Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Očito je da su ovi sa 320 miliona zvaničnog gubitka samo definisali jasnu dijagnozu.

140 miliona gubitka su napravili oni što su bježali od poskupljenja struje ko đavo od krsta a razlika do 320 miliona su otpisana potraživanja od rudnika a znamo ko ih je davao.

Kako god, 2023 i 2024. godina su iza nas. Neću se osvrtati. Ali ću napraviti prigovor,zahtjev ,prijetnju,šta god, za 2025 i 2026.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Zaboravljate da je na skupštini Buljubašić uzeo riječ, ustao iz prvog reda, okrenuo se prema nama i sviju gledajući lično obećao i garantovao da će ova, njegova, uprava biti najbolja do sada!
Meni se to jako svidjelo, osjetio sam onaj neki prkos, bosanski inat i zamislite, skidam kapu takvom čovjeku.
Želim da vas podsjetim, da jedan poduzetnik, u ovom slučaju direktor, ne mora da bude stručnjak u svemu nego mora da ima smisla za biznis, te znanja i mudrosti da izabere i vodi prave ljude, stručnjake, pozicionirajući svakog od njih na odgovarajuće mjesto sa određenim zadacima.
Prema tome, možda griješimo da čovjeku ne damo šansu i da ga, a priori, proglašavamo lošim i nestručnim zaboravljajući koliko su nas, do sada, kojekakvi "stručnjaci iz branše" prije njega oštetili i unazadili.

Čovjek je hrabar, suočava se sa izazovima i problemima pa se udostojio i nas da sasluša.
Ako ni zbog čega drugog ja ću ga poštovati upravo zbog toga i to ću mu reći prvom prilikom i da, naravno, očekujem(o) od njega da ispuni svoje obećanje.

Ujedno nam je obećano da će EP moći trgovati sa strujom bez posrednika, pa bi se i o tome trebalo detaljnije razgovarati i zahtjevati rokove.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

:shock: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ma nismo mi bolje ni zaslužili.

Što ne poslušah sebe i ne prodah ovo po 13,5-14 dok se moglo, sada bih vas ovdje zajebavao zbog vaših stavova :roll:
Skendi122

Post by Skendi122 »

Sitna buranija wrote: 14 Dec 2024, 20:58 :shock: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Što ne poslušah sebe i ne prodah ovo po 13,5-14 dok se moglo, sada bih vas ovdje zajebavao zbog vaših stavova :roll:
Interesantno je da i ti svako malo mijenjas misljenje. Prije 5 dana kada sam postavio post i rekao da prodajem sigurno do juna 2025 ove dionice, ti rece da je dionica podcijenjena i da vrijedi cekati, a sad si totalni pesimista. Niko od nas iskreno nema pojma sta ce se desavati, tako da su sve prognoze nezahvalne.
panzer

Post by panzer »

Nisu naši stavovi uticali na poslovanje od 2010. I guranje pod tepih svega što ne valja.
Jer i da imamo žestok stav, šta bih ja lično mogao promjeniti kod Novalića i njegovog lizanja populusu sa cijenom struje. Ili kod Andelije. Ili kod ovih trenutnih.
Svi smo žestoki , idemo im pokazati da smo žestoki i jedva se sabrasmo u januaru. Svi smo žestoki pa se još gore sabrasmo u julu za parlament. A da ne spominjem sastanak kod FERKa.

Tako je kako je. Valuacija dionica je takva kakva jeste. Ali prije ili kasnije će doći tamo gdje je realno.

Iskreno nisam ni kupio dionice da bih diktirao direktorima šta će raditi nego što su dionice besplatne.

Ko god je kupio radi nečeg drugog može odmah prodati. Po 11 , po 11. Može i po 10 KM.
Uvijek se može ponovo kupiti kada sentiment bude pozitivan.
panzer

Post by panzer »

Odnosno, imate dvije opcije.

Ili rasprodajte sve sad, da se ne zafrkavate godinama jer neće se promijeniti.

Ili se povucite sa prodaje i ne pojavljujte se do iza 20 KM.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 03 Aug 2024, 21:49
Sitna buranija wrote: 03 Aug 2024, 18:35
panzer wrote: 03 Aug 2024, 12:01 Ne postoji način da državi " isplate dividendu" kroz subvencije građanima a da ne isplate ostalim suvlasnicima.
Postoji i to smo im prigovorili i na sastanku i na skupštini.

Znači, te subvencije države posebnim kategorijama građana ne plaća država nego Elektroprivreda koja po tom osnovu onda knjiži potraživanja od države. Na taj dug država ne plaća zateznu kamatu, dok mi ostali dioničari kao i svi drugi kupci na svoj dug plaćamo i zateznu kamatu. Država je de facto svoju dividendu već dobila svakom neplaćenom subvencijom sukcesivno, a mi ostali svoju dividendu dobijemo tek kada se država smiluje da to kroz papire poravna. Dakle, ne da ne postoji način, nego oni to rade, državi "isplaćuju dividendu". A hoćemo li je i mi dobiti na kraju, to je već upitno. Jer, ako država uplati sredstva iz budžeta, onda nećemo dobiti ništa jer nije ni država dobila. A da bi je nama isplatili, mora postojati osnov za to, tj. dobit koje nema.
Hajde još jednom , pedeseti put ,možda da napišem radi ovih ostalih.

