Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

montypython wrote: 13 Dec 2024, 10:57 Znam da se finansira iz amortizacije za postojeće objekte ali može li biti da npr uzmu kredit za nove kapacitete i da onda otplata tog kredita čini troškove koji se odbiju prije nego se dobit utvrdi pa zato izgleda manja nego što bi ustvari bila. Npr dobit bi inače bila 202 miliona ali pošto su uzeli kredit na čiju otplatu ide godišnje 200 miliona, zbog tog troška na kraju dobit ispada samo 2 miliona. To realno i jeste finansiranje iz dobiti samo nominalno nije. Tako bar ja to vidim. Ne znam može li ovo biti, nisam računovođa pa možda ne koristim ispravne termine. Ako je tako vjerovatno bi se vidjelo u nekoj poziciji budućih FI u ovom njihovom zadnjem planu.
Ovo zato jer inače mi ona rečenica: "...uz ostvarenje dobiti koja treba biti osnov za finansiranje ulaganja i prestrukturiranja..." ne bi imala nikakvog smisla.
Ne ide tako.
Imaš prihode i imaš rashode, razlika je dobit. U rashodima imaš amortizaciju. Troškovi kredita i ulaganja utječu na dobit samo za amortizovani dio, koji je 2 ili 3 ili 5%. Nebitno. Ako su nabavio novu vjetroelektranu otplaćuješ kredit i ako iznosi npr 100 miliona euram to ide u dugoročna dugovanja a vrijednost VE umanjena za amorizaciju ide u stalnu imovinu, povećanje vrijednosti kapitala.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

montypython wrote: 12 Dec 2024, 21:22 Pogledao malo nekoliko tih trogodišnjih planova u zadnjih par godina, nevjerovatno je koliko ih ima i koliko su postali besmisleni I beskorisni. Izgleda da još samo služe za zavaravanje I slanje određenih poruka umjesto da odražavaju realnost. Evo npr gledam takav jedan "plan" iz decembra 2022 iz doba Andelije. Planirane su dobiti 115.9 miliona za 2023., 264.3 miliona za 2024. te 393.4 miliona za 2025. Treba li podsjećati da je svega nekoliko mjeseci nakon tog "plana" rezultat na polugodištu 2023. bio - 25 miliona. Dakle gubitak u godini u kojoj samo nekoliko mjeseci ranije planirana dobit od 115 miliona. I to je momenat gdje je još uvijek on vladao te se ne može reći da mu je neko "smjestio" kao što bi se moglo reći za kraj te godine. Poenta? Pa upravo ono što rekoh ranije, ipak treba pričekati ovogodišnji rezultat za izvlačenje zaključaka pa, ako stvarno bude tih minus 21 milion iz "plana" onda I ostalo iz plana ima nešto veći kredibilitet a ako bude npr plus 10 ili 20 miliona onda je vrlo vjerovatno da je i ostalo iz plana samo distrakcija I namijenjeno za vanjsku upotrebu, npr da nekome izvana ko pritišće u smjeru zelene agende, smanjenja proizvodnje uglja I sl pokažu bar planom da su poslušni. A ako se zelena klima promjeni lako je promijeniti plan. Ne kažem da je ovo sigurno samo da treba istražiti sve opcije. I svakako ih pitati na skupštini zašto su planirali da nemaju dobiti i za planirano smanjenje proizvodnje. Kao i za ovo jednostrano podizanje dividende, i usput im najaviti i tužbu.
Daj ba Monty, lutaš opasno u pogrešnom pravcu. Uvijek je prvi dio godine lošiji od druge polovice. Uvijek se izvozom zadnja 3-4 mjeseca popravljao taj rezultat sa polugodišta koji je takav zbog netržišne cijene građanstvu. I upravo je Andelija (EPBiH) prije smjene dao saopštenje u kojem je objasnio da su zalihe na maksimumu, da očekuju visoke cijene u zadnja 4 mjeseca i da će se izvozom dostiĉi plan. Evo i da su podbacili i napravili upola manji rezultat bilo bi 50-60 mio KM. Problem je što ovi DILETANTI, NEZNALICE i NESPOSOBNJAKOVIĆI nisu proizveli višak koji bi izvezli i napravili rezultat. Naprotiv, oni su kako stvari stoje čak i uvozili u tom periodu, a ugalj stajao na depoima, a trošili su ga kasnije kada su cijene bile niske i kada je npr. krajem decembra TE Gacko obustavila proizvodnju jer im je bilo neisplativo proizvoditi struju, pa su je umjesto toga uvozili. Dakle, sve su u kontru radili. A za to im je naravno bila kriva prethodna uprava.

