Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

A kad smo već kod zelene agende još malo zanimljivosti i ludila. Gledam electricitymaps u realtime. Šampion obnovljivih i zelene agende u Evropi, Njemačka, u ovom trenutku ima veći "karbonski otisak" nego BiH". Iz vjetra zelena Njemačka proizvodi svega 1,4 GW iako ima 71,7 GW instaliranih kapaciteta tj vjetroelektrana. Iz solara trenutno proizvodi 0 GW od instaliranih 94,3 GW instaliranih kapaciteta fotonaponskih elektrana. Dakle 1,4 GW od instaliranih 166 GW "obnovljivih" u koje su skršili stotine milijardi eura. Neko ih je maximalno zayebao pričom o obnovljivima i sad ti isti pokušavaju da obnovljivu priču "prodaju" nama dok se još priča nije raspala. Pa odakle im struja? Situaciju im spašavaju termoelektrane koje su jelte, službeno zatvorene ima 2 godine i koje misteriozno, zatvorene, proizvode 17,8 GW struje iz uglja (cca 17 x više nego kompletna "prljava" BiH koja trenutno prizvodi 1,1 GW). Tu su još i gasne elektrane koje im proizvode trenutno daljnjih 17,2 GW struje. Dakle Njemačku spašavaju fosilna goriva uz naravno dodatni ogroman uvoz.
Ovo su podaci od kojih se svakom normalnom od količine servirane hipokrizije zavrti u glavi i koje bi nadležnim trebalo kao glogov kolac servirati na svakoj energetskoj "konferenciji" o zelenoj tranziciji.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

montypython wrote: 12 Dec 2024, 21:22 ... i usput im najaviti i tužbu.
Ma znaju oni nas, jebeš ti nas...
Nismo u stanju porazgovarati sa nekim advokatom a ovamo stalno prijetimo nekim tužbama. Evo ih, samo što nisu, još koji mjesec, još ako se samo usude da još nešto slažu ili klepe pa ćemo onda itd...
Mi nismo u stanju da jednu stranicu sročimo ili da barem prepišemo neke naše postove, bilo bi i to dovoljno, makar nešto ali ništa.
O tužbama brujimo, haman, evo već druga godina, sami sebe lažemo a njih time ne prepadamo već tješimo da pored nas ovakvih mogu komotno i nesmetano da nastave da rade šta god hoće, bez ikakvih posljedica.
Psi laju a karavane prolaze...
Truba

Post by Truba »

I odbace tuzbu kao lose srocenu
panzer

Post by panzer »

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) u sljedeći utorak će razmatrati zahtjev “Elektroprivrede” za odobrenje tarifnih stavova za javno snabdijevanje, odnosno poskupljenje struje za domaćinstva od 20 odsto.

U tom zahtjevu ERS navodi da je prinuđen da uvozi struju po značajno višim cijenama jer potrebne količine ne može obezbijediti na domaćem tržištu na kojem od naredne godine nema regulisanih cijena.

Naime, prelazni period je prošao i po Zakonu o električnoj energiji RS, nabavka struje za javno snabdijevanje mora se sprovoditi kroz konkurentski postupak, odnosno preko aukcija, javnih poziva ili na organizovanom tržištu.

Svakom proizvođaču je dozvoljeno da prodaje električnu energiju na konkurentskom tržištu, pa tako i preduzećima u sklopu ERS-a koja su toga svjesna i traže više novca.

Prema tvrdnjama iz ERS-a raspon cijena ponuđenih od strane trgovaca na međunarodnom tržištu za 2025. godinu se kreće od 122 do 145 evra po megavatu dok je na relevantnom dugoročnom tržištu električne energije u Mađarskoj cijena 113,17 evra.

„Matično preduzeće nabavlja električnu energiju za javno snabdijevanje od proizvodnih zavisnih preduzeća. Količine koje nabavlja po predmetnim ugovorima sa proizvodnim preduzećima nisu u svakom momentu dovoljne za snabdijevanje potrošača pa nedostajuće količine preduzeće nabavlja na veleprodajnom tržištu električne energije po znatno višim cijenama“, navodi se u zahtjevu ERS-a. Navode da je Energetskim bilansom za narednu godinu, planiran manjak električne energije u sistemu za jul, avgust, septembar i oktobar što povećava nabavnu cijenu struje za Matično preduzeće.
brzi

Post by brzi »

Evo ovdje sažeto.

https://www.zenicablog.com/elektroprivr ... -ce-rasti/

"Krajem 2024. godine ili početkom 2025. godine se očekuje pokretanje tarifnog postupka u vezi visine cijene mrežarine po svim kategorijama kupaca.

