Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Razlog za gubitak ogleda se u nedostatku uglja, zastarjeloj opremi, gašenju rudnika, ali i odluci Uprave da se tek od 1. jula krene s korekcijama cijena električne energije.

Svi dati razlozi su neubjedljivi. Nije oprema iznenada zastarjela za godinu dana da bi sad bio gubitak a prijašnjih godina nije. "Gašenje rudnika"-pa ugašen je tj gasi se baš rudnik koji je neperspektivan. Odluka da se tek od 1 jula krene sa korekcijama cijene, nije logično da gubitak u drugom polugodištu bude sličan kao u prvom a cijena je u drugom ipak podignuta. Čak je direktor ako se ne varam rekao da ne bi ni bilo gubitka u prvom polugodištu da je hidrologija bila bolja.
Moj zaključak, upravo se iz one rečenice da se kritikuje uprava što je tek od 1 jula išla u korekciju cijene (koja je ako se dobro sjećam korigovana tek od avgusta ili septembra) može nazrijeti pravi razlog plasiranja ove "insider info". Moguće da im je u upravi i iznad došlo iz gu... u glavu i da su sami shvatili da su trebali cijenu dignuti i ranije pa sad prebacili u petu brzinu. Mislim da je ovo probni balon za još jedno skoro povećanje cijene pa se vrši "artiljerijska medijska priprema" u vidu navodnog gubitka ostvarenog vjerovatno računovodstvenim akrobacijama, otpisom i sl kao i prošle godine.
A bude li stvarno gubitak a ne bude zbog povišenja cijene tj ne povisi li se cijena u već u prvom polugodištu 2025 I ne bude pozitivno poslovanje u prvom polugodištu, mogao bi već direktor biti zreo za otkaz a s njim i Lakić.
montypython

Post by montypython »

brzi wrote: 25 Dec 2024, 14:45 https://www.hercegovina.info/vijesti/bi ... te/232480/

Ne može vratiti ni uloženo.
Ne znam zašto su i gubili vrijeme na ove male HE koje nemaju ni veliku snagu niti opravdavaju troškove a realno ugrožavaju prirodu više nego velike (mada i dalje manje nego npr solari) a istovremeno zapustili npr Vranduk, Ustikolinu i druge potencijalne većih kapaciteta. Napuštanje Vranduka je za mene zločin u ovakvoj energetskoj situaciji u svijetu a i kod nas. Da ne kažem o onim planovima o još nekoliko HE na Bosni o čemu više niko ne govori (mislim da je par puta Jerlalgić) . Tu ima ogromnih neiskorištenih rezervi a ne radi se ništa dok se vrijeme gubi na mHE, da ne pominjem solare i najluđe od svega, biomasu. Izgleda da energetiku u nas vode likovi koji nemaju ni bazični zdrav razum a kamoli neki talenat i znanje. Od svih projekata zadnjih 10 godina u stvari sve je palo, blok 7, mHE, Vranduk 3-4 puta a ostalo ide puževim korakom.
brzi

Post by brzi »

Nekad mi dođe da prodam dionice i da mi bude svejedno kako će poslovati i da li će preživjeti.
A opet imam osjećaj kad bi prodao da bi za dvije godine dionica izgurala na 50 a onda bi tek popizdio.
Trenutna tržišna vrijednost Elektroprivrede je smiješna.
Tih 360 miliona vrijede hiljade kilometara srednjonaponske i niskonaponske mreże.
Zamislite da treba umrežiti 800.000 kupaca koliki bi to bio trošak. Da je samo po hiljadu maraka već bi stigli na 800 miliona.
novi

Post by novi »

samo prodajte, oborite cijenu ponovo na 8, nista ovo ne valja znaju Kusljugic i Bicakcic kako treba kupite od njih panele i stavite na vikendice jer na kuce u uzem centru ne moze, a i Zisko (da ne lajem o debilu) ce Vam biti zahvalan i dobit ce bonus za new year. ide sporo ali ide, naravno rs je tu mnogo naprednija oni su svoj sistem rasparcali i rasprdili sad samo da vidimo ko su kupci. zivili, Sretan Bozic svima koji slave, nista starsno prije kraja januara se nece desiti
novi

Post by novi »

a da zaboravio sam da ovakav snijeg nije vidjen u ovim krajevima unazad 2000 godina tako da je stradanje mreze ''biblijsko''
Dejan118

Post by Dejan118 »

brzi wrote: 25 Dec 2024, 16:09 Nekad mi dođe da prodam dionice i da mi bude svejedno kako će poslovati i da li će preživjeti.
A opet imam osjećaj kad bi prodao da bi za dvije godine dionica izgurala na 50 a onda bi tek popizdio.
Trenutna tržišna vrijednost Elektroprivrede je smiješna.
Tih 360 miliona vrijede hiljade kilometara srednjonaponske i niskonaponske mreże.
Zamislite da treba umrežiti 800.000 kupaca koliki bi to bio trošak. Da je samo po hiljadu maraka već bi stigli na 800 miliona.

