Elektroprivreda BIH

aid

Re: Elektroprivreda BIH

Post by aid »

Sve odlicno receno
Kod djelatnosti trgovine I navedenog rezultata kupoprodaje,
Ne radi se samo o izvozu sopstvene proizvedene struje.
Oni planiraju da ce na cistoj trgovini zaraditi 260 mil.
Znaci profita u trgovini.
Kupit ce struje za cca 750 mil.km I kad dodaju troskove na tome zaraditii 260 mil.,a na svemu ostalom nista.
Dakle preprodati nabavljenu struju za CCA 1mlrd Km.
aid

Post by aid »

Odlicno receno,
samo sad su otisli dalje od samog izvoza.
Planiraju kupiti struje za CCA 740 mil. KM I prodati to za 1 mlrd.
brzi

Post by brzi »

Planiran je prihod od trgovine ali ima i rashod nabavke električne energije.
Ako bi na trgovini zaradili čistih 50 miliona i to bi bio uspjeh.
montypython

Post by montypython »

Neka rade šta god im donosi zaradu. Ali ne smiju to vezivati za cijenu domaćinstvima odnosno oslanjati se na izvoz da se pegla niska cijena struje za domaćinstva kupujući socijalni mir. Tu ideju da zaborave a politika se izgleda baš time uljujkuje. Ni na čemu ne smiju biti na gubitku, uključivo domaćinstva, ili tužba direktoru lično. A već su bile izjave za medije tog tipa koje su direktan dokaz za tužbu. Izvoz može biti samo dodatna zarada ali mora se pozitivno poslovati i bez ikakvog izvoza. Recimo na prihod od 1,3 milijarde dobit bar 130 m od domaćeg tržišta i još dodatnih bar 70 m od izvoza. Ako ne mogu bar to, a to je vrlo skromno, takoreći minimum, onda im treba otvoreno reći, otkupite nam dionice po knjigovodstvenoj i vozdra. I to im reći što prije.
aid

Post by aid »

brzi i pišem ovo što sam pročitao u njihovom planu, a ne nagađam:
dakle prIhod od prodaje nabavljene struje 1 mlrd KM ,
trošak nabavke te struje 740 mil.
profit samo na preprodaji-trgovini je 260 mil. KM
piše u tabelama na str.67-69.
aid

Post by aid »

evo tačni podaci iz plana: djelatnost trgovina
u HILJ. KM
plan.god. 2005 2006 2 007 ukupno
prihod 365,979 254,825 238,848 859,652
rashod 204,042 195,842 193,665 593,549
dobit 161,937 58,983 45,183 266,103
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ovi nesposobnjakovići od trgovine mogu samo gubitak imati. Ko god vjeruje da ovi diletanti mogu napraviti bilo šta pozitivno, pod hitno mora odrasti i prestati čitati bajke i vjerovati u vile i vilenjake.

Monty je spomenuo gubitak i računovodstvene gimnastike vjerujući da gubitka zapravo i nema ili bi bio puno manji da nije tih gimnastika. Činjenica je upravo na drugoj strani, gubitak bi bio i veći, dobro veći da nije računovodstvenih gimnastika. Već sam ranije naveo da su samo na stavci amortizacije bar 15-20 mio KM uštimali, tj. smanjili gubitak. Ako nekome nije alarmantno da oni na 30.06. na svim računima imaju svega oko 250 mio KM keša, iako su godinu ranije kada su došli zatekli 380 mio KM na računima, a u međuvremenu dobili i povrat ovog avansa od Kineza (znači raspolagali sa cca 600 mio KM keša, 380+212), ja onda stvarno ne znam što se oko bilo čega sikirate - oko malo kiše, oko nedovoljno uglja, oko bilo čega. Ljudi sprže 350 mio KM keša, valjda ga umjesto uglja prže...
aid

Post by aid »

tako je, ne znaju raditi ni abecedu svoje djelatnosti ,a tek trgovina je za njih misaona imenica,ali šta da rade kad im je u planu proizišao gubitak.
Ovaj planski profit na trgovini sam problematizirao ,a ne glorificirao.
i smatram ga dimnom zavjesom plana .,( Monty, ova kategorija nema veze sa izvozom,nije isto značenje)
ko će reći narodu crnu istinu,da će i uz novo povečanje cijena opet biti u gubitku.
onda planiraj nešto umotano da se odmah ne vidi, a dogodine možda nas krene.
ko kad je Muju krenulo na pokeru kad je skonto da ne mora otkrivati karte.
montypython

Post by montypython »

Ne smatram ni ja tu trgovinu izvozom ali nebitno, zato kažem neka rade šta god mogu i trgovinu i preprodaju i izvoz, neka zarađuju na bilo čemu ako mogu ili znaju samo nikakva dodatna zarada ne može biti kompenzacija za gubitak na domaćinstvima. Ni u planu. Tu ideju treba sasjeći u korijenu. I na domaćinstvima moraju imati zaradu pa makar 5-10%.. Ako ne mogu ili neće neko mora ići. Ili direktor ili mi, otkupom dionica. To je poenta.
brzi

Post by brzi »

aid wrote: 25 Dec 2024, 21:45 brzi i pišem ovo što sam pročitao u njihovom planu, a ne nagađam:
dakle prIhod od prodaje nabavljene struje 1 mlrd KM ,
trošak nabavke te struje 740 mil.
profit samo na preprodaji-trgovini je 260 mil. KM
piše u tabelama na str.67-69.
Mislim da se tu ne radi samo o kupovini od drugih proizvođača nego i o kupovini iz vlastitih proizvodnih pogona.
Do sad ta nabavka nije bila prikazana u FI a sada kada trebaju razdvojiti proizvodnju od distribucije moraju početi sa iskazivanjem nabavne i prodajne.
Tih 250 miliona koje prikazuju kao zaradu je potrebno da se pokrije trošak distribucije.

Evo na strani 30 imaš podatak o prihodu od kupoprodaje i on iznosi 157 miliona ( bio planiran 81 milion) u ovoj godini a u narednim je planiran do 180 miliona.
To je ta čista trgovina.
Post Reply