Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

novi

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by novi »

hvala na razumijevanju, npr preskočili smo bosna reosiguranje koje je naraslo cca 10 puta u dvije godine sa enormnom dividendom, a sam si napisao da je to za elitu.
novi

Post by novi »

npr. obustavili su trgovinu ugljevikom, nema infa ni na capitalu, jer mijenjanju broj dionica i sve ide po planu o preuzimanju ali eto kod nas se na to ni ne obazire, ali znaci da je ugalj u sljedecih 10 15 godina siguran na balkanu, pa mozda i ova nasa ep usicari. stvarno je cudno da te tuzla nece (hoce) bingov ugalj iz miljevine a stanari su ok 8 o kvaliteti uglja mi iz tk znamo sasvim dovoljno). lik iz srebrenika se kao nesto pita u vec uspostavljenoj infrastrukturi nabave. i naravno evo jedna dnevna ''znacajna'' vijest danas je vjetar otpuho 100 kubika prasine sa odlagalista pepla pa ce tetz imati jos dva dana gdje da lageruje pepeo (to je ovo kao kisa u jablanici)
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

novi wrote: 20 Nov 2024, 17:36 hvala na razumijevanju, npr preskočili smo bosna reosiguranje koje je naraslo cca 10 puta u dvije godine sa enormnom dividendom, a sam si napisao da je to za elitu.
Pa Bosna RE ima ukupno 63 dioničara od čega se gotovo polovina odnosi na druga osiguranja, banke i zaposlene. Ko će to komentarisati? Ljudi i ne znaju za to, niti imaju prilike da kupe s obzirom na mali broj dioničara koji nisu spremni to prodati. Ovo što se trgovalo sa Bosna RE zadnjih par godina je posljedica incidenta kada je Unicredit prodala svojih 3% na berzi, pa su onda neki od onih koji su tada kupili to preprodavali zadnje dvije godine po znatno većoj cijeni (ali ne deset puta nego 2-2,5 puta). To što je zadnji put protrgovano dvije dionice po skoro 2.400 KM to je protrgovano samo da bi se nabila cijena i ne odražava stvarnu cijenu koju bi neko bio spreman platiti. Probaj ti prodati Bosna RE po ovoj cijeni pa ćeš vidjeti hoćeš li uspjeti. Evo ja bih sada kupio BSRS kada bi ga neko ponudio po 1.200 KM, ali po 2.850 KM mi ne pada na pamet... A ovogodišnja dividenda je bila vanredna i neće se ponoviti narednih 5-6 godina...
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 20 Nov 2024, 17:13 ...
Imam ja jedan primjer i ranije sam ga spominjao. Njemački vlasnik sarajevskog Standarda dd objavi u medijima da je berzanska cijena dionica premala i da će kupovati na berzi kako bi bila realnija. Tada, u to doba 2003-2004. je postojao jedini forum za dionice uz web stranicu koja se zvala seebiz.net ili nešto slično.
I ja postavim taj članak kako bi se ljudi znali da je to prilika. Nije to bilo nešto posjećeno ali sam bio šokiran da je par mjeseci nakon toga potražnja bila vrlo mala.
Danas da tako nešto objavimo ovdje situacija bi bila puno drugačija.

Svaka informacija je dobrodošla. Tematika EU politike je razdvojena jer se često miješala sa našim temama tako da se uvijek može prekočiti.
Imam takvih primjera poprilično. Pratio sam dugo vremena Vispak detaljno (na način na koji novi ima primjedbe, do detalja kao sad EPBiH, rade li HE, koliki je protok Neretve, ima li uglja na, depoima i sl, ali kako ćeš drugo saznati nešto). Dakle pratio sam tada koliki je izvoz, prihodi, rashodi, kakve su im čokolade a kakve supe, kako su pozicionirani u radnjama, i sl. I vidim prije 7-8 g ugradili novi pržionik za kafu sa kapacitetom mislim 100 % većim. Prihodi rastu iz godine u godinu. I ja kažem eksplicitno na ovom forumu kad je cijena bila mislim 6-7 KM da će im dobit porasti x2 za par godina
i da dionica vrijedi realno 5-6 X više. I ponovim to više puta tamo negdje 2017, 2018. Kako je cijena bila smrznuta jer pogađate, nije rasla a kad ne raste, pogađate, niko ne kupuje, neki me zamalo ismijaše tvrdeći da neće nikad narasti, podijeliti dividendu i sl. I da je vjerovatnije da će pasti na 5. Iako sam ja bar 10 X ponovio da je realna vrijednost višestruko viša (uz detaljno obrazloženje) mislim da je niko živ nije kupio, možda rijetki. Kraj znate, sa dividendama i otkupom mislim trideset i pet-šest KM po dionici. A mogao je kupiti ko hoće po 7-10 KM godinama ali nije skoro niko. A nije to jedina dionica, bilo je toga i sa SOSOROM pa i BSNL itd Ali eto džaba, ljudi ne kupuju dok ne počne dramatično rasti i tako ispuste najveći dio tog rasta
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Zlatno je pravilo da treba samo ići kontra ovaca. Nažalost, kod nas u narodu je uvriježena ona "kud svi Turci tu i mali Mujo".

