Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ako bi te avanse isplacivali kao stvarnu cijenu uglja tek onda bi se vidjela neproduktivnost i višak zaposlenih u rudnicima.
brzi

Post by brzi »

Godišnji gubitak rudnika je oko 100 miliona. Znači da bi im trebalo minimalno 30% više nego što dobiju odnosno oko 120 maraka po toni. Uz trenutnu proizvodnju. To bi podiglo proizvodnu cijenu u TE na 18 do 20 feninga. Tako da bi gubitak na svakom MWh prema domaćinstvima bio minimalno 100 maraka odnosno oko 250 miliona na javnom snabdjevanju koje proguta 2,5 TWh.
Na kraju će biti isplatnije kupovati struju nego je proizvoditi u TE.
panzer

Post by panzer »

Svakako će raditi samo neće zdravorazumski. Jer da ne postoji primjer EFT Stanara, mi bi se mogli zavaravati da ne može drugačije
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 20 Dec 2024, 18:11 Ima u dokumentima za skupštinu uvid u " polugodišnju reviziju". Na strani 36. stoji da su već odavno vratili pare .
To niko nije znao.
Nisam sada u prilici da pogledam, ali ako je ovo vraćeno i ako ima pdv veze sa ovim (a ne mislim da ima), onda je situacija još gora nego što sam ja dosad ovdje slutio. Onda su jebeno spržili više od 350 mio KM keša, a to bi značilo da su ga pržili umjesto uglja...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Sitna buranija wrote: 20 Dec 2024, 20:39
panzer wrote: 20 Dec 2024, 18:11 Ima u dokumentima za skupštinu uvid u " polugodišnju reviziju". Na strani 36. stoji da su već odavno vratili pare .
To niko nije znao.
Nisam sada u prilici da pogledam, ali ako je ovo vraćeno i ako ima pdv veze sa ovim (a ne mislim da ima), onda je situacija još gora nego što sam ja dosad ovdje slutio. Onda su jebeno spržili više od 350 mio KM keša, a to bi značilo da su ga pržili umjesto uglja...
Ma sve piše u izvještaju interne revizije, dobro je Trezvenjak rekao. Jeste, razlika je PDV, što znači da nema vanrednih prihoda, ali će biti odliva za PDV jer su ga ranije koristili kao ulazni.

Ukratko, katastrofa. Da oni sa ovih vraćenih 212 mio KM, na računima imaju ukupno jedva oko 250 mio KM. Pa da nije bilo povrata avansa, ne bi za plata imali. Strašno. Spržili su oko 350 mio KM keša...
aid

Post by aid »

Suština je u ovome što je Panzer rekao za rudnike:njima upravlja lokalna politika i I dalje se isto radi,a pokušava dobiti drukčiji rezultat .
Izvještaj interne revizije je značajan, jer su nam prvi put prezentovane (u jednom dokumentu) informacije koje se odnose na bilanse koncerna u cjelini.
Tako vidimo:da ukupni kapital rudnika sa početnih 81 mil KM uvecan za dokapitalizacije iznosi 343 mil KM i ovako je knjiženo u bilansima EP.
Ali je naveden I podatak o gubitku po rudnicima iznad visine kapitala na dan 31.12.2023. god od ukupno 224 mil. KM, kao I ukupni gubici rudnika od 2009. u iznosu od 1,06 mlrd,.pa neka svako sebi pravi konsolidovani bilans.
Potraživanja EP od rudnika iznose 223 mil. plus 200 mil. KM sa ročnošću 7-20 godina.
Obzirom na kapital I potencijale ep ,u svakom smislu te riječi , ovih cca 400 mil KM duga rudnika nije za EP nikakav problem, jer za rad u slijedeće tri godine EP je planirala nabaviti 1,53 mlrd KM uglja.
za 2025 treba joj cca 610 mil. KM sa prevozom,iz čega proizilaze cijene s prevozom za 2025. 120 km , a za 2026. 116 KM.( 5053 mil. tona I 4611mil.)
Koliko će od toga nabaviti od rudnika koncerna ,a koliko od RMU Banovica ili s tržišta stvar je prvo do uspješnosti ozdravljenja rudnika pa onda svega ostalog.
A drugo je pitanje da li bi rudnici bili pozitivni kada bi sve ovo isporučili I po ovim cijenama bez drugih ušteda.
Nažalost,proteći će još puno vode dok EP nauci upravljati rudnicima i trgovati strujom ,jer su u planu za 2025-2027. planirali nabaviti 744 mil.KM el.energije I pomočnih usluga .
Ovo su bazirali na 2022. I 2023. pa mi se čini napuhanim I možda su im tu reserve u planu.
panzer

Post by panzer »

Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata rudnika FBiH, dodajući kako je ova godina bila relativno mirna za rudnike.

"S obzirom na sve s čime smo se suočavali prethodnih godina, ova godina bila je dosta mirnija. Najviše zbog toga što smo u Rudniku Kreka ove godine ostvarili proizvodni rezultat za 200.000 tona više proizvedenog ugljena u odnosu na 2023. godinu. U RMU Đurđevik proizveli smo više ugljena za 150.000 tona, dok smo u RMU Breza premašili planirane proizvodne rezultate za 20 posto. Bilježimo stabilizaciju stanja u svim rudnicima. Pokazalo se da, kad nas ostave na miru i pruže barem minimum podrške, radnici u rudnicima znaju i žele raditi. Da nije bilo ovakvih proizvodnih rezultata, energetski sektor u Federaciji BiH, uz sve postojeće poteškoće, bio bi ozbiljno ugrožen. Rast proizvodnje u rudnicima spasio je 'Elektroprivredu BiH' od ozbiljnog kolapsa. Većina rudnika isplatila je plaće za studeni i sve pripadajuće naknade
brzi

Post by brzi »

Nek izguraju na 1000 tona po uposlenom i neće biti u gubitku nego će moći polako otplaćivati pozajmice a Elektroprivreda bi imala 500 GWh sa izvoz kad su cijene najbolje.
Trezvenjak

Post by Trezvenjak »

https://avaz.ba/vijesti/bih/349561/proi ... 9-24-posto

Treba poredit sa 2017. ne sa 2023. naravno dundjer od novinara je odusevljen mirnom godinom u rudnicima
brzi

Post by brzi »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/meteoro ... /241221022

Na planinama i do metar novog snijega.
Jutros je na Bjelašnici izmjeren snijeg visine 103 cm.
Konačno nešto padavina.
Post Reply