Elektroprivreda BIH

zrtvasvihrezima

Re: Elektroprivreda BIH

Post by zrtvasvihrezima »

Skendi122 wrote: 13 Nov 2024, 15:21 Ja ako se dobro sjecam bila je dionica 23km prije 2 godine. Onaj ko je kupio po 9,10km mogao je super zaraditi. Drugi par rukava je sto smo mi umislili da cemo postati bogati kupujuci ove dionice. Ja sam prvi tako razmisljao i u sebi govorio ovo ide na 50km, sto da sad prodam po 20km.
Po takvom principu moglo se na kladionici super zaraditi. Moj skromna seljačka pamet otkrila je da korupcija razara. Jedina nada za ozbiljan rast ove dionice: tržišno poslovanje , dobit, dividenda.
Drnda Drndić

Post by Drnda Drndić »

Pa bilo je i skoro prije par mjeseci dionica išla preko 20 KM. Ja generalno u ove dionice ulažem samo novce na koje ne računam u na duži period, jer očekujem veću cijenu. Mogao sam prodati i prije par mjeseci i duplo zaraditi, ali kao što večina ovdje na forumu govori o podcijenjenosti i dionici na duge staze, tako sam i ja razmišljao. Nisam se ni premišljao bi li prodao, jednostavno doći će taj vakat sigurno, ali treba biti spreman zaboraviti na te pare sigurno koju godinu.
panzer

Post by panzer »

Jedna od osnovnih stvari je da svako za sebe mora dobro iskalkulisati, svoj potencijal, svoje potrebe, svoje mogućnosti i alternative. Svako plaća svoje greške. Većina smo ih platili. Neko manje neko više. Ono što je bi svako trebao znati da uglavnom nema lake zarade, nigdje na svijetu. Pogotovu za nekog ko ne zna ništa o tematici.
Isto tako svakom ostaje njegova dobit, ako je ostvari. I tu neko zaradi manje, neko više.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Mogao sam kupiti mnogo više, ali sam kupio onoliko koliko sam mogao ostaviti na čekanju bar 5 godina.
U istom sam periodu uzimao i Telekom, Cementaru, a ASA banku malo poslije.
Cementaru sam recimo prodao skoro pola na 34, jer sam mislio da je to to. Profitirao oko 25% na tom prodatom.
Tu sam propustio dodatni profit.
Telekom sam prodao nakon zadnje dividende, tu sam profitirao zajedno sa dividendama oko 65% za 3 godine.
Elektroprivreda mi sa današnjom cijenom daje profit oko 35% za 3 godine, ostatak cementare po zadnjem kursu i skupljenoj dividendi oko 135% na nabavnu cijenu.
ASA banka prva tura dionica donijela mi je oko 140%, druga tura 55%....na nabavnu cijenu u odnosu na današnji kurs i prikupljene dividende.

I sad je pitanje šta da sam bio vidovit pa da sam kupio cementare i ASA banke za sve para što sam imao tad?
Ništa. Imao bih malo više para i nešto manje briga nego danas.
Ali opet se ne bih zvao bogatim radi toga jer stvarno mislim da bogatstvo nije u novcu i materijalnim dobrima.
Ona su samo pomoć i olakšica na tom putu pronalaska svog ličnog bogatstva i sreće.

Da se razumijemo, griješio sam prije mnogo. Slušao ljude koji pojma nemaju. Izgubio sam dosta radi toga.
Ali u svoje današnje pozicije čvrsto vjerujem i ne vidim zašto ste pesimistični po pitanju JPES.
Biće.
brzi

Post by brzi »

Sve u životu ide onako kako mora.
Donosimo odluke na osnovu informacija koje imamo.
Istina i emocije, najčešće strah i euforija imaju utjecaja.
Realno sam ispustio 250 do 300 hiljada u proteklih desetak godina.
Ali to su moje odluke na osnovu informacija koje sam imao. Ništa ne žalim.
Bit će još promašaja ali se nadam i pogodaka.
Kako Buffett reče, bitno je donijeti nekoliko dobrih odluka.
brzi

Post by brzi »

Sinoć u 20 sati TE su proizvodile 1450 MW.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/dra ... /241114016

Možda su ovi novi neznalice, ali bar nisu pošteni (ovi kao likovi iz Alan Forda) ;) :roll:
Dejan118

Post by Dejan118 »

2 miliona za najam opreme ?
Vidi se odmah koliko je stetan ugovor .
Zasto EP ne kupi opremu a ne svake godine da iznajmljuje.
panzer

Post by panzer »

Trenutna proizvodnja 2600 MW. Ovo su ozbiljne količine.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 14 Nov 2024, 20:09 Trenutna proizvodnja 2600 MW. Ovo su ozbiljne količine.
Proizvodnja veća od domaće potrošnje preko 700 MW. A na berzi skoro čitav dan cijena preko 300 E/MWh. Šteta što odavno nije bilo kiše, da ozbiljnije rade HE moglo se zaraditi čistih milion-dva na dan. Iako, kad se pogleda electricity maps proizvodi se i sasvim ozbiljnih 800 MW iz hidro. Ne znam koje su to HE, teško da je Jablanica, akumulacija je prazna.
Post Reply