obveznica u RS, pa se može pogledati na stranici BL berze.brzi wrote: ↑30 Jan 2025, 21:44Da, upravo će biti licitacija. Brokeri unose naloge ako je kupovna strana jača od 60 miliona onda će kupiti oni koji nude nešto iznad nominalne.zrtvasvihrezima wrote: ↑30 Jan 2025, 21:30 Meni kao smrtniku i nakon pročitanog prospekta i dalje je malo zbunjujuće.
Ne znam da li si nekad pogledao kada banke kupuju državne obveznice, često prosječna cijena bude iznad nominalne.
Sa druge strane, kada FBiH emituje obveznice to najčešće radi po drugoj metodu - višestrukih cijena, tj. svako kupi po cijeni koju ponudi krenuvši od najveće ponuđene cijene pa do isteka količine na prodajnoj strani.
Unos kupovnih naloga za ASA će trajati mjesec dana, a aukcija i zaključenje poslova će se odigrati zadnji dan.
Da, kamata tj. kuponska stopa je fiksna i računa se u odnosu na nominalnu cijenu. Prinos do dospijeća (efektivna kamata) će biti manji od kuponske stope ako se obveznice prodaju po većoj cijeni od nominalne.zrtvasvihrezima wrote: ↑30 Jan 2025, 22:32 Znači li to da kamata će se računati samo na nominalnu cijenu?
Može li se nalog postaviti jedan jedan dan pa kasnije mijenjati ili je to jednokratni unos?