Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Ne.
Cijena uglja rasla 20% od 01.01.2022. I sad je od 01.01.2024. rasla još 35%.
montypython

Post by montypython »

novi wrote: 14 Dec 2024, 00:39 monty padal kisa u jablanici
Ja sam u Mo. Pada trenutno lagana kišica.
brzi

Post by brzi »

I da tu teoriju o tome da je prvo polugodište uvijek lošije i da bi Andelija preokrenuo gubitak prvog polugodišta 2023. u dobit provjerimo.
2019. prvo polugodište 37,2 miliona, kraj godine 20,1, znači pad dobiti. 2020. prvo polugodište 15,3 miliona dobiti a kraj godine 7,2 miliona, opet pad dobiti. U 2021. prvo polugodište odličnih 45,3 miliona dobiti i kraj godine samo 12,4 miliona. Opet pad dobiti. i samo u 2022. je poslije polugodišnjeg dobitka od 200.000 maraka povećana dobit na 6,1 milion.
Znači teško da bi Andelija prvih 8 mjeseci koliko je gurao bez izvoza preokrenuo u 115 miliona dobiti do kraja godine.
Budimo objektivni. Možda su prošli bili nešto sposobniji ali su bili teške kukavice. I prema stanovništvu i prema rudnicima.
U samo tri godine je došlo do pada proizvodnje u TE sa 5 TWh na 3,5 TWh.

Na kraju krajeva da je Andelija ugovorio izvoz u zadnjem kvartalu, taj izvoz bi bio i realizovan
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Brzi, ok u pravu si za prvi dio godine i rezultat. I ne bi sugurno dobacili 115 mio, ali mi nije izgledalo nevjerovatno da dobace 40-50 mio. Ali, nije bilo proizvodnje. Ali, po tom pitanju podsjećam na moj post od 16.08.2023. godine koji ću svaki put ponovo repostirati da se vidi razlika između neznalica i sposobnih:
Sitna buranija wrote: 16 Aug 2023, 10:20 https://faktor.ba/vijest/epbih-o-minusu ... -km/207560

"...imamo više od pola miliona tona uglja na depoima (prepuni depoi) i pune akumulacije na Neretvi".

"To ako pretvorimo u energiju je oko 650GWh energije ili 650000MWh. Zašto smo to radili? Zato jer je planiramo proizvesti i prodati u četvrtom kvartalu (septembar-decembar) kada su cijene znatno veće.

Da smo to prodavali u prethodnom periodu po znatno nižim cijenama (prosjek 80 eura za megavat struje) ostvarili bi prihod od 52 miliona eura i naš poslovni rezultat bi srazmjerno ovom iznosu bio veći i pozitivniji
(ne treba zaboraviti da je svaka tona uglja plaćena i deponirana i nije potrošena).

Mi smo se odlučili da tu energiju prodajemo u četvrtom kvartalu po znatno većim cijenama (trenutna prosječna cijena je 140 eura po megavatu) tako da očekujemo prihod od 91 milion eura što je za 39 miliona eura više.

Tako da očekujemo da će poslovni rezultat EPBiH biti na kraju godine rekordan i trebao bi biti veći od 100 miliona KM dobiti. Svjesna je ova uprava da to u javnosti neće biti naš rezultat već rezultat nove uprave, ali smo mi opredijeljeni da je interes ove kompanije i sigurno i stabilno poslovanje važniji od bilo čijeg parcijalnog ili ličnog interesa. Važniji je od svih prethodnih i budućih uprava i svih prethodnih i budućih vlada. Zadatak dolazećoj upravi je da na jednostavan način realizuje i nastavi trend stabilnog i sigurnog poslovanja kompanije - poručili su iz EPBiH."

Kao da sam ja Andelija, upravo sam o ovome pisao juče :D
Evo još koji link da se podsjetimo nekih dešavanja...

https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... lan/134575

Da sada ne kačim linkove gdje je prošla uprava tražila otvaranje stečaja nad nekim rudnicima pa politika to zaustavljala. Ovi sada ne smiju ništa ni tražiti uz opravdanje "razumite i vi mene"...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Nego, mene fascinira koliko su pojedinci na ovom forumu (prepoznaće se i sami) srali po Andeliji i ostalim prije njega za rezultate koji su bili pozitivni, ali su oni smatrali da je trebalo biti puno više, tvrdili da je rezultat i veći ali ga sakrivaju (što na neki način jesu radili kroz otpisivanje ulaganja i pozajmica rudnicima u iznosu 50-80 mio svake godine) i sl. A rezultati iako nisu bili ogromni, ipak su bili pozitivni, pa se i uz isplatu od cca 80 mio dobiti kroz dividende skupilo još i 174 mio akumulirane dobiti.

