BH Telecom
-
Re: BH Telecom
Ja mislim upravo suprotno od prethodnih komentara da će cijena rasti. Ukoliko BHT uđe u proceduru kupovine i podigne kredit nema dividende bar 10-15 godina
Slicnog sam misljenja da je sada dividenda vrlo upitna...
Ja se ne bih gurao u Telekom sada.
Ne zna se mnogo toga, a isti oni menadžeri koji upravljaju Telekomom će upravljati sada cijelom operacijom.
Porašće prihodi, a i rashodi.
Dobiće se monopol, ali ako Telemach nije imao računice da dalje ostaje, znači da taj profit nije bio značajan ili ga nije bilo.
Meni je ovo lijepa priča, ali ostaću da gledam sa strane.
Ne zna se mnogo toga, a isti oni menadžeri koji upravljaju Telekomom će upravljati sada cijelom operacijom.
Dobiće se monopol, ali ako Telemach nije imao računice da dalje ostaje, znači da taj profit nije bio značajan ili ga nije bilo.
pa možda je neće biti, ali nije realno baš 10-15 godina, jer rast će prihodi pa i dobit možda na 70-80 miliona godišnje, pa će biti lakše isplatiti kredit....ali eto bit će onda dobra cijena dionice za prodatiInvestitor wrote: ↑27 Jan 2025, 16:49 Ja mislim upravo suprotno od prethodnih komentara da će cijena rasti. Ukoliko BHT uđe u proceduru kupovine i podigne kredit nema dividende bar 10-15 godina
Begov Han
Onim koji čitaju i planiraju investirati, dobar primjer kako treba biti oprezan i paziti ko je pisac, pojedinici licemjerno nastoje podići svoje dionice. Nije ni problem da se dijele pozitivne, a izbjegavaju negativne vijesti koliko ovaj svjestan pokušaj kreiranja panike, stampeda...
-
Ako je tržište reagovalo pozitivno na špekulacije o preuzimanju Telemaha, logično bi bilo da se nastavi pozitivna klima sada kada je i zvanično potvrđena vijest o preuzimanju. Vidjećemo. Ali ako sada ne prebaci 16 KM, onda ne znam kada će drugo prebaciti. Ne može se u Mtelovim preuzimanjima vidjeti snaga i uspješnost, a u telekomovim slabost ili neki ogroman rizik od neisplate dividende, slabijeg poslovanja i sl. Pogotovo što ni kod Mtela akvizicije nisu imale utjecaj na iaplatu divudende.
Zaboravlja se ko je vlasnik BHT, a vlasniku ce uvijek trebati pare. Mislim da akvizicija nece uticati na isplatu dividende, mozda jedino na iznos a koji mozda bude i veci. Korisnici slobodno mogu zaboraviti popuste i benefite na usluge kakve su uzivali ranije kod telemacha. Ovi to ne daju, ono fazon 1KM prvih 12 mjeseci, to postaje prošlost. Iz telemacha se moze izvaci dobra dobit.
To sto TM nije imao racunice da ostane je jer cash flow vise nije mogao servisirati dug. A cash flow je bio slab jer su stalno imali neke akcije, te 6 mjeseci za 1 KM, te 12 za pola cijene racuna paketa i slicno. BHT nece imati nikakve potrebe za takvim akcijama.Sabur2 wrote: ↑27 Jan 2025, 17:11 Ja se ne bih gurao u Telekom sada.
Moja razmisljanja su da je trenutni direktor je iz bankarsko-finansijskog sektora. Cisto sumnjam da ce ici na to da prekine dividendu. Vjerovatno ce se vise zaduziti za preuzimanje, a da ostane vise cash rezervi za dividendu, nego sto ce zrtvovati dividendu, a uzeti manji kredit.
I jos dodatno moje razmisljanje. Direktor je pretpostavljam iz NiP-a i buducnost NiP-a poprilicno zavisi od uspjesnosti ove price, tako da ima malo i tog elementa.
BHT sigurno nije zelio nista preuzimati tako da su u pregovorima mogli isposlovati dobar posao. Koliko dobar ostaje da se vidi za koliko i koliko ce biti zaduzenje, a koliko ce kesa ostati u rezervi.
Najveća korist za bh telekom biće ako iskoristi znanje telemaha da postigne njihovu profitabilnost po radniku,tj
da iskoristi preuzimanje za reorganizaciju i oslobađanje od nepotrebnog kadra ,viška zaposlenih od barem jedne trećine, i srazmjerno toliko proda nekretnina.
onda bi cjena preuzimanja bila sekundarna,ali bi momenat za unutrašnje pospremanje bio jedinstven.
da iskoristi preuzimanje za reorganizaciju i oslobađanje od nepotrebnog kadra ,viška zaposlenih od barem jedne trećine, i srazmjerno toliko proda nekretnina.
onda bi cjena preuzimanja bila sekundarna,ali bi momenat za unutrašnje pospremanje bio jedinstven.