Imajući u vidu dužinu trajanja tarifnog postupka, stupanje na snagu ovog povećanja očekuje se krajem 2025. godine ili početkom 2026. godine."

"U dokumentu se navodi i će biti “krajnje nužno” postepeno povećanje cijena električne energije, naročito za domaćinstva, uzimajući u obzir troškove proizvodnje, tržišne okolnosti, zakonsku regulativu i potrebu za energetskom tranzicijom." :lol:
Last edited by brzi on 13 Dec 2024, 10:11, edited 1 time in total.
montypython

Post by montypython »

Očekuje se i planira racionalno i efikasno poslovanje uz ostvarenje dobiti koja treba biti osnov za finansiranje ulaganja i prestrukturiranja koja stoje pred Društvom u narednom periodu...

Malo mi ovo kontradiktorno kad se uzmu u obzir one minimalne dobiti od 2-3 miliona godišnje. Šta ćeš od toga finansirati? Kako će dobit od 7-8 miliona za 3 godine biti OSNOV za finansiranje projekata od 2 milijarde?
Ili je pisac htio da kaže da bi stvarna dobit bila inače mnogo veća ali kad se odbije upravo to finansiranje investicija i novih projekata na kraju preostane ta simbolična dobit. Pa dobro, ako će se vrijednost firme povećati novim kapacitetima i to je bolje nego da imaju malu dobit bez tih kapaciteta. Jedino što bih ja volio da je više tih investicija u HE a manje u solare.
A vidi se da se ide odlučno u povećanje cijene za domaćinstva plus mrežarine za sve, tako da će tu biti značajnog povećanja prihoda.
brzi

Post by brzi »

montypython wrote: 13 Dec 2024, 10:08 Očekuje se i planira racionalno i efikasno poslovanje uz ostvarenje dobiti koja treba biti osnov za finansiranje ulaganja i prestrukturiranja koja stoje pred Društvom u narednom periodu...

Malo mi ovo kontradiktorno kad se uzmu u obzir one minimalne dobiti od 2-3 miliona godišnje. Šta ćeš od toga finansirati? Kako će dobit od 7-8 miliona za 3 godine biti OSNOV za finansiranje projekata od 2 milijarde?
Ili je pisac htio da kaže da bi stvarna dobit bila inače mnogo veća ali kad se odbije upravo to finansiranje investicija i novih projekata na kraju preostane ta simbolična dobit. Pa dobro, ako će se vrijednost firme povećati novim kapacitetima i to je bolje nego da imaju malu dobit bez tih kapaciteta. Jedino što bih ja volio da je više tih investicija u HE a manje u solare.
A vidi se da se ide odlučno u povećanje cijene za domaćinstva plus mrežarine za sve, tako da će tu biti značajnog povećanja prihoda.
Finansiranje ide iz amortizacije i dobiti.
Amortizacija u te tri godine je oko 450 miliona ali je to nedovoljno. Trebalo bi imati barem još toliko dobiti.
montypython

Post by montypython »

Znam da se finansira iz amortizacije za postojeće objekte ali može li biti da npr uzmu kredit za nove kapacitete i da onda otplata tog kredita čini troškove koji se odbiju prije nego se dobit utvrdi pa zato izgleda manja nego što bi ustvari bila. Npr dobit bi inače bila 202 miliona ali pošto su uzeli kredit na čiju otplatu ide godišnje 200 miliona, zbog tog troška na kraju dobit ispada samo 2 miliona. To realno i jeste finansiranje iz dobiti samo nominalno nije. Tako bar ja to vidim. Ne znam može li ovo biti, nisam računovođa pa možda ne koristim ispravne termine. Ako je tako vjerovatno bi se vidjelo u nekoj poziciji budućih FI u ovom njihovom zadnjem planu.
Ovo zato jer inače mi ona rečenica: "...uz ostvarenje dobiti koja treba biti osnov za finansiranje ulaganja i prestrukturiranja..." ne bi imala nikakvog smisla.
montypython

Post by montypython »

Plus, nije mi jasno kako može biti da se u odnosu na sada, podigne cijena struje za 10% pa se planira dalje povećanje za domaćinstva što im piše u planu, dalje povećanje cijena za privredu, povećanje cijena mrežarine (od čega dio ide mislim i EP), što su sve dodatni prihodi od sigurno par stotina miliona godišnje a da dobit ostane simbolična, ako nema nekog značajnog povećanja i troškova. A ne znam koji bi to drugi troškovi značajno rasli (budući da povećanje cijena ne povlači nikakve nove troškove) izuzev npr izgradnja novih kapaciteta.
panzer

Post by panzer »

nije problem napraviti nove troškove
Post Reply