Elektroprivreda BIH

Sitna buranija

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

Pa u ovom slučaju se morala otvoriti prekidbena koliko je meni poznato i zato i jeste nalog realizovan u 10.15. a ne u 10 sati. U tih 15 min si imao vremena reagovati i recimo podići cijenu u svom nalogu na 11,33 KM. Ali ti je trebao broker javiti da ima prodajni nalog, pošto ove naloge sa specijalnim uslovima mi ne možemo vidjeti. Opet kažem, koliko ja znam...
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Nalog se može postaviti i vidjeti ali i ne mora, to je diskrecija brokera. Ali broker(I) znaju da postoji taj nalog i mogu realizovati transakciju. U ovom slučaju moguće je da je broker dao do znanja moj kupovni nalog, prihvaćena je transakcija sa prodavateljem koja se je trebala iisprovesti a onda je neko sa tim povlaštenim informacijama uletio i za 0,02 KM više (?! ) obavio ytansakciju koja je bila namjenjena meni te time i uštedio 9% (oko 400 KM) u odnosu na kupovini po najboljoj prodajnoj cijeni u tom trenutku.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Druga mogućnost, kao što sam ranije rekao, je ta da je transakcija obavljena samo sa ciljem obaranja cijene bez da dionice završe u tuđim rukama - to je tih 0.02 KM više od maksimalne kupovne cijene koja ja bila moja.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Definitivno ti je broker mogao javiti da je unesen prodajni nalog koji je blizu tvom. Ali kada je prodajni unesen i kada se upario sa kupovnim po cijeni koja odstupa više od 3%, otvorila se prekidbena 15 min gdje si mogao i ti dizati svoju cijenu ili unijeti novi nalog. Ali te je trebao broker obavijestiti...
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Sitna buranija wrote: 14 Jan 2025, 11:45 Definitivno ti je broker mogao javiti da je unesen prodajni nalog koji je blizu tvom. Ali kada je prodajni unesen i kada se upario sa kupovnim po cijeni koja odstupa više od 3%, otvorila se prekidbena 15 min gdje si mogao i ti dizati svoju cijenu ili unijeti novi nalog. Ali te je trebao broker obavijestiti...
Da, sigurno manjak brokera ali možda i nešto gore.
Jer je ista, ne standardna i ne tipična količina dionica iz moga naloga realizovana a to mi govori da je moj nalog mogao i trebao biti izvršen ali nije zbog "dojave" odnosno povlaštene informacije nekom trećem - pa je realizovana identična količina ali sa razlikom od 0,02 KM.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Prolazim pored Jablaničkog, prilično tužno.
Vjerovao sam da će biti punije.
Mislim da je i dalje onih - 15 mt. što je monty spominjao.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Na okolnim planinama nema snijega samo se jako tanko bijele pojedini vrhovi.
brzi

Post by brzi »

veliki dedo wrote: 14 Jan 2025, 13:01 Prolazim pored Jablaničkog, prilično tužno.
Vjerovao sam da će biti punije.
Mislim da je i dalje onih - 15 mt. što je monty spominjao.
Bilo je još gore.
Jedna trećina je dopunjena.
Bilo je na oko -25.
brzi

Post by brzi »

Sutra cijena ide do 300 eura.
Nažalost prazne akumulacije.
Nema padavina ni u najavi. TE proizvode oko 1400 MW, što je solidno, ali nedovoljno za izvoz jer domaća potrošnja je znatno porasla.
Post Reply