Većina njih, da ne kažem svi,.. u Upravi očito nema blage veze sa funkcionisanjem kompanija te veličine.
Oni re razumiju da se dobit planira na osnovu raspoloživog kapitala i da vlasnik očekuje povrat kapitala u određenom, razumnom periodu.
U normalnim uslovima uprava sve čini da ostvari taj rezultat, ali ovdje vlasnik (većinski) smatra da je bitno samo preživjeti kao da se radi o neprofitnoj organizaciji i uprava tako i djeluje.
Taj koncept je mogao funkcionisati dok se amortizovala imovina ostala iz socijalizma ali to vrijeme curi i pri kraju je.
Ili će uskladiti poslovanje sa kapitalističkim principima ili će nestati i prepustiti biznis drugima.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Prošle godine u sedmici od Božića do Nove godine cijena struje na berzi je bila bagatelna. Ove gofine ništa ispod 100 eura.
Mogle bi cijene od januara do kraja marta biti opasno visoke.
Mogle bi cijene od januara do kraja marta biti opasno visoke.
https://avaz.ba/vijesti/bih/947512/elek ... ovu-godinu
Evo izvoznici će moći kupiti zelenu energiju.
Evo izvoznici će moći kupiti zelenu energiju.
https://bljesak.info/gospodarstvo/indus ... eka/477878
"Rudnici Kreka Tuzla završili su prošlu godinu s približno 1.780 zaposlenih radnika, 86 milijuna prihoda i gubitkom od preko 38 milijuna KM. Istovremeno, više od 10,6 milijuna KM dodijeljeno je tvrtki Junuzović-Kopex za usluge iskopavanja, transporta i odlaganja otkrivke. Foto: TI BiH / Poslovanje rudnika Kreka Tuzla Istovremeno, ovo privatno preduzeće koje posluje sa ovim i drugim rudnicima iz sastava Elektroprivrede BiH, prošlu godinu završilo je sa 240 radnika, 92 milijuna prihoda i 27,7 miljuna čiste dobiti."
Rudnik Kreka prihod po uposlenom ni 50.000 KM.
Junuzović koji pruža usluge rudnicima 100.000 dobiti po uposlenom.
"Rudnici Kreka Tuzla završili su prošlu godinu s približno 1.780 zaposlenih radnika, 86 milijuna prihoda i gubitkom od preko 38 milijuna KM. Istovremeno, više od 10,6 milijuna KM dodijeljeno je tvrtki Junuzović-Kopex za usluge iskopavanja, transporta i odlaganja otkrivke. Foto: TI BiH / Poslovanje rudnika Kreka Tuzla Istovremeno, ovo privatno preduzeće koje posluje sa ovim i drugim rudnicima iz sastava Elektroprivrede BiH, prošlu godinu završilo je sa 240 radnika, 92 milijuna prihoda i 27,7 miljuna čiste dobiti."
Rudnik Kreka prihod po uposlenom ni 50.000 KM.
Junuzović koji pruža usluge rudnicima 100.000 dobiti po uposlenom.
-
Ovo najbolje govori gdje su problemi. 50 hiljada prihoda po radniku u državnom rudniku prema 380 hiljada po radniku u privatnoj kompaniji. Osam PUTA. Jedan radi, četvero ga gleda I troje na bolovanju. Umjesto da diže produktivnost i prihod po radniku u vlastitim rudnicima uprava EPBiH I ministar bave se budalaštinama poput zelene tranzicije i zelene energije. Najbolje bi bilo dati rudnike pod koncesiju privatnicima sa obavezom da isporučuju ugalj EP po dogovorenoj cijeni pa bi vidio koliko bi bilo uglja za TE I struje za izvoz. A postojeći menadžment zajedno s bar pola zaposlenih kući.
Ili, uvesti u rudnike vanredno stanje, "vojnu" upravu i disciplinu od vrha do dna sa mjesečnim planovima koji rastu po 5% I otkazom direktorima nakon jednog neispunjenja.
Ili, uvesti u rudnike vanredno stanje, "vojnu" upravu i disciplinu od vrha do dna sa mjesečnim planovima koji rastu po 5% I otkazom direktorima nakon jednog neispunjenja.
Mamu im nakajlam.
Umjesto da sam jutros bio na skupštini ja sam se tri dana natezao sa radnicima lokalne elektrodistribucije da ikako imam struju u kući. U totalu četiri dana bez struje.
