ASA BANKA

panzer

Re: ASA BANKA

Post by panzer »

Upravo tako, u poznatijim bankama kamate na oročenja su daleko ispod 6% a dosta depozita nije oročeno uopšte. Ako ASA privuče kapital prema sebi to je im je značajan plus.
montypython

Post by montypython »

Sabur2 wrote: 15 Jan 2025, 11:29 Pa ovdje se priča o novcu koji stoji po računima. On ne prihoduje ništa, pa je onda i vrlo sigurnih 6% jako dobro.
Znam to, jasno je da je bolje 6% nego 2%, ali to znači samo da ćeš nakon 6 godina izgubiti "samo" 20 % realne vrijednosti ako je u obveznicama nego 40% ako bi bilo oročeno na banci. Pod uslovom da inflacija bude ona koju sam lupnuo. Vjerovatno će banke tada imati kamatu na kredite koje same daju od 15% a kamata na oročenje će biti npr 8 %. U svakom slučaju svi gube osim banaka, neki manje neki više.
brzi

Post by brzi »

montypython wrote: 15 Jan 2025, 11:47
Sabur2 wrote: 15 Jan 2025, 11:29 Pa ovdje se priča o novcu koji stoji po računima. On ne prihoduje ništa, pa je onda i vrlo sigurnih 6% jako dobro.
Znam to, jasno je da je bolje 6% nego 2%, ali to znači samo da ćeš nakon 6 godina izgubiti "samo" 20 % realne vrijednosti ako je u obveznicama nego 40% ako bi bilo oročeno na banci. Pod uslovom da inflacija bude ona koju sam lupnuo. Vjerovatno će banke tada imati kamatu na kredite koje same daju od 15% a kamata na oročenje će biti npr 8 %. U svakom slučaju svi gube osim banaka, neki manje neki više.
Ideš sa pretpostavkom da će inflacija rasti. Šta ako dođe do recesije.
Ovih 6 & je odlično. Meni je tu jedina mana što novbac ostaje zarobljen 6 godina a dionice mogu prodati za par dana ako mi novac zatreba.
one

Post by one »

s obzirom na ovaku kamatu ja pretpostavljam da te pare i jesu za mogucu sok recesiju i soping kad mnogi u kreditima posrnu tada se ovakva kamata dobro isplati,a s obzirom i ko je vlasnik mogao bi se prepoznat takav scenario
montypython

Post by montypython »

brzi wrote: 15 Jan 2025, 11:58
montypython wrote: 15 Jan 2025, 11:47
Ideš sa pretpostavkom da će inflacija rasti. Šta ako dođe do recesije.
Ovih 6 & je odlično. Meni je tu jedina mana što novbac ostaje zarobljen 6 godina a dionice mogu prodati za par dana ako mi novac zatreba.
Recesija je već tu, ako nije službeno proglašena biće za mjesec dva. I jeste, inflacija manje raste u toku recesije jer ljudi nemaju para da troše, gube se radna mjesta i sl pa i cijene padaju. Što se vidi već sad npr na cijenama obuće i odjeće gdje niko ne kupuje čak i na rasprodaji jer narod nema para, radije nosi staro malo duže. Međutim obično nakon kraćeg perioda smanjenog rasta inflacije u recesiji (ili čak vrlo kratko, deflacije) počne panično štampanje para (u našoj BH stvarnosti umjesto štampanja para idu subvencije, zaduživanje, povećavanje minimalca dekretom i sl ali dođe na isto) i onda se razmaše drugi krug inflacije koja može trajati godinama. Tako da može biti npr prve godine 2% druge 6 a onda preostale 4 dvocifreno, ko zna, ali ja mislim da lako može biti i preko 20 % za 3-4 godine. Niko nema kristalnu kuglu da bi znao sve ali ima mnogih pokazatelja. Zato i jeste taj jedini problem što je novac zarobljen 6 godina u stvari ključni. Najgore što možeš uraditi u toku dugog perioda neizvjesnosti i vrlo vjerovatne inflacije je biti zarobljen u novcu. A kad si u oročenju pa i u obveznicama ti si u stvari u novcu, samo uz neki manji prinos. Da je bolje 6% nego 1-2% ne sporim. Ali također mislim da je bolje biti na istoj strani kao banka tj u dionicama banke (ili nekim drugim) nego biti protiv nje tj u njenim obveznicama ili na oročenju. Oni znaju šta rade i šta ide, tako da ako su procijenili da im se isplati tih 6% onda se sigurno onima koji to uzmu neće isplatiti. Osim ako je alternativa držanje para pod jastukom ili na oročenju po par %, što je isto.
brzi

Post by brzi »

https://web.dzs.hr/calcinfl.htm

U zadnjih 10 godina 26%
I to zbog ekstremno visoke inflacije 2021. i 2022.
Između 2009. i 2019. samo 10,2%.
A ovdje se nudi 36% za 6 godina.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Na Bosnalijeku, Telekomu... ćeš vjerovatno mnogo manje zaraditi.
Na dionicama banke ćeš zaraditi više, ali ovdje se suočavamo i sa vjerskim uvjerenjima kod ljudi koji neće da imaju ništa sa bankama.

