Bankarski sektor

belse

Re: Bankarski sektor

Post by belse »

panzer wrote: 05 Nov 2024, 12:46 Na ljubljanskog berzi već par dana dionice NLB imaju žestoku potražnju. Po par miliona eura dnevno se trguje.
Slicno je i na Zagrebackoj
U zadnjih godinu dana;
Zagrebacka banka, rast cijene 90%
Hrvatska postanska banka rast cijene 40%
panzer

Post by panzer »

Ima i Slatinska banka 90 %. Očito je prepoznat poslovni performans ali mi se čini je ipak presudila konstantnija isplata dividendi kod većine banaka. Svakako se zarađuje toliko da nemaju velikih potreba ostavljati kao rezervacije, pošto su njih ranije popunili. Veće dobiti znači veće dividende. Ili znači potencijalna preuzimanja drugih banaka a to je opet veći interes na berzanskim tržištima.
SSenseiSS

Post by SSenseiSS »

Truba wrote: 04 Nov 2024, 12:25 i koja je next best thing dionica nakon ase

u ovom kontekstu
Ako tražimo da imaju stabilno poslovanje, da ih kao krajnji korisnik ne možeš zaobići i da pri tome ostvaruju konzistentan rast dobiti, rekao bih osiguranja. Samo je slaba ponuda na SASE.
panzer

Post by panzer »

belse wrote: 05 Nov 2024, 16:33
panzer wrote: 05 Nov 2024, 12:46 Na ljubljanskog berzi već par dana dionice NLB imaju žestoku potražnju. Po par miliona eura dnevno se trguje.
U zadnjih godinu dana;
I zaboravili smo makedonsku berzu..
Dionički indeksi u Adria regiji i koji od početka godine do danas (ytd) ima najviši prinos? Zanimljivo, ali najbolji je MBI10, odnosno indeks u Sjevernoj Makedoniji, koji je zahvaljujući performansu bankarskog sektora (43 posto indeksa) trenutno najbolji, rekao je analitičar Mihael Blažeković na konferenciji Investicije 360,
belse

Post by belse »

panzer wrote: 05 Nov 2024, 23:24
belse wrote: 05 Nov 2024, 16:33
U zadnjih godinu dana;
I zaboravili smo makedonsku berzu..
Dionički indeksi u Adria regiji i koji od početka godine do danas (ytd) ima najviši prinos? Zanimljivo, ali najbolji je MBI10, odnosno indeks u Sjevernoj Makedoniji, koji je zahvaljujući performansu bankarskog sektora (43 posto indeksa) trenutno najbolji, rekao je analitičar Mihael Blažeković na konferenciji Investicije 360,
To je to
Kod nas su takodjer banke super profitabilne i to se odrazava na cijene dionica.
Pogledajmo samo Unicredit i NLB gdje su se dobacile
Zatim, Union se vise nego uduplala, gdje je danas ostao nerealizovan kupovni nalog na 25 KM
Kod PBS stoji samo 6 komada na prodaji po 170 KM
ASA koja je od svih nabrojanih trenutno sa najnizom trzisnom cijenom, obzirom na performanse i rezultate, ovim rastom se krece prema nekoj realnoj cijeni, od 250 KM i to se moze dogoditi i prije nego mislimo
(Ko je vjerovao da ce cijena ASA-e za ovako kratko vrijeme porasti vise od 50%?)
panzer

Post by panzer »

Ja sam je očekivao još prošle godine. I počeo sam kupovati ispod 100 KM. A onaj nalog preko 14000 dionica me ohladio. Mada mi nije bilo neobično jer kad god sam sebi nešto posložio, iskočila bi nepredviđena situacija.
Tako da ovo nije uopšte neočekivano. Realno se mora pridružiti valuaciji ostalih banaka.
panzer

Post by panzer »

UniCredit je u srijedu podigao svoje smjernice za sljedeću godinu i priopćio da će dioničarima isplatiti polovicu svoje dobiti u gotovini, nakon što je za treće tromjesečje objavio veću neto dobit od predviđene.
Druga najveća talijanska banka po imovini postala je glavni privatni ulagač u njemačkom konkurentu Commerzbank, koji je u srijedu izvijestio o manjem padu prihoda u trećem tromjesečju od očekivanog.

UniCredit je rekao da je iskazana neto dobit za razdoblje srpanj-rujan iznosila ukupno 2,51 milijardu eura, u odnosu na prosječnu prognozu od 2,27 milijardi eura (2,48 milijardi dolara) u konsenzusu koju je dostavila kompanija.
one

Post by one »

u dvije najvece te talijanske banke blackrock i sl. ima odredjeni postotak,znaju sta ceka evropu i da ce posebno njemacka biti svedki sto za njihovu kupovinu.za par godina gdje oni ne budu to ce biti ugaseno
Post Reply