Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

montypython

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by montypython »

Pa naravno da treba diverzificirati. Ne razumijem ovu zadnju modu kuknjave u stilu: "zaradio sam na JPESR 30% a na ASA banci 60%, šteta što nisam sve imao u dionicama ASA jer bi onda zaradio na svemu 60%.". To mi neko djetinjasto, niko nema kristalnu kuglu da zna šta će i kada biti. To je kao kad bi se neko ko je dobio šesticu na lotu žalio što nije zaokružio i onaj sedmi tačan broj. Realno, da sad sve vremeplovom vratiš u prošlost i pobrišeš im pamćenje šta je i koliko raslo, koliko bi onih koji se sada žale što npr tada nisu kupili Asu i imali sve u njoj, ne znajući šta će biti, samo na osnovu tada raspoloživih podataka kupili dionice samo ASA banke? Ja mislim-niko.
Dejan118

Post by Dejan118 »

Ponovo ide pumpanje cijena EDPL na blberzi.
Dva akcionara u top 10 prodaju i kupuju medjusobno.
I tako citavu godinu sa istim akcijama.
Ovo nije legalno.
Komisija kao da ne postoji.
Markodj

Post by Markodj »

Kod tebe sve neke teorije zavjere. Šta tu može komisija ? To ti je zakon ponude i potražnje . Nema tu pravila. Može kupiti ko hoće, i prodati. Čekaj ti da padne na 0,2 KM pa kupuj onda. Nemoj sad. Koliko su imali početkom godine ta dva akcionara a koliko sad imaju? Nisam nešto primjetio to sto tvrdiš. Tako možeš reci za sve akcije da je tako
Dejan118

Post by Dejan118 »

Vidi se da i prodaju i kupuju medjusobno jedan proda drugi kupi pa obratno. Te dogovorene manipulacije za dizanje cijene su zabranjene isto kao i za obaranje cijene.
Markodj

Post by Markodj »

Kakve veze ima, neka dizu, ako je skupo nece niko kupiti. ili obaraju, ti znas sta je najbolje za kupiti pa mozes sam odluciti.
Dejan118

Post by Dejan118 »

Evo dva slucaja gdje su vođene istrage.

https://capital.ba/kupovinom-akcija-pri ... ku-korist/

https://capital.ba/sase-zmirila-na-manipulacije/

Nije dozvoljeno da se vjestacki dize ili spusta cijena. Ostali ucesnici na trzistu se dovode u zabludu. To se smatra prevarom.
Post Reply