Elektroprivreda BIH

aid

Re: Elektroprivreda BIH

Post by aid »

znači da je sindikat postao igrač s kojim se mora računati
Truba

Post by Truba »

Sindikalisti razaraci dionicara
Dejan118

Post by Dejan118 »

Sindikat bi trebao da se bavi radnickim pravima a dionicari vlasnickim pravima.
Ali u BiH nema logike ni u cemu.
beka26

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by beka26 »

U FBiH 5.109 pravnih osoba duguje 2, 6 milijardi KM, najveći dužnici Elektroprivreda BiH, Željeznice FBiH, rudnici
Ova vijest se sve ucestalije pojavljuje u medijima, a zašto? Prilicno sam uvjeren da ce dug biti prodan za neki postotak bankama ili nekome,
Pa nej on-e naplaćuju. Privatizacija bez najave?
montypython

Post by montypython »

BlackRock napušta net zero inicijativu UN. Najveći promotor se povlači. Izgleda da im je čitava ESG, woke i klimatska priča zadnjih godina donijela više štete nego koristi. Zbog ograničenja privredi i stanovništvu, nametanja štetnih zakona u vidu ograničenja upotrebe fosilnih goriva i sl izloženi su mnogim tužbama i povlačenju sredstava iz fonda. Također aktuelni požar u LA sa kataklizmičnim posljedicama bio je izgleda u dobroj mjeri uzrokovan brojnim pogrešnim odlukama tamošnjeg guvernera i gradonačelnike a sve vezano za razne zakone o zaštiti klime i sl. Uz sve Trump se okomio na sve to a dolazi na vlast za desetak dana i već je najavio crne liste za sve woke, ESG I klimatske organizacije i fondove pa je BlackRock jedan od glavnih, iznenada promijenio kurs za 180 stepeni. Izgleda da se naglo povlače i drugi veći igrači. Ne znam šta kažu na ovo Žiške I Kušljugići, kao i sva ona silna eko i zelena udruženja sa platnog spiska izvana, moglo bi naglo presušiti finsnsiranje. Usput da se vidi koliko je stanje teško u ESG sektoru i Zuckerberg je iznenada dao intervju Joe Roganu i požalio se da je Facebook bio PRISILJEN od strane politike i Bidena da sprečava i cenzuriše vijesti o nuspojavama mrna vakcina. Dobro se sjetio nakon 3 godine a 7 dana do dolaska Trumpa. Ukratko ESG politika se raspada svugdje u svijetu i to sad ubrzano. Interesantno će biti kako će se sve manifestovati na BiH gdje niko nema pojma šta se dešava. U tom svjetlu sasvim je realno da najednom počne medijska priča o manama obnovljivih, da se zaustave neki projekti a naglo obnove neki koji su bili precrtani, poput bloka 7 kao i interes za rudnike i ugalj. Preduslovi su tu sad samo zavisi od naših političara i odnosa snaga Trumpa koji je u velikom zamahu I Ursule čija moć rapidno pada na dnevnoj bazi. Po meni jedino je upitno hoćemo li na velike promjene u BiH morati čekati neku drugu vlast ili će se ovi sada prestrojiti u hodu.
https://nypost.com/2025/01/11/business/ ... -la-fires/
montypython

Post by montypython »

Lijepo su to upakovali pa stavili da je i EP nekakav dužnik, mada nije. Dug imaju rudnici a EPBiH koja je s njima u koncernu nema, bar koliko ja znam, s tim dugovima ništa, mada im ih je opraštala a nije trebala. Nije dakle EPBiH dužnik nego se njoj duguje ali jasno je da takve medijske "greške" mogu imati i dublje motive i da možda služe kao probni baloni. https://avaz.ba/vijesti/biznis/950132/o ... ici-u-fbih
shaldzia

Post by shaldzia »

Ako si koncern onda je tvoj i dug, ne može valjda ovo jesam ovo nisam?

