Elektroprivreda BIH

veliki dedo

Re: Elektroprivreda BIH

Post by veliki dedo »

panzer wrote: 27 Dec 2024, 23:33
veliki dedo wrote: 27 Dec 2024, 23:06
Za sada, pozitivne samo dvije stvari:
Prvo, da se pozicija i glas nas malih dioničara i dalje čuje i da se i dalje borimo - jedino smo mi uzimali riječ na skupštini.
A drugo, od ponedjeljka JPESR je zvanično članica berze SEEPEX-a! - što smo pozdravili na skupštini i ponadali se da će uskoro postati i član i ostalih berzi (CROPEX-a i HUPEX-a).
Ovo je odlična stvar. A za taj sastanak u ministarstvu ja ne znam, mozda je neko drugi imao info?

Nažalost ja nisam mogao prisustvovati skupštini iako sam planirao. I da sam bio ja bih tražio da podnesu ostavke. Planiranih nula dobiti za 2025. I 2026. znači da planiraju minus. To znači da nisu sposobni da vode firmu.
Glavna diskusija je bila oko niskih cijena i ponovio sam da bi, po našim procjenama i uzimajući u obzir inflaciju, cijena struje za domaćinstva trebala biti veća za 30-40%.
U samom planu je na više mjesta precizirano da niska prodajna cijena ugrožava poslovanje.
Tako da, bez obzira na izjave da neće biti poskupljenja u 2025 ja predviđam da će do poskupljenja ipak doći a sam negativni rezultat, kao što sam još prije napisao, je dodatni razlog i ujedno uslov za tako nešto.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Prvo, da se pozicija i glas nas malih dioničara i dalje čuje i da se i dalje borimo - jedino smo mi uzimali riječ na skupštini.
A drugo, od ponedjeljka JPESR je zvanično članica berze SEEPEX-a! - što smo pozdravili na skupštini i ponadali se da će uskoro postati i član i ostalih berzi (CROPEX-a i HUPEX-a).
Ovo je odlična stvar. A za taj sastanak u ministarstvu ja ne znam, mozda je neko drugi imao info?

Nažalost ja nisam mogao prisustvovati skupštini iako sam planirao. I da sam bio ja bih tražio da podnesu ostavke. Planiranih nula dobiti za 2025. I 2026. znači da planiraju minus. To znači da nisu sposobni da vode firmu.
Sastanak je ugovarao Adnan, čini mi se, i bilo je dogovoreno nekad u junu da idemo on, Slavuj i ja. Međutim, ovi u ministarstvu su ga otkazali i ponudili nam novi termin na koji ni Adnan ni ja nismo bili u Sarajevu. Samo je Slavuj tada bio na raspolaganju. Tako da se to tada nije održalo, a kasnije nije bilo novih pokušaja dobijanja termina koliko ja znam. Sve je bilo na viber grupi komunicirano radi brže komunikacije. Panzer, hoćeš li da te uključim u grupu? Uglavnom, ovaj iz vlade je spomenuo taj sastanak i da mu je žao što nije održan.

Postavljeno je i pitanje subvencija i dividende, pitanje velikog odliva keša, pitanje "ambicioznog" planiranja dobiti u naredne tri godine za koje iz iskustva znamo da je uvijek preambiciozno jer stvarni rezultat uvijek bude značajno lošiji (pa ako su planirali kumulativno 8-9 mio dobiti, vjerovatno će biti 150 mio gubitka). Postavljeno je pitanje i kako to da su u svom revidovanom planu za 2024. godinu planirali dobit 0,9 mio KM, a napraviće gubitak prema njihovoj procjeni 21 mio KM (a vjerovatno i veći). Bilo je i pitanje zašto nije u planu navedena napomena da je efekat smanjenja obračuna troškova amortizacije na rezultat u naredne tri godine 45-50 mio KM, zbog čega bi taj rezultat bio lošiji za ovaj iznos da se nisu, uslovno rečeno, igrali sa računovodstvenim politikama itd. Međutim, konkretni odgovori su izostali.
Jedino pozitivno je što su rudnici povećali proizvodnju cca 20% i da bi se trend trebao nastaviti i naredne gdine, i ovo što je veliki dedo naveo oko registracije na berzu, pa bi to trebalo da im omogući i da kupuju i da prodaju. Ali, koliko će to sve u praksi donijeti pozitivnog, budemo vidjeli.
brzi

Post by brzi »

veliki dedo wrote: 27 Dec 2024, 23:46

Glavna diskusija je bila oko niskih cijena i ponovio sam da bi, po našim procjenama i uzimajući u obzir inflaciju, cijena struje za domaćinstva trebala biti veća za 30-40%.
U samom planu je na više mjesta precizirano da niska prodajna cijena ugrožava poslovanje.
Tako da, bez obzira na izjave da neće biti poskupljenja u 2025 ja predviđam da će do poskupljenja ipak doći a sam negativni rezultat, kao što sam još prije napisao, je dodatni razlog i ujedno uslov za tako nešto.
Na onoj skupštini od prije godinu dana rekoše da će cijenu podići za 10% u 2024. i po 5% u 2025. i 2026.
Toliko o držanju plana.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Mislim da bi poskupljenje moglo biti 10% u 2025 godini ali bi i mi trebali imati odnose sa FERK-om i poslati naše predstavnike na razgovor.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Rečeno je da nedostaje novac za poslovanje, za ulaganje i investiranje u nove projekte a zbog poteškoća u dobivanja kredita od međunarodnih institucija jpesr će se zadužiti kod komercijalnih banaka te da već razmatraju ponude.
U isto vrijeme gotovinu koju jpesr ima će oročiti kod istih tih banaka!?
Na moje pitanje zar to nije apsurd - nije bilo nikakvog odgovora.
panzer

Post by panzer »

Inače imaju površna objašnjenja ili ih nemaju nikako na skupštinama. Moguće je da im ta gotovina posluži kao " žirant" jer bi im neki drugi zalog zahtijevao puno vremena za odobrenje.

Ali odlična je stvar taj kontinuitet pritiska na upravu. Nikad ranije oni nisu imali niko ko će ih propitati o tome šta rade. Sjedili su samo fondovski fikusi.

I ako mogu i ja u tu viber grupu. Kad smo već krenuli ispravljati krive drine hajde da nastavimo.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Fondovi jesu fikusi ali po rezultatima glasanja se da zaključiti da su sve više na našoj strani, da imamo iste brige, zajedničke interese i ciljeve.
Mogli bi i trebali bi da poradimo i na odnosima sa njima.
Lako bi došli do 5% vlasništva čime bi mogli predlagati i tačke dnevnog reda na skupštinama. A bez obzira na momentalni ishod to bi bio itekako dobar znak i poruka kako upravi i vladi tako i medijima i javnom mjenju što bi onda moglo imati veoma jak i pozitivan bumerang efekat.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Pa nikad ranije niko nije pravio gubitke osim njih. Kada neko napravi dobit možeš ga pitati zašto je samo toliko i zašto nije više. Ali je dobit. Ali kada neko pravi gubitke, urušava poslovanje firme i nema nikakvih naznaka da znaju šta rade, mora se reagovati. Natjeraju te okolnosti...
aid

Post by aid »

Izvrsna strategija!
Trenutno jedina koja ce sigurno dati odmah rezultate.
montypython

Post by montypython »

https://www.klix.ba/vijesti/regija/bura ... /241228094
Možda ih zato zovu obnovljivi, moraš ih svake godine obnavljati.
Post Reply