Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Sitna buranija wrote: 14 Dec 2024, 21:57
panzer wrote: 14 Dec 2024, 21:33 Nisu naši stavovi uticali na poslovanje od 2010. I guranje pod tepih svega što ne valja.
Jer i da imamo žestok stav, šta bih ja lično mogao promjeniti kod Novalića i njegovog lizanja populusu sa cijenom struje. Ili kod Andelije. Ili kod ovih trenutnih.
Svi smo žestoki , idemo im pokazati da smo žestoki i jedva se sabrasmo u januaru. Svi smo žestoki pa se još gore sabrasmo u julu za parlament. A da ne spominjem sastanak kod FERKa.

Tako je kako je. Valuacija dionica je takva kakva jeste. Ali prije ili kasnije će doći tamo gdje je realno.

Iskreno nisam ni kupio dionice da bih diktirao direktorima šta će raditi nego što su dionice besplatne.

Ko god je kupio radi nečeg drugog može odmah prodati. Po 11 , po 11. Može i po 10 KM.
Uvijek se može ponovo kupiti kada sentiment bude pozitivan.
Ja sam se svaki put nudio da budem u reprezentaciji malih dioničara gdje god se planiralo ići. I svaki put sam rekao šta mislim face to face onima s kojima smo imali priliku komunicirati, da l' na sastanku, da l' na skupštini. Zadnji put kada smo trebali ići na sastanak u ministarstvo je isti otkazan i nije ponovo organizovan. Tako da se ova tvoja opaska na mene ili Slavuja npr. ne može odnositi...
Ne odnosi ali onako govorim. 2000 suvlasnika , pa neka je 50 zainteresovano i aktivno, niko se nije pojavio ljetos na skupštini.
A kamoli šta više. Npr nekakva zvanična aktivnost pokretanja odgovornosti uprave, vlade fbih, ferka i slično.
Truba

Post by Truba »

Ja nemam sta reci niti sam elokventan za ovaj biznis
Samo me security moze izbaciti
panzer

Post by panzer »

I pod uslovom da nam je stalo da utičemo na poslovanje.

Možda je lakše samo iztrgovati dionice. Ne utičemo ni na ostale firme.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 14 Dec 2024, 16:16 Jedina razlika je što su predhodni znali malo bolje održavati status quo kod bolesnika. Umjesto da su ga liječili. A kada je dugo bolestan onda postane i iscrpljen. Pa su ga ovi preuzeli iscrpljenog.

Ja ovim svakako nisam dao "kredit" a sad razmatram sa kojim argumentima da napravim izjavu, zahtjev ili prijetnju na skupštini dioničara.
Ja nešto mislim, mi uopšte ne koristimo našeg predstavnika u NO da im saopštimo svoje stavove. A čovjek tamo sjedi i prima dobru naknadu da predstavlja naše interese. Ima g Gržić u NO koji bi kako ja shvatam trebao biti predstavnik malih dioničara. Mislim da bi se neko od nas pogotovo iz Sa trebao sresti sa njim prije skupštine da prenese mišljenje i stavove malih dioničara/suvlasnika tačnije nezadovoljstvo i još uvijek netržišnim poslovanjem firme, trogodišnjim planovima bez dobiti i sl. I još veće nezadovoljstvo time da je većinski dioničar uzeo novac firme (ako je) i umjesto da ga podjeli kroz dividendu, tj svima, dodijelio sebi, kako shvatam da isplati one subvencije. Čak i ako je našao pravni način da to izvede ako je tako to je za mene prevara i krajnje nemoralno. A možda i protivzakonito. I da kaže da mi suvlasnici tražimo da ukoliko se takva praksa nastavi i sa ovakvim zanemarenjem naših interesa od strane većinskog kao i praksa netržišnog poslovanja da većinski otkupi naš dio po pravičnoj cijeni (a to je knjigovodstvena) i nastavi kao 100% vlasnik i onda radi šta hoće ali da mi ne želimo biti zarobljenici ničije nesposobnosti. G Gržić bi valjda trebao i bez naših sugestija na svakom sastanku braniti interese malih dioničara i kritikovati svaku njihovu odluku koja nije u našem interesu, ali ako toga nema onda da organizujemo ponovo sastanak sa upravom samo ja predlažem da to sada bude ne samo sa upravom nego i sa ministrom i sa Nikšićem. Da se naši stavovi jasno kažu, (a prethodno da to i na skupštini uđe u zapisnik) i nezadovoljstvo a i predlog/zahtjev za otkupom dionica. Pa neka razmisle o tome. Alternativa je naravno početak tržišnog poslovanja i garancije za to. Mislim da neko od nas ko je bio na onom prošlom sastanku u upravi ima i Gržićev broj tako da to ne bi trebalo biti teško ugovoriti.
brzi

Post by brzi »

To je dokument iz 2020. A šteta po male dioničare su nastale tek poslije kada se prodajna cijena el. energije potpuno udaljila od tržišne.
Da napravimo tužbu protiv većinskog vlasnika za period 2021.-2024. I za štetu koja je nanesena Elektroprivredi zbog ograničenja cijene privredi i neusklađivanja cijena za domaćinstva, ta tużba bi bila oko 1,5 milijardi
Odnosno 50 maraka po dionici.
Dejan118

Post by Dejan118 »

Treba pismeno ici prema Energetskoj zajednici. Ona namece ove direktive pomoci kojih se pravi steta manjinskim dionicarima.
Sigurno EU praksa ima mehanizam zastite manjinskih dionicara.

ugovorne strane iz regije se obavezuju da između sebe uspostave zajedničko tržište električne energije i plina koje će funkcionirati po standardima tržišta energije EU sa kojim će se integrirati. To se postiže postepenim preuzimanjem dijelova acquis-a EU, odnosno implementacijom odgovarajućih direktiva i uredbi EU u područjima električne energije, plina, zaštite okoliša, konkurencije, obnovljivih energijskih resursa, energetska efikasnosti, nafte i statistike.
slavuj

Post by slavuj »

U ovom momentu najcistije za tuziti je ovaj otpis dugovanja Vlade na ime subvencije cijene gradjanima.To je klasicna zloupotreba radi pribavljanja koristi trecim licima.Iznos te koristi i steta koja je time nacinjena dionicarima su poznati i priznati od drustva i Vlade.Ne bi bilo tesko dokazati da je Vlada mogla to platiti posto je cijelo vrijeme placala ostale obaveze.Treba dakle samo advokat.Presuda bi jasno razotkrila sta je ovdje cilj ovih na vlasti.U pitanju je potpuna zloupotreba sistema radi ostajanja na vlasti!
brzi

Post by brzi »

Nije teško dokazati ni da prodaju struju domaćinstvima ispod proizvodne cijene jer oni to ni ne kriju i sve ootrebne informacije za tužbu se nalaze u njihovom zahtjevu za po skupljenje upućenom Ferku.
Prosječna proizvodna cijena je 12 feninga a prosječna prodajna prema domaćinstvima je oko 8 feninga.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Te oštećenje budžeta zbog manjeg plaćanja poreza i naplate pdv-a.
Post Reply