Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Pa u ovom slučaju se morala otvoriti prekidbena koliko je meni poznato i zato i jeste nalog realizovan u 10.15. a ne u 10 sati. U tih 15 min si imao vremena reagovati i recimo podići cijenu u svom nalogu na 11,33 KM. Ali ti je trebao broker javiti da ima prodajni nalog, pošto ove naloge sa specijalnim uslovima mi ne možemo vidjeti. Opet kažem, koliko ja znam...
-
Nalog se može postaviti i vidjeti ali i ne mora, to je diskrecija brokera. Ali broker(I) znaju da postoji taj nalog i mogu realizovati transakciju. U ovom slučaju moguće je da je broker dao do znanja moj kupovni nalog, prihvaćena je transakcija sa prodavateljem koja se je trebala iisprovesti a onda je neko sa tim povlaštenim informacijama uletio i za 0,02 KM više (?! ) obavio ytansakciju koja je bila namjenjena meni te time i uštedio 9% (oko 400 KM) u odnosu na kupovini po najboljoj prodajnoj cijeni u tom trenutku.
-
Druga mogućnost, kao što sam ranije rekao, je ta da je transakcija obavljena samo sa ciljem obaranja cijene bez da dionice završe u tuđim rukama - to je tih 0.02 KM više od maksimalne kupovne cijene koja ja bila moja.
-
Definitivno ti je broker mogao javiti da je unesen prodajni nalog koji je blizu tvom. Ali kada je prodajni unesen i kada se upario sa kupovnim po cijeni koja odstupa više od 3%, otvorila se prekidbena 15 min gdje si mogao i ti dizati svoju cijenu ili unijeti novi nalog. Ali te je trebao broker obavijestiti...
-
Da, sigurno manjak brokera ali možda i nešto gore.Sitna buranija wrote: ↑14 Jan 2025, 11:45 Definitivno ti je broker mogao javiti da je unesen prodajni nalog koji je blizu tvom. Ali kada je prodajni unesen i kada se upario sa kupovnim po cijeni koja odstupa više od 3%, otvorila se prekidbena 15 min gdje si mogao i ti dizati svoju cijenu ili unijeti novi nalog. Ali te je trebao broker obavijestiti...
Jer je ista, ne standardna i ne tipična količina dionica iz moga naloga realizovana a to mi govori da je moj nalog mogao i trebao biti izvršen ali nije zbog "dojave" odnosno povlaštene informacije nekom trećem - pa je realizovana identična količina ali sa razlikom od 0,02 KM.
-
Prolazim pored Jablaničkog, prilično tužno.
Vjerovao sam da će biti punije.
Mislim da je i dalje onih - 15 mt. što je monty spominjao.
-
Na okolnim planinama nema snijega samo se jako tanko bijele pojedini vrhovi.
Bilo je još gore.veliki dedo wrote: ↑14 Jan 2025, 13:01 Prolazim pored Jablaničkog, prilično tužno.
Jedna trećina je dopunjena.
Bilo je na oko -25.
Sutra cijena ide do 300 eura.
Nažalost prazne akumulacije.
Nema padavina ni u najavi. TE proizvode oko 1400 MW, što je solidno, ali nedovoljno za izvoz jer domaća potrošnja je znatno porasla.
Nažalost prazne akumulacije.
Nema padavina ni u najavi. TE proizvode oko 1400 MW, što je solidno, ali nedovoljno za izvoz jer domaća potrošnja je znatno porasla.