BH Telecom

rigel

Re: BH Telecom

Post by rigel »

Truba wrote: 14 Nov 2024, 11:46 tooo je problem s brojevima...mogu se kako želiš promatrati

zato raja ne ulaze na burzu nego pare čuva u čarapi
osiguranje depozuta je spasilo banke od nepovjerenja
treba nam nesto slično na burzi
npr garantirana isplata dividende i spisak firmi gdje je to upisano u "USTAV firme"
Kakve ti druže gluposti pišeš. Brojevi su egzaktni i ne mogu se gledati kako je kome ćejf. Sa dionicom telecoma znaš na čemu si, cijena je stabilna i varira 1KM gore dole zadnjih par godina. Dividenda takodjer, isti iznos se isplaćuje godinama, oko 4% je povrat. Ako ti je malo, tražiš dalje. To što si ti mislio da ćeš postati bogat preko noći, zaboravi slobodno.
Isplatu dividende niko ne garantuje jer ista zavisi od poslovnog rezultata i odluke skupštine. Ako želiš sigurnu isplatu kupi obveznice, bila je nedavno odlična prilika sa Asa finanse i 5% kamate.
Uletio sa na tržište nepoznavajući materiju, i sad je svako drugi kriv...
Truba

Post by Truba »

Citao sam do To sto si mislio da ces postati bogat

upravo suprotno
uložio sam probno manju sumu misleci da cu u roku od godine dana imati duplo ili ništa
dakle bio sam svjestan mogućnosti enrona ili hidrogradnje ili uduplavanja
niko se nikad od siće nije obogatio
mali brojevi daju male brojeve
veliki daju velike jelte

nastavite vi uvjeravati sebe da je SASE odlično mjesto za ulaganje 17 milijardi štednje
da ti tamo neki uhljebi umjesto dividende dijele pare na reklame, obveznice i plaće uhljebljenih ljubavnica
Dosadno mi

Post by Dosadno mi »

Kada bi se telekom hipotetski prodao, koja bi bila otkupna cijena dionice?
Kako se to racuna
brzi

Post by brzi »

Dosadno mi wrote: 15 Nov 2024, 10:26 Kada bi se telekom hipotetski prodao, koja bi bila otkupna cijena dionice?
Kako se to racuna
Novalić je rekao da ne vrijedi više od 700 miliona, odnosno da dionica ne vrijedi više od 12 KM. :D
Trebao bi se raspisati međunarodni tender, pa ko ponudi najviše.
Vjerovatno bi ponuda bila od 20 do 25 po dionici.
montypython

Post by montypython »

Dosadno mi wrote: 15 Nov 2024, 10:26 Kada bi se telekom hipotetski prodao, koja bi bila otkupna cijena dionice?
Kako se to racuna
Super grubo i pojednostavljeno ali prikladno za brzu kalkulaciju, za firme koje imaju dobit, može preko P/E koeficijenta koji prikazuje odnos između dobiti i realne tržišne cijene po kojoj dionicu još vrijedi kupiti. Najopštije, taj broj je cca 20 ali zavisi i od sektora i sl, Drugim riječima firma bi na berzi trebala vrijediti onoliko koliko joj je 20 godišnja dobit. Ako je cijena na berzi nečega trenutno x a firma to zaradi za npr 40 godina ta firma je precijenjena. Ako je to npr 6 ta firma je potcijenjena i sl. Ima još milion faktora tako da je to vrlo grubo. Ako telecom npr ima dobit od 60 miliona to je cca 1 KM po dionici. Po tome slijedi da bi na tržištu trebao vrijediti cca 20 km po dionici ili kao firma 20x63 miliona dionica. Ali naravno, kad se ide u akviziciju/preuzimanje cijena obično bude mnogo veća jer se podrazumjeva da će novi kupac mnogo bolje upravljati, rezati troškove, ostvarivati bolje prihode i dobit nego firma u državnom vlasništvu i sl. Ja da sam država i prodajem ne bi tražio ispod 2,5-3 miljarde KM.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Šta, tražio bi 40-50 KM po dionici?
Mislim čak da kad bi neko ponudio 2 milijarde za 90% vlasništva, da bi to bilo fantastično.
A realnije je da bi ponuda bila vjv max oko 20-25 po dionici.
montypython

Post by montypython »

A zašto 20? Pa vjerovatno zato jer je uzeto da je kamata na banci na oročeno 5% pa se uzima da bi povrat od dionice trebao biti bar toliko ili više a, 5% je 1/20. I onda pošto sad kamata na banci nije ni 5% nego možda 3% slijedi da bi broj u formuli trebao trenutno biti ne 20 nego možda 30.
Truba

Post by Truba »

ja sam uvjeren da telekom niko ne bi htio kupiti
da je neko bacio oko ambasadori bi bilo glasni?
Sabur2

Post by Sabur2 »

montypython wrote: 15 Nov 2024, 11:38 A zašto 20? Pa vjerovatno zato jer je uzeto da je kamata na banci na oročeno 5% pa se uzima da bi povrat od dionice trebao biti bar toliko ili više a, 5% je 1/20. I onda pošto sad kamata na banci nije ni 5% nego možda 3% slijedi da bi broj u formuli trebao trenutno biti ne 20 nego možda 30.
Mislim da to više ima veze sa ciklusom povrata kapitala gdje je period duži od 20 godina za investitora predug.
Jedino ako nema opcija gdje bi taj povrat bio kraći.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

brzi wrote: 15 Nov 2024, 10:30
Kako se to racuna
Novalić je rekao da ne vrijedi više od 700 miliona, odnosno da dionica ne vrijedi više od 12 KM. :D
Trebao bi se raspisati međunarodni tender, pa ko ponudi najviše.
Vjerovatno bi ponuda bila od 20 do 25 po dionici.
Ne mogu se sjetiti da je to rekao. Jeste spominjao da mu se vrijednost smanjila kada je poredio tadašnje tržišne okolnosti, ali mislim da je ova vrijednost bila u Eurima...

Mislim da je poredio cijenu telekoma RS koju su oni postigli i koliko se tada mogao prodati BHT - dvostruko skuplje, a da se u tom momentu, nekad 2015., za BHT moglo dobiti malo više nego što su oni prodali Mtelu. A prodali su za 640 mio Eura...
Last edited by Sitna buranija on 15 Nov 2024, 12:43, edited 1 time in total.
Post Reply