Što se tiče tvojih "elaboracija" o razlozima planiranja male dobiti i traženja razloga za to u planiranim ulaganjima, to ti je već Brzi fino objasnio. Očito je da nisi ekonomista i da ne razumiješ kako računovodstvo funcioniše :)
brzi

Post by brzi »

Ima još jedna stvar koja se zaboravlja.
U 2020, je u TE proizvedeno 5,1 TWh a u 2023. samo 3,5 TWh. Čak i kada bi trošak rada i amortizacije bili isti opet bi manja prizvodnja znatno poskupljivala proizvod.
Ako su trošak rada i amortizacije u TE 200 miliona godišnje onda je uz 6 feninga za ugalj po KWh išlo još 4 feninga za rad i amortizaciju u 2020 godini.
U 2023. je rad poskupio ali sve i da je ostao isti opet se tih 200 miliona dijeli na samo 3,5 TWh pa je cijena rada i amortizacije rasla na 5,7 feninga po KWh odnosno iznad 6 feninga računajući i inflaciju.
Bez poskupljenja uglja je došlo do poskupljenja struje iz TE za 70 miliona na ta 3,5 TWh.
brzi

Post by brzi »

https://faktor.ba/ekonomija/ekonomija/e ... sti/205644

Zanimljivo da sad svi pišu o planiranim ulaganjima, relativiziraju gubitak od 21 milion poslije gubitka od 330 miliona i spominju poskupljenje struje kao prihvatljivo i neizbježno.
montypython

Post by montypython »

Sitna buranija wrote: 13 Dec 2024, 14:22
montypython wrote: 12 Dec 2024, 21:22 Pogledao malo nekoliko tih trogodišnjih planova u zadnjih par godina, nevjerovatno je koliko ih ima i koliko su postali besmisleni I beskorisni. Izgleda da još samo služe za zavaravanje I slanje određenih poruka umjesto da odražavaju realnost. Evo npr gledam takav jedan "plan" iz decembra 2022 iz doba Andelije. Planirane su dobiti 115.9 miliona za 2023., 264.3 miliona za 2024. te 393.4 miliona za 2025. Treba li podsjećati da je svega nekoliko mjeseci nakon tog "plana" rezultat na polugodištu 2023. bio - 25 miliona. Dakle gubitak u godini u kojoj samo nekoliko mjeseci ranije planirana dobit od 115 miliona. I to je momenat gdje je još uvijek on vladao te se ne može reći da mu je neko "smjestio" kao što bi se moglo reći za kraj te godine. Poenta? Pa upravo ono što rekoh ranije, ipak treba pričekati ovogodišnji rezultat za izvlačenje zaključaka pa, ako stvarno bude tih minus 21 milion iz "plana" onda I ostalo iz plana ima nešto veći kredibilitet a ako bude npr plus 10 ili 20 miliona onda je vrlo vjerovatno da je i ostalo iz plana samo distrakcija I namijenjeno za vanjsku upotrebu, npr da nekome izvana ko pritišće u smjeru zelene agende, smanjenja proizvodnje uglja I sl pokažu bar planom da su poslušni. A ako se zelena klima promjeni lako je promijeniti plan. Ne kažem da je ovo sigurno samo da treba istražiti sve opcije. I svakako ih pitati na skupštini zašto su planirali da nemaju dobiti i za planirano smanjenje proizvodnje. Kao i za ovo jednostrano podizanje dividende, i usput im najaviti i tužbu.
Daj ba Monty, lutaš opasno u pogrešnom pravcu. Uvijek je prvi dio godine lošiji od druge polovice. Uvijek se izvozom zadnja 3-4 mjeseca popravljao taj rezultat sa polugodišta koji je takav zbog netržišne cijene građanstvu. I upravo je Andelija (EPBiH) prije smjene dao saopštenje u kojem je objasnio da su zalihe na maksimumu, da očekuju visoke cijene u zadnja 4 mjeseca i da će se izvozom dostiĉi plan. Evo i da su podbacili i napravili upola manji rezultat bilo bi 50-60 mio KM. Problem je što ovi DILETANTI, NEZNALICE i NESPOSOBNJAKOVIĆI nisu proizveli višak koji bi izvezli i napravili rezultat. Naprotiv, oni su kako stvari stoje čak i uvozili u tom periodu, a ugalj stajao na depoima, a trošili su ga kasnije kada su cijene bile niske i kada je npr. krajem decembra TE Gacko obustavila proizvodnju jer im je bilo neisplativo proizvoditi struju, pa su je umjesto toga uvozili. Dakle, sve su u kontru radili. A za to im je naravno bila kriva prethodna uprava.

