Elektroprivreda BIH

Sabur2

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sabur2 »

U martu 2022 je asa bila oko 50.
Ja sam kupovao ASA prvu turu za 69-72, prodao prije toga jedan dio cementare za 34. U ljeto 2022.
Godinu i po prije toga Cementara se motala oko 25 mislim da je bila 2020/2021.
Međutim tad je kurs Bosnalijeka šetao između 14 i 18, a elektroprivreda i telekom jesu bili između 9 i 10.
Doduše, elektroprivreda je dugo bila ispod 10.
Bosnalijek je zadnji put trgovan po 9 krajem 2015.
Skendi122

Post by Skendi122 »

U pravu si panzer za bosnalijek. Kad sam ja usao u elektroprivredu 2018, on je vec bio oko 12,5km. Sta sam htio da napisem ustvari, da je moje iskustvo tako da se nikada ne treba vezati samo za jednu dionicu, jer uvijek postoji neka interesantna dionica pored one za koju mislis da je najbolja.
Skendi122

Post by Skendi122 »

Ove druge dionice koje su mi bile interesantne su toliko skocile da mi jedino ostaje da pratim elektroprivredu i nadam se nekom rastu, da barem budem u nekom blagom plusu nakon svih ovih godina.
panzer

Post by panzer »

Tajming je presudan. Malo je ljudi koji su uradili sve na vrijeme. Svi smo se na nekim stvarima opekli. Ja čak za sebe mogu reći da sam neuspješan, i to nakon toliko godina jer sam do sada, da sam imao ispravne procjene od bar 50% odluka, do sada bio ozbiljan milioner.

Možda se nekad i bude a obično bude kada čovjek uđe u kasne godine da mu ne treba ni ono što je zaradio u velikim količinama.

Što se tiče dionica EPBIH, tek sad se vidi, sa rastom ostalih dionica, da su ove dionice kosmički podcijenjene i nije naivan ovaj kupac što ih skuplja u tišini već par sedmica.
Skendi122

Post by Skendi122 »

Sreca je takodjer jedan od bitnijih faktora. Sjecam se kad sam u jednom momentu ipak prelomio da kupim cementaru po 29km a mogao po 25km. Broker mi par dana javlja da je velika potraznja i da ponudim po 30. Uglavnom ona je u tom periodu takvom brzinom rasla da je bilo tesko kupiti 1000 dionica odjednom. Jednostavno nisam mogao kupiti taj broj. Kad je vec otisla na 40 i preko pojavio se strah da je to precijenjeno sada. Uglavnom, nekada nedostatak srece a nekada kriva procjena.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Zato bi jako dobro za likvidnost berze bio pregled po dubini.

Znao bi i bez brokera na kojoj je strani pritisak i tako bi se postavio.

Dok je na teletraderu bilo moguće vidjeti dubinu ja sam uglavnom mogao predvidjeti smjer.
montypython

Post by montypython »

Skendi122 wrote: 06 Nov 2024, 23:09 Ima li neko informaciju u kakvoj je situaciji elektroprivreda trenutno i da li ce opet biti u gubitku na kraju godine.
Ja sam mišljenja da bi mogli biti blago u plusu ali naravno svako predviđanje je nezahvalno. Prošle godine su napravili ogromni fiktivni minus da bi pokazali da je prošla vlast nesposobna. Ništa od tog minusa nije bilo realno, potrpali su stare dugove rudnika (i slično) na gomilu i prikazali to kao minus. Da nije toga pitanje je da li bi bili i 50 m u minusu a ne 300. Ove godine im ta predstava ne treba. Sad oni vladaju i ono što im treba je da pokažu su uspješni. Vidjeli smo na polugodištu da minus nije ni blizu onakav kakav su neki očekivali. A to je bilo poslovanje sa starim cijenama struje. Nakon toga je u drugom dijelu godine stupilo na snagu poskupljenje za domaćinstva a ne znam tačno kad, i poskupljenje za privredu i za one koji su novi na tržišnom snabdijevanju (još veći postotak poskupljenja, mislim da je njima 60% odnosno 3x20% neka provjeri ko zna). Dakle sve to kumulativno u drugom polugodištu. To je veliki dodatni novac. I dalje, cijene na regionalnoj berzi su bile niske prvi dio godine a jako su porasle upravo u 2 polugodištu. Bilo je i mnogo dana sa vrlo niskim cijenama na berzi gdje se moglo uvoziti ispod 30-40 Eura ponekad i po 0. Posebno sredinom sunčanog dana i posebno vikendom. Moglo se mnogo zaraditi ako su znali i htjeli. Ista stvar sa izvozom, posebno u zadnje vrijeme kako cijena raste da ne kažem eksplodira i imamo dnevno i po nekoliko sati sa cijenama na berzi višim od 200 E/MWh a evo jučer i iznad 600. Mogu se izvozom zaraditi enormni iznosi. Da li to rade ne znam, sasvim moguće. Uglavnom baš u drugom polugodištu otvorilo se nekoliko mogućnosti paralelno za visoku zaradu i pošto onima na vlasti sada treba malo da se pohvale ne vidim zašto bi pravili fiktivne minuse. Jedini razlog da to urade tj da ne budu u plusu je da im treba još malo poskupljenja za domaćinstva pa bi im preveliki plus škodio pri zahtjevu. A za 2025 valjda je jasno. Kreće se od početka sa već postojećom cijenom višom od prošlogodišnje i za domaćinstva i za privredu (s tim da je moguće da ta bude još viša) plus daleko više cijene struje za izvoz a niže za uvoz nego prošle godine. Treba stvarno biti umjetnik u nesposobnosti pa ne imati dobit od bar 150 miliona na kraju 2025. A za 2024 evo da lupim, +10 do 20 miliona
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ne ide im u prilog sad ova afera sa Isakovom firmom.
Bez toga, mogli su na kraju godine prikazati neku pozitivnu nulu i reći uspjeli smo mjerama štednje spriječiti dalje gubitke, ali struja mora poskupiti ako mislimo ulagati u nove kapacitete.

Ovako sad nikakvo poskupljenje ne mozes lako opravdati narodu, bez obzira šta matematika kaže.
brzi

Post by brzi »

Sabur2 wrote: 07 Nov 2024, 12:29 Ne ide im u prilog sad ova afera sa Isakovom firmom.
Bez toga, mogli su na kraju godine prikazati neku pozitivnu nulu i reći uspjeli smo mjerama štednje spriječiti dalje gubitke, ali struja mora poskupiti ako mislimo ulagati u nove kapacitete.

Ovako sad nikakvo poskupljenje ne mozes lako opravdati narodu, bez obzira šta matematika kaže.
Nema tu nikakve afere. Nije njihovo da tumače ko je u sukobu interesa. Ako bi to pokušali mogao bi ih ministar tužiti. :lol:
Sabur2

Post by Sabur2 »

Svakom je jasno da u našem društvu uvijek možeš naći povezana lica na svakom poslu. Uvijek ima negdje neki sukob interesa, tj. poklapanje ličnih interesa.
Sve je ovdje stvar PR.
Jer da nije, ne bi nikakav problem bio reći: struja mora biti 25% skuplja jer samo tako pokriva troškove.
Post Reply