Mene zanima ko kupuje ove EP dionice ako zna za rudnike, stanje opreme, produktivnost, CO2 takse za izvoz od 2026. itd.?
aid

Post by aid »

Rudnici su registrovani kao d.o.o.To znači da za obaveze odgovaraju svojom imovinom. Ep je iznuđena da im pomaže u vidu avansa za robu i sl. kako bi dobila neophodni ugalj, jer su postojeći blokovi projektovani prema našim kvalitetima ugljeva.Rudnici trebaju povećanje produktivnosti, ali sami dugovi nisu preveliki mjereno njihovim kapacitetima proizvodnje I potrebama same epbih. Ep za potrošnju u TE treba u 2025. godini cca 550 mil. KM uglja.Mnoge države zapadne Evrope imaju dug u prosjeku oko godišnjeg BDP, a neke I znatno veći, Firme ,a pogotovo domaćinstva imaju dugove u iznosu višegodišnjih prihoda pa funkcionišu.Vladajuće društvo pomaže zavisnim društvima u obostranom interesu.Mada svak ima svoj račun, I na kraju će platiti svoj ceh, zakon obavezuje vladajuće društvo da prikazuje I zajednički rezultat ,jer je ep bih registrovana kao d.d.
montypython

Post by montypython »

shaldzia wrote: 12 Jan 2025, 13:38 Ako si koncern onda je tvoj i dug, ne može valjda ovo jesam ovo nisam?

Mene zanima ko kupuje ove EP dionice ako zna za rudnike, stanje opreme, produktivnost, CO2 takse za izvoz od 2026. itd.?
U bilansu stanja i uspjeha EPBiH nema imovine rudnika niti dugova rudnika. Kad je "stvorena" dionica EPBiH nakon privatizacije jednostavno je podjeljena vrijednost EP na 31 milion dionica. Rudnici tada nisu bili ni u kakvoj vezi sa EP. Tek prije desetak godina Nikšić ili ko već se sjetio da obrazuje konzorcij ali samo u smislu da stariji brat EP malo pripazi i usmjerava rudnike (tako ja to shvatam). Ništa se tad nije promijenilo u smislu vlasništva, dionice i sl. Ne znam tačno šta su prava i obaveze iz te veze u konzorciju ali siguran sam da su računi i imovina odvojeni. Dugovi rudnika nisu I dugovi vladajućeg društva iz konzorcija nego vlasnika a to je država. Usput svi ti dugovi rudnika nisu ni 0.3% vrijednosti rezervi uglja. Glavnina tog duga je ionako prema državi koja je i vlasnik rudnika. Šta je sprečava da svoj dug prema sebi izbriše gumicom, čak mislim bilo priče u tom smjeru prije. Što se tiče CO2 takse, u postu na temi ekonomija, napisah šta se dešava sa ESG pričom dolaskom Trumpa, ko zna, hoće li to postojati za godinu. Stanje opreme ne znam, ali znam da je EP ulagala u rudnike stotine miliona zadnjih godina moralo bi biti bolje nego što je bilo kad su ulaganja bila manja. Ključna je produktivnost a ona se može dignuti za godinu dana ako se hoće. Ono što je daleko važnije su rezerve BiH u uglju gdje smo i apsolutno sa 2.5 milijarde tona rezervi uglja vrijednih cca 250 milijardi eura u svjetskom vrhu, a relativno po glavi stanovnika možda i najbogatiji na svijetu. Sve što ima u BiH nad zemljom, auta, kuće stanovi, zbirno ne vrijedi kao sam ugalj pod zemljom a vrijediće još više. Onda je posljedično TE koje je pored rudnika neprocjenjiva a samo pravo da taj ugalj spaljuješ (kao državna EP) vrijedi sadašnje knjigovodstvene vrijednosti EPBiH tj cca 100 KM po dionici, čak i da nema nijedan objekat HE ni TE (a ima). Čitava priča oko klimatskih promjena, obnovljivih, CO2 taksi služi samo da nas zbuni da to ne shvatimo kako bi to neko drugi rado poklopio ako ne bude razuma ni suverenosti.
shaldzia

Post by shaldzia »

Ok, znači ne znamo prava i obaveze u koncertu. Ne znamo ni stanje opreme, imovine, potrebna ulaganja, održavanje... Mislim na kompletan paket s rudnicima.
CO2 nije šuplja priča jer se u EU godinama izdvajaju sredstva i finansiraju projekti smanjenja CO2 otiska i sumnjam da će to ikad prestati a nama je ili rampa ili da pravimo svoj ETS sistem iz kojeg ćemo to finansirati.
Trenutno su cijene vaučera tone CO2 i MWh izjednačene što znači kad nas za 5-10 godina stave na full cijenu tone CO2 kroz CBAM, EP će bit ne nekonkurentna za izvoz već i za domaće tržište.
Zato pitam
Post Reply