A sada isti ti pojedinci, kada ovi idioti naprave preko 350 mio minusa i od 174 mio akumulirane dobiti naprave 184 mio akumuliranog gubitka, daju im još jednu šansu da "dokažu" da ipak nisu idioti i stalno se čeka još nešto da se vidi jesu li dobri ili loši.

Samo mi je žao što nisam sam sebe poslušao i izašao iz EPBiH čim su ovi došli, sve sam se tješio da ne mogu debili tako brzo usrati sve. Očito sam se zajebao. Ali eto, neka sjebu sve, kad ne valja onaj koji pravi dobit (kakvu god, ali je dobit), onda valja ovaj koji pravi gubitak. Čudan smo mi narod, nismo glupi, ali nam emocije idu ispred razuma. A to je loše...
brzi

Post by brzi »

Tesko je procjeniti ko je gori.
Ja zamjerim Andeliji što krajem 2022. nije ugovorio terminsku prodaju za 2023. jer se mogla dogovoriti dobra cijena. Krajem 2023. nije više imalo smisla prodavati po spot cijeni jer su cijene pale.
Zamjerim mu i štrajkove rudara koji su u 2022 zbog obustava ispustili minimalno 400.000 tona uglja a na kraju opet dobili sve što su tražili.
A sadašnjim zamjerim to što su svjesni svih problema i propusta ali ih vrlo sporo i nepotpuno rješavaju.
Od problema loše proizvodnje u rudnicima do problema cijena za domaćinstvo.
Last edited by brzi on 14 Dec 2024, 16:19, edited 1 time in total.
panzer

Post by panzer »

Jedina razlika je što su predhodni znali malo bolje održavati status quo kod bolesnika. Umjesto da su ga liječili. A kada je dugo bolestan onda postane i iscrpljen. Pa su ga ovi preuzeli iscrpljenog.

Ja ovim svakako nisam dao "kredit" a sad razmatram sa kojim argumentima da napravim izjavu, zahtjev ili prijetnju na skupštini dioničara.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

brzi wrote: 14 Dec 2024, 15:34 Tesko je procjeniti ko je gori.
Ja zamjerim Andeliji što krajem 2022. nije ugovorio terminsku prodaju za 2023. jer se mogla dogovoriti dobra cijena. Krajem 2023. nije više imalo smisla prodavati po spot cijeni jer su cijene pale.
Zamjerim mu i štrajkove rudara koji su u 2022 zbog obustava ispustili minimalno 400.000 tona uglja a na kraju opet dobili sve što su tražili.

A sadašnjim zamjerim to što su svjesni svih problema i propusta ali ih vrlo sporo i nepotpuno rješavaju.
Od problema loše proizvodnje u rudnicima do problema cijena za domaćinstvo.
Ovo sve što zamjeraš Andeliji možeš zahvaliti američkom ambasadoru i strancima, te današnjoj Trojki. Gdje su danas ti rudari i protesti? Gdje je danas ta proizvodnja uglja? Evo nema više štrajkova i obustava proizvodnje, pa šta je sad? Znali su oni prethodni vrlo dobro ko stoji iza "napaćenih rudara" i šta je cilj svega. I šta su trebali? Ugovoriti prodaju struje za koju nije postojao ni minimum sigurnosti (zbog naprijed navedenih razloga) da će je proizvesti, pa da plaćaju penale i da moraju kupovati po nekontrolisanim cijenama kako bi ispoštovali ugovore? Pa da firmu bace na leɗa?
Ali zato su sada došli stručnjaci s kojima nam je bolje...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 14 Dec 2024, 16:16 Jedina razlika je što su predhodni znali malo bolje održavati status quo kod bolesnika. Umjesto da su ga liječili. A kada je dugo bolestan onda postane i iscrpljen. Pa su ga ovi preuzeli iscrpljenog.

Ja ovim svakako nisam dao "kredit" a sad razmatram sa kojim argumentima da napravim izjavu, zahtjev ili prijetnju na skupštini dioničara.
A vidiš, ja to gledam kao da su preuzeli srednje teškog bolesnika kojem je stanje taman krenulo nabolje, a onda se promijenio doktor koji zapravo i nema diplomu iz medicine nego veterinarstva i preuzeo bolesnika kojem se stanje nakon toga naglo pogoršalo. I ti sada tvrdiš da je kriv onaj prethodni doktor, a ne ovaj veterinar koji ga je preuzeo i nakon čega se stanje naglo pogoršalo. Da nismo svi dioničari i da nam se svima ne umanjuje vrijednost imovine, tačno bih pomislio da ste navijački nastrojeni...

P.S. Svaka sličnost između primjera doktor vs veterinar i primjera energetičar vs vodovodžija je namjerna...
Pat

Post by Pat »

Elektroprivreda BiH će ove godine imati gubitak od 21,2 miliona KM. Riječ je o procjeni koja se navodi u prijedlogu Plana poslovanja Elektroprivrede BiH za period 2025-2027. godine u koji je BiznisInfo.ba imao uvid.
Post Reply