Što se tiče tvojih "elaboracija" o razlozima planiranja male dobiti i traženja razloga za to u planiranim ulaganjima, to ti je već Brzi fino objasnio. Očito je da nisi ekonomista i da ne razumiješ kako računovodstvo funcioniše :)
Nisam računovođa pa ne znam detalje računovodstva niti moram znati ali jesam ing pa znam matematiku tako da sam ispitne zadatke poznanika sa ekonomije rješavao napamet, bez papira. A logika mi je pasija.
Što se tiče tvojih opservacija o dobiti imam utisak da se radi samo želji da se opere Andelija jer ranije napisah (što čak nije bila ni poenta posta) da je u dec 22 bio 3 godišnji plan u kojem je planirano za sljedeću godinu 115 m dobiti a ispalo minus 25 na polugodištu. Pa sad valjda treba da opereš Andelija pričom da bi hipotetički da je ostao u 2 polugodištu misteriozno ostvario veliku dobit izvozom i valjda došao do planiranih 115 m dobiti. To je kao ono da je babi chuna bila bi deda.
Možemo spekulirati šta bi bllo da je bilo ali ako ćemo o činjenicama onda priča o nekakvom “uvijek boljem drugom dijelu godine kada se izvozom popravljao rezultat iz prvog koji je takav zbog netržišne cijene građanstvu” uopšte nije tačna.
Evo gledam zadnjih nekoliko godina I nema nikakvog pravila tog tipa 2018 (27,9 m (polugodišnji); 52,3 m (godišnji)) 2019 (37,2; 20,1) 2020 (15,3 m; 7,2) 2021 (45,3; 12,3) 2022 (0,22; 6,1) Čak se vidi da je drugo polugodište češće slabije od prvog ali to može zavisiti I od hidrologije I drugih faktora. Definitivno nije nekakav izvoz bio presudan faktor I da je izvoz nešto spašavao I peglao. Sjećam se cijena na berzi od prije samo koju godinu koje su bile nivoa 30 ak eura. Treba znati da je berzanska cijena ustvari veleprodajna I na nju idu svi troškovi distributera. Tako je npr u Njemačkoj tada kada je berzanska bila 30 E/MWh prodajna za građanstvo bila 350. Nije uopšte bilo isplativo izvoziti kad je berzanska bila niža od naše cijene. Evo npr na HUPXu cijene u drugom polugodištu npr 2020 su bile od 27 do 55 ak eura mjesečno recimo prosječno 40ak MWh a 2019 vrlo slično recimo opet približno 40 ak. Ništa se tu nije moglo ispeglati u drugom polugodištu jer je cijena rekoh niža nego ona za domaće snabdjevanje. Nikakav izvoz ništa ne popravlja osim kad je cijena ekstremna kao što je npr sada.
