brzi wrote: ↑14 Jan 2025, 15:14
Sutra cijena ide do 300 eura.
Nažalost prazne akumulacije.
Nema padavina ni u najavi. TE proizvode oko 1400 MW, što je solidno, ali nedovoljno za izvoz jer domaća potrošnja je znatno porasla.
Hladna zima i nema vjetra ni u EU, proizvodnja struje iz vjetroelektrana u Njemackoj ispod 20%, pa prazne zalihe plina za proizvodnju struje.
Kad Amerikanci sabotiraju turski tok, jos ce da se poveca potrosnja struje u BiH, tako da treba misliti i o tom scenariju unaprijed, a ne kad se vec desi.
Problemi se mogu gurati pod tepih neko vrijeme ali ne 30 godina.
Možda su Elektroprivrede mnogo bliže privatizaciji nego što to i možemo zamisliti.
Kako USA pritišće za plinovod doći će u jednom trenutku i do pritiska na proizvođače istruje.
Nažalost "pokvario" im se na nosbih onaj grafik potrošnje ima par dana pa se ne može vidjeti ostvarena potrošnja ni proizvodnja ali gledao sam prošlih dana, bilo je povremeno viška/izvoza i po 500 MW na sat. Ako Ugljevik nije radio teško da je EPRS izvozio a sumnjam da je i EPHZHB sa ovom hidrologijom, Stanari ne mogu sami proizvesti tu količinu tako da je moguće da je izvozila EPBiH. Iako juče dijagrami ostvarenog nisu radili vide se planirane količine i išle su do 2500 MW a skoro čitav dan je bio MW iznad 300 Eura.
Inače ovaj NOS kao i ostale agencije zna samo uzimati lovu a nije u stanju održavati webstranicu i dati nam informacije.
Ako 15. Ugljevik nije radio onda je EPBiH u TE proizvodila 850 do 900 MW jer je ukupna proizvodnja u TE bila 1400 do 1450 MW.
Otančalo s gasom svugdje po Evropi, ne znam šta nam to može doći preko hrvatske kad su u njih LNG terminali na 16% a podzemni rezervoari ispod 50% a tek pola januara. https://gas.kyos.com/
Ni u Njemačkoj nije blistavo sa 32 % popunjenosti LNG a još im rade "zatvorene" TE i proizvode 18 GW. Da nemaju toga već bi se smrzavali u stanovima ali i njima je daleko do Aprila. Biće borba za zadnji kubik gasa i MW struje a cijene bi mogle u stratosferu.
A što se tiče privatizacije, s obzirom kako ovi upravljaju može danas što se mene tiče, s tim da vjerovatno namjerno tako upravljaju da bi imali izgovor za prodaju. Sa ovim cijenama po Evropi i ovolikom potražnjom za energijom, da monopolista kao EPBiH sa 2,5 miljarde tona rezervi uglja i naslijeđenim TE i HE bude u minusu, to može samo namjerno.
I kad već pomenuh privatizaciju EP, vidi se jasno koliko se iz američke ambasade pritiska za južnu interkonekciju, zavrću se ruke parlamentarcima, mediji se usijali, predstavnici ambasade (a možda i drugih ambasada) se otvoreno šetaju po parlamentu kao po svojoj kući i lobiraju kao da nema sutra, za 2-3 puta skuplji gas građanima, lete vojni helikopteri iznad gradova a nije rat. Veliki je interes ovih dobrih ljudi za naše snabdjevanje i dobrobit, kao da smo Kalifornija a ne za njih strana, i k tomu još da prostiš, suverena zemlja. S druge strane ni riječi od ovih dobrih ljudi o godinama MISTERIOZNO opadujućoj proizvodnji u rudnicima i elektranama, ni pomena o minusu EP od sto ili tristo miliona (prvi put nakon osnivanja 1945), interesantno isti ljudi ista BiH, isto energetika ali zbog toga ne mašu prstom i ne kritikuju, ne daju savjete i preporuke. Valjda smatraju da je snabdjevanje energijom iz domaćih izvora prejeftino za građane. Pametnom dosta.
montypython wrote: ↑16 Jan 2025, 14:47
Nažalost "pokvario" im se na nosbih onaj grafik potrošnje ima par dana pa se ne može vidjeti ostvarena potrošnja ni proizvodnja ali gledao sam prošlih dana, bilo je povremeno viška/izvoza i po 500 MW na sat. Ako Ugljevik nije radio teško da je EPRS izvozio a sumnjam da je i EPHZHB sa ovom hidrologijom, Stanari ne mogu sami proizvesti tu količinu tako da je moguće da je izvozila EPBiH. Iako juče dijagrami ostvarenog nisu radili vide se planirane količine i išle su do 2500 MW a skoro čitav dan je bio MW iznad 300 Eura.
EFT stanari 300 + EFT Bileca 60. EFT ukupno 360 maximalno moze po danu. Imaju i neku HE u Kaliniviku na Neretvi ali mislim da jos nije zavrsena mozda i jeste ali mi je promaklo.