ASA BANKA

ummet

Re: ASA BANKA

Post by ummet »

panzer wrote: 29 Oct 2024, 20:54 https://eho.zse.hr/obavijesti-o-trgovanju/view/5448

Jedan primjer sa zagrebačke berze. Bez ovih institucionalnih održavatelja likvidnosti nema kvalitetne berze niti se mogu očekivati prihvatljivi dnevni prometi za veće ulagače.

Uprava SASE bi morala naći neko slično rješenje ako već ne postoji mogućnost za pravog " market makera".
Staviti da brokersku licencu moze svako poloziti ko vozacki ispit. Ukinuti elektronsko trgovanje, napraviti otvoreno nadmetanje. Staviti da berza radi 30 minuta dnevno. Za pocetak to je dovoljno. Povecavati / skracivati vrijeme za trgovinu prema prometu.
KingPoint

Post by KingPoint »

Truba wrote: 29 Oct 2024, 22:53 ovo meni i dalje lici na ublehu
ovaj skok...kao kad je facebook besplatan a zapravo smo mi njegovim koriscenjem nabili zukerbergu racun
tako su i nas pustili da se koljemo oko tih nekoliko dionica da bismo njima nabili vrijednost

ne znam...sto ne daju ostale banke da se trguje njihovim dionicama
nego samo domaca banka
Nije ubleha Truba, ne može se "nabijati" tako cijena dionice.

Onaj ko investira u ove dionice prvo čita finansijske izvještaje emitenta, zna da ova banka ima preko milijardu aktive, da je trenutno jedna od, ako ne i vodeća banka na tržištu, da imaju redovnu dividendu i uz potražnju i stalni rast dionice, profitabilnost cjelokupnog bankarskog sektora, odlične poslovne rezultate cijele ASA gruapcije što daje dodatnu sigurnost itd itd ... Lično mislim da vrijedi više i da je trenutna cijena dionice mala pa sad ...
belse

Post by belse »

Na potraznji opet guranje sa feninzima
Truba

Post by Truba »

nikad te ljude nisam razumio...ja sam kupovao ljetos i u sept. i ostavim po 5 maraka fore
ma kad ulažeš čemu cigančenje
Truba

Post by Truba »

KingPoint wrote: 30 Oct 2024, 09:57 Nije ubleha Truba, ne može se "nabijati" tako cijena dionice.
nisam rekao da dionica ne vrijedi...mjesecima joj je trebalo da se digne preko 90 pa da predje na 100 pa 105
sada je ovo prebrzo...prebrzo raste s malim brojem dionica koje se trguju
panzer

Post by panzer »

Ovo je brokerska diskrecija. Vjerovatno imaju slobodu do 145 KM npr. Ali neće žuriti sa kupovinom čim se pojavi prodajni nalog. Tako je ovo sa 50 komada možda moglo i koju marku više otići.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ja kad kupujem onda hoću da se odmah završi. Pitam brokera koliko ima ponude do neke cijene i dam mu nalog sa diskrecijom da mi poklopi sve što mi je prihvatljivo.
E sad ovdje se radi već o 10% razlike između tržišne i najbolje prodajne, tako da tu treba kalkulisati, ali ako znaš da je ova dionica i na 155 maraka podcjenjena, onda ne vidim potrebu da se rizikuje da ne uhvatiš ništa po svojoj zamišljenoj cijeni pa da loviš poslije po 170.
panzer

Post by panzer »

Da ponovim...

panzer wrote: 29 Oct 2024, 20:42 Ako se iznad 140 KM pojavilo 100-150 dionica na kupovini (vidljivih) zašto bi iko pomislio na manipulaciju.

I to bi stojalo sedmicama tako, bez trgovina , kupovina trazi po 130 prodaja nece ispod 160 KM.
Da ne prodajemo ove manje količine svi bi ste gledali i pitali što nema trgovine i zašto slabije raste.

Tehnički nije moguće da vam cijena odjednom skoči na onaj nivo koji vam je prihvatljiv za prodaju niti bi bilo ko na kupovnoj strani imao namjeru odjednom platiti duplo skuplje od predhodne trgovine.

Tako da bi bilo praktično da neko uvijek stavi 15-20-50 dionica u rang koji je prodajnoj strani prihvatljiv.

Kako rekoh ne postoji institucija " market makera" koji trgovinu uvijek pravi likvidnom i onda se ovako na granici dozvoljenih raspona balansira.

Ja sam danas opet dobio upozorenje brokera jer sam "digao cijenu za više od 10% u dva dana".

Koliko god da je realna vrijednost dionica znatno drugačija brokeri samo gledaju tehničku stranu trgovine.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Da. Evo vidim da se svaki dan kupovna pomjera pomalo gore u nadi da će se nešto upecat.
Sad bi trebao samo neko da spusti malo sa najbolje prodajne i da se sve pomjeri za 5-6%.
Bez obzira, neko će jednom staviti nalog na kupovinu od 149-150 i neko će mu tu prodati nešto.
I onda idemo dalje. Na sljedeći prag, na sljedeće natezanje.

Ali po svemu što je sad poznato o ovoj banci, ovo je i dalje u pola cijene.
brzi

Post by brzi »

Post Reply