Bosnalijek

Investitor
Posts: 912
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: Bosnalijek

Post by Investitor »

Za razliku od Nikšića Trhulj je u javnom istupu pred istek prošlog roka za prijavu članova za NO na dvevniku FTV-a izjavio citiram "nema sjednica vlade na kojim bi se diskutovalo o imenovanjima". Problem SDP-a i Nikšića je u tome sto SDA može progurati bilo kojeg kandidata jer imaju većinu u vladi (9-ministara) i on zbog toga ne želi da sazove skupštinu. Ja ne znam je li vi po službenoj dužnosti ili iz ne znanja plasirate ovakve konstrukcije...
crveni
Posts: 166
Joined: 14 Nov 2012, 12:20

Re: Bosnalijek

Post by crveni »

Tacno,trhulj je to rekao. Samo jel ti pratis politicku situaciju?jeli rekao i to da Vlade nema zapravo?da je Vladi izglasano nepovjerenje i da Vlada nema podrsku vecine u parlamentu?ko ima 9 je vrlo upitno,Desnica je cesto i "Ljevica"tako nemoj da se kladisu u to.ovo su neke druge teme,vece od Bosnalijeka,mnogo vece i nemoj sabirati kruske i jabuke.
Investitor
Posts: 912
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: Bosnalijek

Post by Investitor »

Drug ti pričaš nebuloze, vlade ima sve dok se ne izabere nova, druga je stvar što Nikšić saziva vladu po svom ćeifu. I vladina imenovanja u NO nemaju nikakve veze sa parlamentom.
Last edited by Investitor on 08 May 2013, 19:40, edited 1 time in total.
zeleni.2012
Posts: 181
Joined: 23 Nov 2012, 09:42

Re: Bosnalijek

Post by zeleni.2012 »

IMA VLADE, NEMA VLADE. PUSTITE TO VISE. ZA BOSNALIJEK VLADE NEMA, TU SAMO TRHULJ MOZE ZLOUPOTREBITI OVLASTENJE KOJE IMA PA DA DA PUNOMOC NEKOME ILI DA NJEGOV COVJEK GLASA ZA KANDIDATE KOJE ARSLANAGIC ZELI.

MOLIM VAS DOSTA O NEBITNIMA!

HVALA JOS JEDNOM.
crveni
Posts: 166
Joined: 14 Nov 2012, 12:20

Re: Bosnalijek

Post by crveni »

Pametnom i isaret dosta,slazem se zeleni.
Odbrana poste
Posts: 222
Joined: 22 Jul 2012, 18:28

Re: Bosnalijek

Post by Odbrana poste »

DA podsjetim:Na skupštinu Fabrike duhana Sarajevo na kojoj je trebalo usvojiti izvještaj o poslovanju FDS,Vlada je poslala predstavnika čiju je Punomoć potpisao premijer Nikšić,umjesto resornog ministra Lijanovića.
Naime ,vlada jeimala namjeru da ne glasa za usvajanje Izvještaja o poslovanju,što bi praktički značilo auotomatsku smjenu NO,jer je tako zakonom određeno.Direktor FDS,za kojeg je us put rečeno,Arslanagič poštenjačina,ynao je za tu namjeru vlade,jer posle smjene NO slijedila bi i promjena direktora,pa je prije početka rada skupštine,sekretar društva obavijestio Skupštinu da punomoć predstavniku Vlade nije potpisao resorni ministar te da on ne može učestvovati u radu Skupštine.Nakon toga predstavnik vlade je napustio skupštinu,a snjim i nas nekoliko koji smo mislili da to nije po zakonu.
Vlada je čak podnijela tužbu protiv onih koji su spriječili njihovog predstavnika da učestvuje u radu skupštine.Ali ništa od toga.Skupština je održana,izvještaj o poslovanju usvojen,a direktor je tamo i dalje.
Tada smo svi koji smo napustili skupštinu dobro proučili Uredbu o radu Vlade FBiH,u kojoj je to regulisano.A tamo stoji:
Predstavnika kapitala određuje Vlasnik,u slučaju Bosnalijek to je Federalno ministarstvo energetike ,rudarstva....
. dakle ministar Trhulj.On mu daje i instrukcije o glasanu.
Prijedlog kandidata za Nadzorni odbor mora proći proceduru,kao i ostala imenovanja koje vrši vlada na sjednici.
Dakle,Trhulj može poslati predstavnika na skupštinu sa validnim instrukcijama o glasanju,ali ne može predložiti kandidate za NO u ime Vlade.S tim se složio i sud u slučaju FDS.
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