Ta visoka cijena na berzi pojavila se tek prije par godina sa “zelenom tranzicijom” I tada se moglo zaraditi izvozom samo je problem što upravo te godine kada je cijena bila najviša (2022) Andelija nije ništa izvozio ili su bile mizerne količine. Evo cijena jul-dec 22: 371, 495, 391, 193, 222. Te godine, dakle sa najvišim cijenama ikad nije Andelija izveo ništa ili vrlo malo. I ti sad kažeš da bi slijedeće godine kad je na polugodištu imao -25 m, da je kojim slučajem ostao direktor, nekako došao (ostvarivši dakle dobit od 140 m u samom 2. polugodištu) do planske dobiti od 115 m na kraju-izvozeći a cijene te 2023 godine su bile jul do dec 2023 (94 E/MWh, 100, 104, 105, 99, 82). Dakle cijene bi mu da je ostao bile trećina od onih od prethodne godine kada nije uradio ništa. Pametnom dovoljno.
Ja razumijem da si pristrasan iz ovog Ili onog razloga, što je legitimno, ali ja nisam, meni je svejedno ko je čiji I zato kritikujem jednako svakoga ako ne valja a što se tiče Andelije možda je dobar čovjek ili čak inžinjer ili tehničar ali je bio vrlo loš medadžer. Nismo se nagledali ni dobiti ni dividende, nije napravio nijedan novi proizvodni objekat, cijenu struje koja nije mijenjana godinama nije ni on povećao što je I dovelo firmu u lošu situaciju, proizvodnja u obje termoelektrane je padala u njegovom mandatu, držao je pare oročene na banci pri inflaciji od 15-20% a da ih nije ni investirao ni podijelio, što ne bi zadnji amater, povećavao je plate rudarima kad god bi započeli štrajk, nije uradio nikakvo restrukturiranje u rudnicima itd isl. Možeš ti sad izmišljati bolju prošlost samo please nekom drugom mi “naivni” znamo šta je bilo I baratamo podacima koji su srećom provjerljivi. Ne kažem ja ni da su ovi novi bolji od njega, samo što za njih još ne znamo sa sigurnošću, a za Andeliju sve znamo.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Hajde Monty inžinjeru naš kada si dobar sa matematikom, de nam baci računicu koliko su gubitka napravili u drugom polugodištu? Ulazni parametar je da je polugodište bilo u minusu 27 mio (lošije nego kod Andelije godinu dana ranije kod kojeg je minus bio 25,5 mio) a kraj godine će biti u minusu oko 21 mio. E sada nam izbaci efekat povećanja cijene iz računice i reci koliko su minusa napravili u drugom polugodištu po starim cijenama. Da znamo o kakvoj sposobnosti menadžera pričamo. Ja procjenjujem da je ukupni gubitak po starim cijenama bar 50 mio. A najlakše je poskupiti struju 50% i napraviti 4-5 miliona dobiti i reći evo dobiti, sposobni su, a trebao bi sa takvim povećanjem zapravo napraviti 300-400 mio dobiti. Svi prethodni menadžeri, od 2015. godine kada je cijena zakovana na ovaj nivo, su sa istom firmom i iatom cijenom pravili dobit. Ovi za godinu napraviše od 174 mio akumulirane dobiti, 184 mio akumuliranog gubitka, a ti još nisi siguran jesu li sposobni ili nisu. Nevjerovatan si. A još si mi nevjerovatniji ako sve ovo pišeš ne bi li ubijedio nekoga ko ovo čita da smo na dobrom putu, a znaš da nismo.