Samo bakar i zeljezo i aluminijum da se prodaju na tonu vrijedi toliko.
Dejan118

Post by Dejan118 »

Alumina bivsi Birac u fabrici postoji vlastita termoelektrana koja proizvidi struju za potrebe fabrike .
Isplati se da kupuje ugalj. Uglja ima na trzistu .

https://capital.ba/alumina-i-rudnik-ban ... iliona-km/

Naravno ova Alumina je na neki nacin izuzeta iz stecajne mase Birac a.d. tako da su mali akcionari ostali bez kapitala.
aid

Post by aid »

Monty ovako kažu u planu 2025.-2027.str.41:
“Planski pristup je da se glavnina dobiti ostvaruje kroz djelatnost trgovine gdje su cijene za 2026. i 2027. godinu ipak niže od cijena za 2025. godine što je situacija identična berzanskoj. Investicijama u proizvodnju se nastoji obezbjediti pogonska spremnost i ekološka prihvatljivost proizvodnih kapaciteta na duži rok”
Ova rečenica je u saglasnosti sa predočenim na str.67-69. gdje su prikazali analitički strukturu prihoda I rashoda po djelatnostima .
Kvantificirano, ako u koloni trgovina napravimo razliku prihoda I rashoda dobijemo cca 260.mil. KM dobiti na trgovanju strujom I pomoćnim uslugama.Pošto je ukupna planirana dobit za tri godine samo cca 7 miliona KM to znači da uprava priznaje da će ,ako ne uspije ostvariti 260 mil. profita na kupoprodaji biti u gubitku cca 253. Mil KM, uz sve planske pretpostavke ( zahtjev za povećanje cijene mrežarine u 2025. I ostalo)
ovo se ne vidi jasno iz tabele na str.42 koja je data zbirno za sve djelatnosti , kod prihoda se djelatnost trgovine nalazi na više konta, ali su troškovi nabave el.energ.identični (6.1./13 ) kao u tabeli na str.67-69.
preoptimističnim planom dobiti na trgovini odgađaju crne vijesti ,I kvantifikaciju zahtjeva za poskupljenje, I druge nepopularne mjere ( uštede ).
To nama dioničarima ne ide u prilog , ali kako naći način za izvođenje stvari načistac, već kod donošenja planova.
u procjeni rezultata za 2024.god datoj uz ovaj plan, kao niti u planu za slijedeće tri godine nema više posebnih“računovodstvenih akrobacija “ sem uobičajenih iznosa rezervisanja.
Ako sad dobro pročešljamo plan ,već kod prve skupštine na polugodištu 2025. Lakše ćemo tražiti obrazloženje ,eventualnog podbačaja u ostvarenju stavki na koje smo ih blagovremeno upozoravali.
Teško je stvoriti autoritet u očima javnosti I osječaj uprave da su kontrolisani od strane 5% malih suvlasnika. Institucionalni uticaj ,moć preokreta trenda poslovanja I percepcije javnosti nisu stvari koje su moguće preko noći.
Ali zajednička akcija ljudi koji imaju cca 5% vlasništva , mijenjat će I opći sentiment I privući druge ljude u suvlasništvo kad vide da je nama situacija jasna, ali da je potencijal veliki, da imamo cilj I da se brinemo za svoje vlasništvo.
montypython

Post by montypython »

Slažem se, akcija je uvijek bolja od pasivnosti i šutnje ograničavajući nezadovoljstvo samo na komentare ovdje. Pa ako ćemo pravo, prva prava reakcija u pozitivnom smjeru bila je nakon što smo nas četvorica prije godinu dana na sastanku sa upravom izložili nezadovoljstvo poslovanjem i prezentirali Im detaljno grafike i mnoge druge podatke (proizvodnja, rudnici...) da recimo cijena struje nije rasla 9 godina a da su penzije i plate u istom periodu narasle 60-70 %. Da prodaju struju ispod proizvodne cijene I mnogo šta još. I slušali su vrlo pozorno. Vjerovatno su tad po prvi put shvatili da ima još suvlasnika osim države. I slučajno ili ne, vrlo brzo nakon toga išla je inicijativa za rast cijene. Tako da ja mislim da akcija uvijek donese rezultate. Zato mislim da treba opet sastanak ali sad i sa ministrom I Nikšićem iz istog razloga a usput da se prenese poruka da suvlasnici mali dioničari žele da im se otkupe dionice zbog netržišnog poslovanja, a na to ne mogu ništa i ne mogu pričati da će se popraviti jer ih demantuje vlastiti plan. Druga linija, akcije je preko Gržića što nikako ne koristimo a imamo čovjeka koji tamo sjedi predstavljajući nas. On treba da se protivi svakoj odluci koja ne ide na ruku malim dioničarima. I sa njim treba sastanak i stalna veza. On je u Hrvatskoj poznati advokat. Vi koji ste iz Sa i bićete na skupštini svakako iskoristite momenat. I zadnje, apsolutno sam protiv bili kakvog kompenziranja gubitka na domaćinstvima nekakvim izvozom. To sam rekao i na onom sastanku. Poslovanje treba biti pozitivno bez ikakvog izvoza i na domaćinstvima, a izvoz treba biti šlag na tortu. Što u prevodu znači da prodajna cijena i domaćinstvima mora biti iznad proizvodne u TE. Ako neće OK ali onda nam MORAJU otkupiti dionice. Nema treće. Ovo im treba saopštiti što prije a ako se uspije već na sljedećoj skupštini. Poslije Nove G bude li rezultat za 2024 minus odmah zatražiti sastanak na vrhu s Nikšićem i upravom i tražiti sve navedeno. Oni će ići linijom manjeg otpora poslujući socijalno sve dok pritisak malih dioničara ne postane veći od pritiska javnosti da cijena bude niska. Zasad je taj pritisak malih dioničara nepostojeći. To treba promijeniti.
montypython

Post by montypython »

Kad im taj pritisak suvlasnika, malih dioničara postane prevelik oni će radije otkupiti od malih dionice za 200-300 miliona nego se zayebavati po skupštinama I drugdje. Alternativa im je laka, pozitivno poslovanje. A Gržić, ne bude li radio u interesu malih dioničara koje bi trebao da predstavlja, trebalo bi zatražiti I njegovu izmjenu. Ne budu li se mali dioničari aktivirali nisu bolje od ovog sad ni zaslužili.
Post Reply