A kad prestane i Jablanica raditi, onda možemo uvoziti. Jeftino, naravno...panzer wrote: ↑23 Nov 2024, 14:46 Izgleda da su od HE Jablanica napravili protočnu elektranu. Ali možda je tako i bolje , ako već treba proizvodnje pa neka se proizvodi.
https://www.seebiz.eu/energetika/energe ... opu/312489
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Jedino u slučaju da potpuno nestane vode ali za sada je ima poprilično u dotoku.
-
-
Ne znam, nisam tehničko lice, ali mi moje ograničeno znanje iz fizike i mehanike kažu da bi kod hidroakumulacione elektrane na efikasnost rada turbina možda moglo imati utjecaja i koliki je pritisak kojim voda ide na turbinu, a koji bi pretpostavljam trebao biti veći kada je hidroakumulacija puna, pa kada je masa vode u jezeru velika stvara veći potisak na količinu vode koja ide na turbinu. Ovako to ja u svojoj glavi zamišljam. A kada kod ovog tipa hidroelektrane koristiš redovni dotok, pretpostavljam da je efikasnost značajno manja... Ne znam ima li na forumu neko iz elektrotehničke ili srodne struke da nam kaže koju po ovom pitanju...
Nemojte dalje.Proguglajte malo!Sitna buranija wrote: ↑23 Nov 2024, 21:30Čudi me što su uopšte pravili hidroakumulaciono jezero za elektranu, ako se koristi kao protočna i ako to već tako treba raditi.
A možda samo ne znaju upravljati...
-
Nisam direktno od te struke ali znam ponešto iz mehanike fluida. Jeste, bitan je pritisak vode koja pada na turbinu ali ta efikasnost ne zavisi od mase vode u akumulaciji tj svejedno je je li u pitanju litar vode ili milion kubika. Ono što je bitno je VISINA tog vodenog stuba. Zato mislim da se turbina pravi namjenski nizvodno na mnogo nižoj visini nego što je akumulacija ispred brane a voda posebnim cijevima dovodi do turbine. Akumulacija pred branom ima ogromnu zapreminu ali više zbog velike površine nego zbog dubine. Tako da ta oscilacija dubine jezera mislim da ne igra veliku ulogu jer je relativno mala u odnosu na ukupni pad do turbine (od vrha vode u akumulaciji do turbine). Ovo teoretski, ne znam sad konkretno za Jablanicu ali pretpostavljam da je turbina smještena još značajno niže nego što je i najniži nivo vrha akumulacije, onaj za najveće suše. Glavnina jezera ne izgleda da ima neku veliku dubinu, onako gledajući kad se prolazi pored njega, ali moguće je da je pred samom branom visina veća nego što je u prosjeku tako da vjerovatno ima te visine vodenog stuba i kad to tako ne izgleda na prvi pogled.
-
To da ide na nižu tačku turbina, to svakako. Ali ja na vikendici imam rezervoar vode na 18 m većoj nadmorskoj visini od vikendice i voda mi dolazi slobodnim padom. Nije mi isti pritisak iz česme kada je rezervoar pun i kada je pri kraju. Upravo ta zapremina vode u rezervoaru pravi razliku. Kada je rezervoar pun, težina vode u njemu je veća, stvara se veći potisak i pretpostavljam da to stvara veći pritisak na onu količinu vode koja kroz cijevi dolazi do česme (ili turbine u ovom slučaju). Zato mi zvuči logično da za efikasnost rada turbina nije isto kada u akumulaciji ima određena količina vode ili kada se za pokretanje turbina koristi redovni dotok. Pretpostavljam da upravo zato postoje određene tehničke razlike kod protočnih elektrana i ovih akumulacionih. Ali opet kažem, pretpostavljam jer mi ovo zvuči logično, ne znam...
Da, bitna je visina vodenog stuba.
Pritisak se stvara na dno. Kad si u moru, ne pritišće te čitavo more, nego samo voda iznad tebe. Ta voda oko tebe te istiskuje jer ima gušću zapreminu. Pa je pritisak na svakih 10 metara vodenog stuba 1 bar više ili kg po cm2 više.
Ovdje je sad vodeni stub lupam 80 metara a kad je puna akumulacija onda je 100 metara.
Pritisak se stvara na dno. Kad si u moru, ne pritišće te čitavo more, nego samo voda iznad tebe. Ta voda oko tebe te istiskuje jer ima gušću zapreminu. Pa je pritisak na svakih 10 metara vodenog stuba 1 bar više ili kg po cm2 više.
Ovdje je sad vodeni stub lupam 80 metara a kad je puna akumulacija onda je 100 metara.
SnagaSitna buranija wrote: ↑24 Nov 2024, 00:43 To da ide na nižu tačku turbina, to svakako. Ali ja na vikendici imam rezervoar vode na 18 m većoj nadmorskoj visini od vikendice i voda mi dolazi slobodnim padom. Nije mi isti pritisak iz česme kada je rezervoar pun i kada je pri kraju. Upravo ta zapremina vode u rezervoaru pravi razliku. Kada je rezervoar pun, težina vode u njemu je veća, stvara se veći potisak i pretpostavljam da to stvara veći pritisak na onu količinu vode koja kroz cijevi dolazi do česme (ili turbine u ovom slučaju). Zato mi zvuči logično da za efikasnost rada turbina nije isto kada u akumulaciji ima određena količina vode ili kada se za pokretanje turbina koristi redovni dotok. Pretpostavljam da upravo zato postoje određene tehničke razlike kod protočnih elektrana i ovih akumulacionih. Ali opet kažem, pretpostavljam jer mi ovo zvuči logično, ne znam...
P =9.81*n*q*h
n-koeficijen korisnosti
q--protok
h-visina