ASA BANKA

panzer

Re: ASA BANKA

Post by panzer »

Da nije bilo žestoke rasprodaje Validusa i stečajne postbanke koja je trajala još od prošle godine, cijena ovih dionica bi dočekala početak 2024. iznad 150 KM.
I dobar dio ulagača je iskoristio rasprodaju. Tako da ovo nije nagli rast.

Što se tiče vrijednosti i berzanske cijene, morala bi se približiti berzanskoj cijeni NLB banke dd Sarajevo da bi smo pričali o realnim nivoima.
Ali ipak bi ASA morala pojačati profitabilnost ili bar povećati procenat isplaćene dividende u odnosu na ostvarenu dobit da bi cijena prešla 300 KM.
belse

Post by belse »

Na otvaranju, ponovo "guranje" na potraznoj strani
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ocigledno da je tu gomila nekakvih naloga sa po 1 kpf razlike
Truba

Post by Truba »

ovo je prigoda bila kad se mali covjek mogao "obogatiti"...ili zaraditi brzo bez patnje
medjutim strah...kalkuliranje...odgađanje...zivno iskustvo...prethodno iskustvo s dionicama...

ipak većina ljudi i ne zna da je postojala mogucnost "obogatiti se"
preko noci bukvalno
Truba

Post by Truba »

141
Al samo 5 dionica
sgtPepper

Post by sgtPepper »

Krajem jula uzeh 280 dionica, već sam u plusu preko 9k. Nekako ove male količine mi mirišu na mini manipulaciju, ali ovo će glat ići preko 150 kada se objavi izvještaj. Možda bude i blizu 200. Nevjerovatno da će se možda čak i uduplati cijena nakon polugodišnjeg iduće godine.
panzer

Post by panzer »

Ako se iznad 140 KM pojavilo 100-150 dionica na kupovini (vidljivih) zašto bi iko pomislio na manipulaciju.

I to bi stojalo sedmicama tako, bez trgovina , kupovina trazi po 130 prodaja nece ispod 160 KM.
Da ne prodajemo ove manje količine svi bi ste gledali i pitali što nema trgovine i zašto slabije raste.

Tehnički nije moguće da vam cijena odjednom skoči na onaj nivo koji vam je prihvatljiv za prodaju niti bi bilo ko na kupovnoj strani imao namjeru odjednom platiti duplo skuplje od predhodne trgovine.

Tako da bi bilo praktično da neko uvijek stavi 15-20-50 dionica u rang koji je prodajnoj strani prihvatljiv.

Kako rekoh ne postoji institucija " market makera" koji trgovinu uvijek pravi likvidnom i onda se ovako na granici dozvoljenih raspona balansira.

Ja sam danas opet dobio upozorenje brokera jer sam "digao cijenu za više od 10% u dva dana".

Koliko god da je realna vrijednost dionica znatno drugačija brokeri samo gledaju tehničku stranu trgovine.
panzer

Post by panzer »

https://eho.zse.hr/obavijesti-o-trgovanju/view/5448

Jedan primjer sa zagrebačke berze. Bez ovih institucionalnih održavatelja likvidnosti nema kvalitetne berze niti se mogu očekivati prihvatljivi dnevni prometi za veće ulagače.

Uprava SASE bi morala naći neko slično rješenje ako već ne postoji mogućnost za pravog " market makera".
stocks

Post by stocks »

Ima li gdje objavljen izvještaj na 30.09.2024. godine?
Truba

Post by Truba »

ovo meni i dalje lici na ublehu
ovaj skok...kao kad je facebook besplatan a zapravo smo mi njegovim koriscenjem nabili zukerbergu racun
tako su i nas pustili da se koljemo oko tih nekoliko dionica da bismo njima nabili vrijednost

ne znam...sto ne daju ostale banke da se trguje njihovim dionicama
nego samo domaca banka
Post Reply