Murtezic spominje slobodno trziste. Gdje je zaposlenim gradjanima sloboda da biraju da li zele primati platu na ruke ili preko banke? Za one koji ne zele imati posla sa bankama, primanjem preko banke plata im je manja za oko 4 KM koje im banka uzme za vodjenje racuna, plus gubitak vremena sto moraju ici na bankomat da dizu svoj novac. Nije demokratija ako si zakonom prisiljen imati racun u banci da bi primio platu. Nije demokratija ako kupovinu preko 30k moras obaviti preko racuna, ako ti je zabranjeno platiti kesom. Perem pare ako donesem 30k kesa da platim nesto? U demokratiji uzmes pare i ako sumnjas, dokazujes da ih perem, a ne da sam unaprijed kriv.brzi wrote: ↑03 Nov 2024, 08:22 "U usvojenom Zakonu o unutrašnjoj trgovini zabranjuje se gotovinski popust. O čemu se radi? Kada recimo kupujete neki od kućanskih aparata, ranije bi bilo istaknuto da kupac ima određen popust za gotovinsko plaćanje.
Sada će građani biti uskraćeni za taj popust. Kada se plaća kartično, onda banke uzimaju određen postotak od ponuđača – ističe Čavalić i nastavlja:"
https://faktor.ba/ekonomija/ekonomija/h ... ene/201982
I ovaj kao i brojni drugi zakoni idu u korist banaka jer banke prilikom svakog placanja karticom uzmu svoju proviziju od 2-3%. Zato ja uvijek gledam da placam kesom - draze mi ostaviti tih 2-3% trgovcima, nego bankarima.