ASA BANKA

panzer

Re: ASA BANKA

Post by panzer »

Planirano je i izgleda usvojeno da tri godine isplacuju 50% od ukupne dobiti. Tako da bi sad u martu isplatili zadnju dividendu iz tog plana. A vjerovatno bi onda nadzorni odbor sad na kraju godine ili početkom iduće trebao donijeti plan za naredne godine.
Muzafer

Post by Muzafer »

Da. Samo sto su prve godine tj. 2022. od 18.8 mil isplatili 16 mil dividende. 2023. 22 mil od 46. Cinjenica da su 2022. isplatili 85 posto govori koliko je "svima" vazno i bitno da ima dividenda.

Licno, radije bih da isplate "manje" dividende i resto guraju u rezerve, da u buducnosti imaju odakle povuci ako dodje do stagnacije ili smanjenja profitabilnosti, kako ne bi bili prisiljeni smanjivati dividendu, vec da je mogu odrzavati na istom nivou, ako vec ne bi bilo prostora za njeno povecanje.
panzer

Post by panzer »

Meni bi obratno bilo logičnije.
Isplaćuj dividendu dok se dobro zarađuje jer kad dođe teži period onda je isplata dividende zadnja u planu ili vjerovatno nikako. Pošto se u tim perodima nikad ne zna.koliko će trajati
Muzafer

Post by Muzafer »

Naravno, cista je logika isplacuj dividendu dok se dobro zaradjuje. Ono sto je "meni licno radije," je kontra te ciste logike. Znam, licni interes ne mora nuzno biti najlogicnija stvar.

Prosto je nevjerovatno koliko se bankarski sistem ustabilio u BiH, zemlji koja ima jedan od najvecih padova u broju stanovnistva. Mislim smijesno je, jer je bankarski sistem ustvari uvijek naravno najvise krhak, ali ovako nizak nivo NPL-a (nenaplativih kredita) u svim bankama kod nas, ono bas prkosi gravitaciji...

Mislim da bankarski sistem najvise izvlaci inflacija i rast plata.

I po svemu sudeci, cini se da ce Trump i Elon podmazati cijeli sistem kad dodje do slijedeceg pada na svjetskim berzama (a primarno zapadnim), najmanje u kolicini kao i kad je bila korona, ako ne i mnogo vise. Jeste da su republikanci mnogo vise kontra nekontrolisane potrosnje (i povecanja novcane mase) od demokrata, ali bit ce im kristalno jasno da jednostavno nemaju drugog izbora odnosno izalaza.

Tako da izgleda da nema brige. Inflacija, ako i malo posustane, je ponovo zagarantovana.
Post Reply