Umjesto da sam jutros bio na skupštini ja sam se tri dana natezao sa radnicima lokalne elektrodistribucije da ikako imam struju u kući. U totalu četiri dana bez struje.
-
85 Vanredna Skupština JPESR
Od forumaša sitna buranija, miner i ja.
Mnogo naših pitanja - uglavnom šturi odgovori a na neka pitanja (još uvijek) nema odgovora.
Plan poslovanja copy-paste bajka, iz udžbenika prepisane tačke i prakse koje se neće sprovoditi.
Navedeno puno rizika vezano za poslovanje ali ne i odlučnost za iznalaženja rješenja i za poduzimanje konkretnih koraka da se ti rizici odstrane ili barem suzbiju.
Sve u svemu jako loše.
Na skupštini saznajemo da smo nakon prvog sastanka dobili ponovni sastanak sa ministarstvom. Međutim, navodno naša "delegacija" osim što nije prihvatila taj sastanak prekinula je svaku daljnu komunikaciju.
Tako da bih prije svega, ako je ovo gore navedeno tačno i obzirom na NAŠE prisustvo i konkretno zalaganje i na skupštini rekao:
kakvi dioničari - takva dionica.
Za sada, pozitivne samo dvije stvari:
Prvo, da se pozicija i glas nas malih dioničara i dalje čuje i da se i dalje borimo - jedino smo mi uzimali riječ na skupštini.
A drugo, od ponedjeljka JPESR je zvanično članica berze SEEPEX-a! - što smo pozdravili na skupštini i ponadali se da će uskoro postati i član i ostalih berzi (CROPEX-a i HUPEX-a).
Od forumaša sitna buranija, miner i ja.
Mnogo naših pitanja - uglavnom šturi odgovori a na neka pitanja (još uvijek) nema odgovora.
Plan poslovanja copy-paste bajka, iz udžbenika prepisane tačke i prakse koje se neće sprovoditi.
Navedeno puno rizika vezano za poslovanje ali ne i odlučnost za iznalaženja rješenja i za poduzimanje konkretnih koraka da se ti rizici odstrane ili barem suzbiju.
Sve u svemu jako loše.
Na skupštini saznajemo da smo nakon prvog sastanka dobili ponovni sastanak sa ministarstvom. Međutim, navodno naša "delegacija" osim što nije prihvatila taj sastanak prekinula je svaku daljnu komunikaciju.
Tako da bih prije svega, ako je ovo gore navedeno tačno i obzirom na NAŠE prisustvo i konkretno zalaganje i na skupštini rekao:
kakvi dioničari - takva dionica.
Prvo, da se pozicija i glas nas malih dioničara i dalje čuje i da se i dalje borimo - jedino smo mi uzimali riječ na skupštini.
A drugo, od ponedjeljka JPESR je zvanično članica berze SEEPEX-a! - što smo pozdravili na skupštini i ponadali se da će uskoro postati i član i ostalih berzi (CROPEX-a i HUPEX-a).
-
Što se tiče rudnika,
usvojena je dokapitalizacija rudnika Kreka, Đurđevik, Kakanj i Breza.
A ujedno su u planu precizirani rizici vezani za "nelikvidnost i nesolventnost većine rudnika" .
Plan poslovanja i dokapitalizacija rudnika su, po mojoj procjeni, bili prihvaćeni samo od strane većinskog dioničara (vlade) dok su svi ostali, mali dioničari i fondovi bili protiv toga.
To je možda i treća pozitivna stvar na ovoj skupštini.
usvojena je dokapitalizacija rudnika Kreka, Đurđevik, Kakanj i Breza.
A ujedno su u planu precizirani rizici vezani za "nelikvidnost i nesolventnost većine rudnika" .
Plan poslovanja i dokapitalizacija rudnika su, po mojoj procjeni, bili prihvaćeni samo od strane većinskog dioničara (vlade) dok su svi ostali, mali dioničari i fondovi bili protiv toga.
To je možda i treća pozitivna stvar na ovoj skupštini.
Ovo je odlična stvar. A za taj sastanak u ministarstvu ja ne znam, mozda je neko drugi imao info?veliki dedo wrote: ↑27 Dec 2024, 23:06
Nažalost ja nisam mogao prisustvovati skupštini iako sam planirao. I da sam bio ja bih tražio da podnesu ostavke. Planiranih nula dobiti za 2025. I 2026. znači da planiraju minus. To znači da nisu sposobni da vode firmu.