A imali su načina da tu subvenciju barem prebiju sa porezom na dobit.
A ne da plaćaju porez orpisuju subvenciju.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
ima li ko da je pravno pismen da mi ovo u formi pitanja pošalje na private?
Sitna buranija wrote: ↑12 Dec 2024, 15:14 Tebi ovo nije dovoljno da se već složiš da su "nesposobni do bola"?
E stvarno Monty, da te nisam upoznao, pomislio bih da si "naivan" da ne upotrijebim težu riječ
Helem, drugovi suvlasnici, da znate da je vladi u međuvremenu isplaćena dividenda u iznosu od 4,4 mio KM, a nama malim dioničarima je islaćen kuVac
Na strani 50. ovog plana piše sljedeće:
"Društvo je u toku 2023. godine izvršilo umanjenje vrijednosti u iznosu 4.404.740 KM za subvencije koje datiraju prije 31.12.2022. godine, a nisu naplaćene do 31.12.2023. godine."
Inače, ovo je ona dividenda od 0,1547 KM koja je trebala biti isplaćena 2023. godine, ali na toj skupštini 2023. godine, na kojoj je bio i Panzer (pa se može sjetiti), zbog neusvajanja poslovnog izvještaja je i ova tačka ostala neusvojena. Sada vidimo da su oni vladi isplatili sredstva na ovaj način, dakle otpisali im dug... A neko reče ne mogu da ne isplate
Ima li ovdje elemenata za tužbu i krivičnu prijavu?
Iz zakona o privrednim drustvima:
Član 2. (Društvo) (1) Društvo je pravno lice koje samostalno obavlja djelatnost proizvodnje i prodaje proizvoda i pružanja usluga na tržištu radi sticanja dobiti.
Iz plana epbih za 2025-27
Opći – Generalni ciljevi:
Zadovoljavanje interesa i potreba kupaca električne energije u liberalizovanom okruženju.
Znaci primarni cilj interes kupaca a ne sticanje dobiti i interes dionicara.
Znaci plan je u koliziji sa zakonom.
Ovo vrijedi dobre tuzbe, a najjednostavnije rjesenje je da vlada otkupi dionice drugih dionicara pa da ond radi u interesu kupaca.
Član 2. (Društvo) (1) Društvo je pravno lice koje samostalno obavlja djelatnost proizvodnje i prodaje proizvoda i pružanja usluga na tržištu radi sticanja dobiti.
Iz plana epbih za 2025-27
Opći – Generalni ciljevi:
Zadovoljavanje interesa i potreba kupaca električne energije u liberalizovanom okruženju.
Znaci primarni cilj interes kupaca a ne sticanje dobiti i interes dionicara.
Znaci plan je u koliziji sa zakonom.
Ovo vrijedi dobre tuzbe, a najjednostavnije rjesenje je da vlada otkupi dionice drugih dionicara pa da ond radi u interesu kupaca.
-
Ja sam odavno planirao poslati upit sekretaru mogu li i ja kao mali dioničar ovako postupati, a ako ne mogu da mi obrazloži zašto ne mogu i da mi kaže zakonsko uporište koje mi onemogućava to. Nije mi se dalo da pošaljem, ali sada ću se definitivno natjerati da to uradim...
Uvijek je bolje koristiti riječ suvlasnik nego mali dioničar. Sitnošićardžija jel...
-
Pa EP BiH je nekad bila 100 % državna a onda su u privatizaciji otcijepili 10 % i dali na tržište. Sigurno su prethodno izglasali neki zakon. Pa kad su mogli po nekom zakonu razdvojiti 10 % sumnjam da ne mogu to ponovi sastaviti i vratiti državi. Ako nema uporišta u nekom postojećem zakonu trenutno lako je napraviti takav zakon za dan. Uostalom kako većinski vlasnici u drugim firmama kupuju i otkupljuju dionice manjinskih a kad pređu 95 % idu u squeeze out i sl. Npr zakon o preuzimanju dd i slično.
Možda je čak moguće nekom dokapitalizacijom povećati svoj udio, doći na 95 % i onda otkupiti dionice malih dioničara u squeeze outu a minimalna cijena je onda knjigovodstvena.