Imam u familiji jednog koji gleda gdje da uloži poprilično lijepu svotu, ali da nije banka.
Truba

Post by Truba »

panzer wrote: 15 Jan 2025, 11:35 Upravo tako, u poznatijim bankama kamate na oročenja su daleko ispod 6% a dosta depozita nije oročeno uopšte. Ako ASA privuče kapital prema sebi to je im je značajan plus.
Ja sam na 4% za 3 godine
To je bilo prije eksplozije asa
Elkombar

Post by Elkombar »

Inflacija u Bosni i Hercegovini prema podacima Agencije za statistiku BiH:

2006 : 6.12%
2007 : 1.51%
2008 : 7.4%
2009 : - 0.4%
2010 : 2.1 %
2011 : 3.7%
2012 : 2.1%
2013 : - 0.1%
2014 : - 0.9%
2015 : - 1%
2016 : - 1.1%
2017 : 1.3%
2018 : 1.4%
2019 : 0.6%
2020 : - 1.1%
2021 : 2%
2022 : 14%
2023 : 6.1%
---------
2024 : oko 1.5 % (moja pretpostavka, nisu objavljeni zvanicni podaci)
I kad sve saberes i oduzmes od od 2006 do 2023 inflacija je bila 51.42 %. Nesto sto je 2006. godine - kada su u BiH poceli mjeriti inflaciju po EU standardima - kostalo 100 KM, na kraju 2023. godine uz zvanicnu inflaciju od 51.42% kostalo je 151.42 KM.

Ako jos dodamo inflaciju u 2024 koja jos nije objavljena, ali racunacu 1.5 %, onda je za zadnjih 19 godina zvanicna inflacija 53.69%.

Pisao sam vec ranije kako smo u korona godinama po agenciji za statistiku procentualno vise trosili novca na hranu u restoranima, buregdzinicama i ostalim objektima gdje se jede vani, nego u godinama prije i poslije korone, sto nema nikakve logike, osim ako ne manipulises inflacijom i prikazujes je manjom nego ona jest.
montypython

Post by montypython »

Sabur2 wrote: 15 Jan 2025, 14:54 Na Bosnalijeku, Telekomu... ćeš vjerovatno mnogo manje zaraditi.
Na dionicama banke ćeš zaraditi više, ali ovdje se suočavamo i sa vjerskim uvjerenjima kod ljudi koji neće da imaju ništa sa bankama.

Imam u familiji jednog koji gleda gdje da uloži poprilično lijepu svotu, ali da nije banka.
Ne bih išao tako daleko. Da zanemarimo BSNL jer ne pratim je li se vlasništvo tu stabilizovalo. Uzmimo npr BH Telecom, trenutno je 14 KM. Imali su na pola godine rast dobiti za 38,6% (33,1 milion). U drugom polugodištu obično bude veća dobit nego u prvom. Uzmimo da bude 70 m godišnja to je po dionici cca 1,06 i pri nekom normalnom P/E od 20 to ispada realna tržišna 21,2 KM. A to je veća cijena od sadašnje za 50%. U prvoj godini. Ne kažem da će tako i biti ali vidi se potencijal. Lično mislim da će BHTSR već do kraja 2025 biti iznad 20 KM a možda i mnogo prije a to bi već bio veći povrat nego od tih obveznica za svih 6 godina. Neću pominjati npr apsrdnu potcjenjenost EP BiH, o tome smo dosta pričali. Kad su valuacije niske zbog niskog sentimenta ne treba puno dobrih vijesti da postoci rasta postanu dvocifreni ili trocifreni. Posebno kad računamo na više godina a ima kažu 17 milijardi oročeno na bankama. Ako doće do značajnije inflacije i potraje par godina (tako da ljudi shvate da im se novac na banci topi) doći će do paničnog odljeva tih oročenja. A onda s njim nemaju gdje, nekretnine više nisu jeftine, može se desiti da i one padnu, jedino što je potcijenjeno su dionice. I mislim da će cijena dionica čak i onih koje nisu potcjenjene i poslovanje im se nikako ne poboljša jednostavno pratiti inflaciju. A onim emitentima kojima se poslovanje imalo poboljša mogla bi dionica značajno rasti jer velik će se novac osloboditi s kojim se nema kuda onda kad cijena poraste popraviće se i sentiment što će dodatno pogurati valuaciju. Na kraju će najgore preći oni koji zadnji ostanu na oročenju jer ako kasno izađu iz njega i dionice će im biti mnogo skuplje a ako ostanu do kraju tek to će biti kolaps.
Post Reply