Ili se držati onog jednostavnog Buffetovog pravila - "kupuj kada svi prodaju, prodaji kada svi kupuju"...
panzer

Post by panzer »

Pa gdje smo u tome, odnosno šta svi prodaju da bi se moglo kupiti?

Ja razmišljam o Privrednoj banci pošto je neaktivno trgovanje ali pitanje je da li bi bilo ponude da stavim na 120 -130 KM.

Za ostalo ne znam. Vidim da ima 15000 dionica do 14 KM na EPBIH. Svi bi prodavali.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Pa sjećaš se Panzer kada su Elektroprivredu fondovi prodavali po 8,75 i 8,79 da bi Mujo prebacio veće količine dionica probranim, da nije tada baš bila jagma za tim, iako se tada već pričalo o dividendi u iznosu 2,21 KM. Ali kada je prije par godina krenulo prema 20 i više KM, nastao je stampedo. O takvim situacijama govorim. Isto je i sa BHT bilo, sa Vispakom, SOSOR-om, Solanom...
Skendi122

Post by Skendi122 »

Posteno govoreci, davali ste mnogo korisnih informacija ali isto tako ste bili preoptimisticni u vezi elektroprivrede. Naravno, i ja sam slicno razmisljao i prateci vas bio jos sigurniji da vrijedi uloziti u epbih. Ispostavilo se da to nije bas tako, vidjecemo sta ce buducnost donijeti. Sad kad iz ove perspektive razmisljam dugo ali bas dugo godina elektroprivreda nije imala znacajniji skok dionice i mozda sam euforicno reagovao i pokupovao puno dionica. Nadam se da ce buducnost biti puno bolja a naredna godina i prekretnica.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Skendi122 wrote: 20 Nov 2024, 23:53 Posteno govoreci, davali ste mnogo korisnih informacija ali isto tako ste bili preoptimisticni u vezi elektroprivrede. Naravno, i ja sam slicno razmisljao i prateci vas bio jos sigurniji da vrijedi uloziti u epbih. Ispostavilo se da to nije bas tako, vidjecemo sta ce buducnost donijeti. Sad kad iz ove perspektive razmisljam dugo ali bas dugo godina elektroprivreda nije imala znacajniji skok dionice i mozda sam euforicno reagovao i pokupovao puno dionica. Nadam se da ce buducnost biti puno bolja a naredna godina i prekretnica.
Ja lično sam prije par godina bio ubijeđen da će se Elektroprivredom već do kraja ove godine trgovati po cijenama između 20 i 25 KM. Isto tako sam procijenjivao da bi u periodu od nekih 5 godina mogla izaći i na 30 do 35 KM što mi je bio neki zacrtani cilj. Naravno, za takav razvoj događaja je jedan od preduslova bio da se bar približno ispuni plan poslovanja. Nažalost, neke stvari i okolnosti nije moguće predvidjeti. Da je ostala prethodna uprava ili da je došla neka druga koja je kompetentna, ubijeđen sam da bi danas imali potpuno drugačiju situaciju umjesto ovih stotina miliona gubitka. Ali, tako je kako je. Vjerovatno će se dosta duže morati čekati na taj željeni povrat (koji je bio prilično konzervativno postavljen) i koji ne bi trebao biti upitan s obzirom na ogromnu temeljnu potcijenjenost ove dionice. Međutim, samo je smrt siguran posao...
novi

Post by novi »

po redoslijedu odgovora da se nesto zakljuciti
Post Reply