Ako Vlada hoće nađe se način a definitivno im je lakše bez nas i na skupštinama i sa ovom raspodjelom dividende a bogami i sa eventualnom privatizacijom nekad i sl.
Samo treba ovu ideju predočiti nadležnima da vidimo reakciju a teško je odbiti jer je izbor ili poslujte tržišno ili otkupite od malih, nema treće.
Last edited by montypython on 12 Dec 2024, 16:39, edited 1 time in total.
Po Zakonu o računovodstvu sva potraživanja starija od godinu dana se tretiraju kao nenaplativa i otpisuju.grovnica wrote: ↑12 Dec 2024, 16:20 ima li ko da je pravno pismen da mi ovo u formi pitanja pošalje na private?
Sitna buranija wrote: ↑12 Dec 2024, 15:14 Tebi ovo nije dovoljno da se već složiš da su "nesposobni do bola"?
E stvarno Monty, da te nisam upoznao, pomislio bih da si "naivan" da ne upotrijebim težu riječ
Helem, drugovi suvlasnici, da znate da je vladi u međuvremenu isplaćena dividenda u iznosu od 4,4 mio KM, a nama malim dioničarima je islaćen kuVac
"Društvo je u toku 2023. godine izvršilo umanjenje vrijednosti u iznosu 4.404.740 KM za subvencije koje datiraju prije 31.12.2022. godine, a nisu naplaćene do 31.12.2023. godine."
Inače, ovo je ona dividenda od 0,1547 KM koja je trebala biti isplaćena 2023. godine, ali na toj skupštini 2023. godine, na kojoj je bio i Panzer (pa se može sjetiti), zbog neusvajanja poslovnog izvještaja je i ova tačka ostala neusvojena. Sada vidimo da su oni vladi isplatili sredstva na ovaj način, dakle otpisali im dug... A neko reče ne mogu da ne isplate
Elektroprivreda isto to radi sa dugovima rudnika pa je dosad otpisano 230 miliona. Ali Zakonodavac nije priznao ta potrazivanja kao nenaplativa nego kao dobit pa je obračunao 10% poreza na dobit.
Pa je Elektroprivreda morala platiti i porez na dobit.
-
Mala ispravka, ovo je na 50. strani izvještaja interne revizije po polugodišnjem izvještaju, a ne u planu poslovanja. Oba dokumenta mi bila otvorena pa sam ih pomiješao...Sitna buranija wrote: ↑12 Dec 2024, 15:14 Tebi ovo nije dovoljno da se već složiš da su "nesposobni do bola"?
-
Pogledao malo nekoliko tih trogodišnjih planova u zadnjih par godina, nevjerovatno je koliko ih ima i koliko su postali besmisleni I beskorisni. Izgleda da još samo služe za zavaravanje I slanje određenih poruka umjesto da odražavaju realnost. Evo npr gledam takav jedan "plan" iz decembra 2022 iz doba Andelije. Planirane su dobiti 115.9 miliona za 2023., 264.3 miliona za 2024. te 393.4 miliona za 2025. Treba li podsjećati da je svega nekoliko mjeseci nakon tog "plana" rezultat na polugodištu 2023. bio - 25 miliona. Dakle gubitak u godini u kojoj samo nekoliko mjeseci ranije planirana dobit od 115 miliona. I to je momenat gdje je još uvijek on vladao te se ne može reći da mu je neko "smjestio" kao što bi se moglo reći za kraj te godine. Poenta? Pa upravo ono što rekoh ranije, ipak treba pričekati ovogodišnji rezultat za izvlačenje zaključaka pa, ako stvarno bude tih minus 21 milion iz "plana" onda I ostalo iz plana ima nešto veći kredibilitet a ako bude npr plus 10 ili 20 miliona onda je vrlo vjerovatno da je i ostalo iz plana samo distrakcija I namijenjeno za vanjsku upotrebu, npr da nekome izvana ko pritišće u smjeru zelene agende, smanjenja proizvodnje uglja I sl pokažu bar planom da su poslušni. A ako se zelena klima promjeni lako je promijeniti plan. Ne kažem da je ovo sigurno samo da treba istražiti sve opcije. I svakako ih pitati na skupštini zašto su planirali da nemaju dobiti i za planirano smanjenje proizvodnje. Kao i za ovo jednostrano podizanje dividende, i usput im najaviti i tužbu.