Iako je bezpredmetno jer ljudi ne vole čitati niti uvažiti činjenice.

Od 2012. se daje subvencija ugroženim potrošačima EPBIH tako što se dobit koju bi većinski vlasnik uzet kao dividendu, direktno umanjuje račun za struju koju troše ti ugroženi tj porodice sa nedovoljnim primanjima.

Od 2012. se ostalim suvlasnicima isplaćuje dividenda u istom omjeru. I ništa se nije u zadnjih 12 godina nije promijenilo.

Ovo smo pisali desetine puta i onda neko dođe i hoće li EPBIH eventualno izmiriti obavezu prema malim dioničarima ako je većinski vlasnik već "uzeo " svoju dividendu preko subvencije.
Čak pitaju hoće li uopće subvencionirati iako ima jasna odluka vlade entiteta.

Koliko treba crtati političaru osnovne stvari oko EPBIH izgleda isto treba crtati nekome ko je navodno suvlasnik EPBIH.

Totalno zanemare 12to godišnju praksu i proceduru i imaju neko svoje mišljenje.

I da , jedini način da EPBIH ne isplati dividendu malim dioničarima za 2023. je da entitetska vlada iz budžeta vrati 4-5 miliona KM ili koliko već, a čisto sumnjam da će to ikad uraditi.
Nađoh ovu našu polemiku odranije. Vidiš, zaboravili smo da se može izvršiti umanjenje vrijednosti potraẓ̌ivanja za subvencije i de facto isplatiti dividendu samo državi.

Nego, tražio sam postove gdje sam iznosio svoja predviđanja o gubitku na kraju godine i vaša predviđanja o pozitivnom rezultatu i preporodu, pa naletih na ovo. I shvatih da sam cijelo vrijeme u svemu na ovu temu bio u pravu, niti su isplatili dividendu, niti su unaprijedili poslovanje, niti su napravili dobit...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Skendi122 wrote: 14 Dec 2024, 21:11
Sitna buranija wrote: 14 Dec 2024, 20:58 :shock: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Interesantno je da i ti svako malo mijenjas misljenje. Prije 5 dana kada sam postavio post i rekao da prodajem sigurno do juna 2025 ove dionice, ti rece da je dionica podcijenjena i da vrijedi cekati, a sad si totalni pesimista. Niko od nas iskreno nema pojma sta ce se desavati, tako da su sve prognoze nezahvalne.
Pogrešno si me shvatio skroz. Cijelo vrijeme govorim jedno te isto. Ali kao što rekoh, dionica je totalno potcijenjena i vrijedi čekati, ali vremenski okvir je sada neizvjesniji nego ikad. Da ovi debili nisu došli u upravu, ne bi bilo ovih gubitaka i vjerovatno bi cijena već odavno bila preko 20 KM. Sa njima to se vrijeme produžava a odnos potcijenjenosti smanjuje s obzirom da joj idioti smanjuju knjigovodstvenu ali i stvarnu vrijednost.

A ovo za prodaju kažem jer su me ovi optimisti bez osnova izbili iz cipela. Uglavnom, moći će se Elektroprivreda opet kupiti po 10-11 tako da je prodaja po 14 bila razumna odluka...
Last edited by Sitna buranija on 14 Dec 2024, 22:28, edited 1 time in total.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 14 Dec 2024, 21:33 Nisu naši stavovi uticali na poslovanje od 2010. I guranje pod tepih svega što ne valja.
Jer i da imamo žestok stav, šta bih ja lično mogao promjeniti kod Novalića i njegovog lizanja populusu sa cijenom struje. Ili kod Andelije. Ili kod ovih trenutnih.
Svi smo žestoki , idemo im pokazati da smo žestoki i jedva se sabrasmo u januaru. Svi smo žestoki pa se još gore sabrasmo u julu za parlament. A da ne spominjem sastanak kod FERKa.

Tako je kako je. Valuacija dionica je takva kakva jeste. Ali prije ili kasnije će doći tamo gdje je realno.

Iskreno nisam ni kupio dionice da bih diktirao direktorima šta će raditi nego što su dionice besplatne.

Ko god je kupio radi nečeg drugog može odmah prodati. Po 11 , po 11. Može i po 10 KM.
Uvijek se može ponovo kupiti kada sentiment bude pozitivan.
Ja sam se svaki put nudio da budem u reprezentaciji malih dioničara gdje god se planiralo ići. I svaki put sam rekao šta mislim face to face onima s kojima smo imali priliku komunicirati, da l' na sastanku, da l' na skupštini. Zadnji put kada smo trebali ići na sastanak u ministarstvo je isti otkazan i nije ponovo organizovan. Tako da se ova tvoja opaska na mene ili Slavuja npr. ne može odnositi...
Skendi122

Post by Skendi122 »

Ne bih se iznenadio da dionica opet pocne rasti u narednom periodu bez obzira na trenutne okolnosti i da se po ko zna koji put uvjerimo da nema pravila, a isto tako mogu je do 10km oboriti za 7 dana. Vidjecemo.
Post Reply