odbrana, imaš li informaciju ko je od malih dioničara bio danas u vladi jer spominju da su bili sindikalisti, radnici i mali dioničari. Možda su bili samo radnici koji su istovremeno i dioničari.
i šta su radnici tražili od vlade jer su sigurno išli sa nekom namjerom odnosno zahtjevom?

ako je dogovoreno tih 2+2+1 onda će skupština 25-og biti konačna.

Edhem iz bosnalijeka danas zaboravi napisati šta su dogovorili na sastanku sindikata vezeno za svrhu posjete.
Investitor
Posts: 912
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: Bosnalijek

Post by Investitor »

Odbrana poste wrote: Prijedlog kandidata za Nadzorni odbor mora proći proceduru,kao i ostala imenovanja koje vrši vlada na sjednici.
Dakle,Trhulj može poslati predstavnika na skupštinu sa validnim instrukcijama o glasanju,ali ne može predložiti kandidate za NO u ime Vlade.S tim se složio i sud u slučaju FDS.
Ja to Saburu2 i ostalima već odavno govorim, ali oni svoje pa svoje, Nikšić ako ne sazove sjednicu na kojoj će se izvršiti imenovanja ništa od vladinih kandidata za NO. Trhulj je tu nemoćan, a vidjet ćemo hoće li naš dragi premijer štititi državne ili Hadenove interese.
Odbrana poste
Posts: 222
Joined: 22 Jul 2012, 18:28

Re: Bosnalijek

Post by Odbrana poste »

Prema mojim informacijama bili su samo radnici,u ime sindikata i njihovih malih dioničara.Ne znam je li šta dogovoreno.Inače svi uposleni imaju manje od 3% dionica za zaposlene a sigurno i nešto običnih dionica.Dobar dio i jednih i drugih je u rukama onih što su zbog pozicija dobili najviše.
Inače svi su za 2*2*1,naravno ovi izvan Hadena predlažu:2Haden,2 ostali dioničari i uposleni,naravno oni što nisu Hadenovi,i Libijac,jer i on ima jak interes.Bez obzira što neće biti sjednice vlade oni koji hoće imati će za koga da glasaju!!
sarajevo2012
Posts: 84
Joined: 18 Oct 2012, 11:41

Re: Bosnalijek

Post by sarajevo2012 »

http://www.bosnalijek.ba/udoc/Obavjeste ... 052013.pdf

Uz dužno poštovanje, predloženi članovi za NO su potpuni anonimusi i nemaju blage veze sa farmaceutskom industrijom, ako i članovi uprave budu ovakva "zvučna imena", neće nam Bosnalijeku baš cvjetati ruže!!!
Sindikalci Bosnalijeka, nekako ste prebrzo i bez ikakvih čvrstih a pogotovo pisanih garancija potrčali hadenu u zagrljaj tako da su sada počele i ovakve glasine kao od cofadona. Lično ne vjerujem u to da ste uzeli neke pare niti da vam ih je neko i nudio, ali trebali ste kao predstavnici radnika zadržati neku vrstu neutralnosti i izložiti svim zainteresiranim stranama ono što je minimum ispod kojeg radnici neće pristati da podrže bilo koga, tako biste sačuvali integritet i ne biste se ovako izlagali.
Neka nam je svima sretno i berićetno sa novom ekipom ali moram reći da ja lično nisam baš optimističan.
Post Reply