I da napomenem, Andeliju niti znam, niti mi je ikakva familija. Čovjek je iz Tuzle, a ja sam iz Sarajeva. Jedino što nas veže je da sam ja dioničar firme u kojoj je on bio, sada slobodno možemo reĉi, uspješan direktor. S druge strane, ovog novog sam imao priliku upoznati i par puta čak i komunicirati sa njim. Nisam oduševljen ni njegovim znanjem, ni njegovim stavom "razumite i vi mene"...
Truba

Post by Truba »

ja samo znam sto duzi postovi to su veci gubitci i nema dividende
montypython

Post by montypython »

Mislim da pogrešno procjenjuješ moj pogled na stvari. Ja nisam nikad rekao da su ovi dobri i sposobni, od vlasti gdje je to očito (ali ne želim da politiziram) do menadžmenta i ministra. Imao sam rezervi i kad su tek došli na vlast i u firmu znajući da su izabrani da sprovode zelenu agendu. I to sam imao više rezervi nego možda bilo ko ovdje uključivo ti. Čak sam prvi i više puta pominjao Lekića I njegov put u Ameriku i zaklinjanje u zelenu tranziciju i agendu po povratku. Međutim niko ne zna kud zelena tranzicija goni i ne isključujem da čistom slučajnosti može biti pozitivna za firmu i dioničare a to nas ovdje valjda jedino zanima. Primjer: trenutno rukovodstvo nas je primilo prije godinu i saslušali su nas uključivo moje 15 minutno ispaljivanje činjenica, dijagrama, grafika, statistika i sl u lice i imao sam utisak da su po prvi put čuli neke stvari koje obično ne čuju. Prvi put su uopšte čuli za male dioničare i njihove zahtjeve. I nekoliko mjeseci iza sastanka cijena za domaćinstvo je povećana nakon 9 godina. Da li je sastanak doprinio tome ne znam ali to je bitno za opstanak firme a meni nije bitno je li mačka zelena ili crna nego da li lovi miševe. 9 godina to nije urađeno a trebalo je više puta. Drugo, cijena uglja prema rudnicima je povećana što je mislim bilo potrebno. Za EP nosi neke nove troškove ali je potrebno jer bolje je imati zdrave rudnike nego trule. Da li će imati efekta na proizvodnju rano je reći ne volim istrčavati sa zaključcima. Da odmah dijelom odgovorim na tvoje pitanje, da, imaju minus od 20 ak m na polugodištu ali to je minus sa 35 % višom cijenom uglja što Andelija nije imao. I to je minus prije povećanja cijene struje (što je efektivno tek od septembra) čiji efekat još ne znamo ali mora biti pozitivan. Išli su i u rudnike i navodno pokušavaju da dignu proizvodnju, možda je šuplja, možda nije, sistem je velik i spor velika je inercija tako da je teško znati ide li tu išta na bolje. Ako ne bude rasta proizvodnje uglja za recimo 3 mjeseca reći ću nesposobni su, nekompetentni su i sl ali treba neko vrijeme za zaključak, ne volim istrčavati. Dalje, za taj minus od - 21 m, kako neko zna mjesec ili više prije kraja godina da će to biti rezultat na kraju? Teško. Šta ako bude npr plus 15? (Usput i hidrologija je og loša ne znam kad je bila gora tako da je poređenje još teže). Šta ako npr zbog pritiska zelene tranzicije, javnosti, medija nije tako jednostavno povećati cijenu struje koliko treba pa se malo glumi, dobit prikazuje niža nego što jeste daju niži I planski brojevi, i sl. Zamisli da staviš u planu dobit od 200 m za 2025 a tražiš povećanje cijene za još 15 %, pa pojeli bi ih razni Čavalići, Bečarevići i Žiške i mediji. Ja to sve vidim kao veliku šahovsku igru (mnogo širu od BIH) sa vrlo nepredvidljivim potezima jer ne znaš da li igrač hoće da dobije ili izgubi. Dakle može otići u sto smjerova. S druge strane, možda su ovi sad u menadžmentu stvarno nesposobni, diletanti I sl I nema nikakve glume. Recimo da je vjerovatnoća 80%. Ali šta ako nisu? 'Tako da moram ostaviti rezervu za tih 20% a saznaću vrlo brzo. Prva provjera i prolazno vrijeme mi je godišnji FI, zatim proizvodnja uglja, proizvodnja TE, polugodišnji 2025, itd. Ne, ne sviđa mi se da se još pominju solari i karbonskih otisak (I to da nema više HE u planu) a Njemačka se zbog toga deindustrijalizira i raspada (što sam BTW ovdje predvidio ima 3-4 godine pri čemu su svi mislili da sam lud i da ne znam šta govorim) ne sviđa mi se ni Nikšić, ni mnogo toga, ali šta se može, možda su jednostavno svi ucjenjeni, realno mi smo sad kolonija. Možda bi i neki drugi bili ucjenjeni (ja mislim da je I Andelija bio), možda je usporavanje rudnika i TE naredba izvana, ukratko ja još ne znam da li su ovi u mendžmentu potpuno nesposobni diletanti ili pokušavaju nešto pod datim okolnostima, čekam još pokazatelja a ti si eto već 100% siguran da jesu i šta sad?
novi

Post by novi »

monty padal kisa u jablanici
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Kada je zadnji put rasla cijena uglja koju oni plaćaju rudnicima i koliko? Mislim da je dosad 3 puta išlo po 20%, ali sve prije ove uprave. Ali evo, ima forumaša koji znaju ove podatke pa neka nam otkriju.

Poenta je da konstantno pada proizvodnja i uglja i struje, a ovaj ugalj koji su kupovali od Lagera po istoj cijeni kao i oni prije njih su ovi sadašnji, koliko se sjećam, koristili za proizvodnju struje kada je njena cijena bila niža od one koju su plaćali za ugalj.

Znači, za ovih 15 mjeseci koliko su oni u EP su toliko sjebali firmu da je nevjerovatno da nekom treba još vremena da skonta jesu li dobri ili nisu, hoće li ovaj ili onaj njihov potez biti dobar ili loš i sl. Nevjerovatno...
Post Reply