Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

zzz
Posts: 7
Joined: 03 May 2023, 00:14

Re: Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

Post by zzz »

Koja fajda kupovati pločice kad ih sutra ne možeš prodati? Likvidnost sekundarnog tržišta nikakva.
Elkombar
Posts: 200
Joined: 21 Feb 2020, 21:18

Re: Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

Post by Elkombar »

zzz wrote: 20 Oct 2024, 16:03 Koja fajda kupovati pločice kad ih sutra ne možeš prodati? Likvidnost sekundarnog tržišta nikakva.
1) Mozes ih danas prodati na piku, bez imalo problema, kao halvu. I zlato i srebro.
2) Nije vrijeme prodaje ni zlata ni srebra, jer ce fiat valute jos da padaju u zlatu i srebru i inflacija ce biti veca nego 2022. godine. I da sutra dolar bude 4000 za uncu, opet nije vrijeme za prodaju. Ici ce i preko 4000. Zlato i srebro se ne mogu zaustaviti. Svi zapadni bankari i politicari imaju toliku moc, mogu prevrnuti planine, ali zlato i srebro ne mogu zaustaviti, njihov izum - dolar - gubi rat protiv zlata i srebra.

Sa psiholoske strane, 3 stvari pokrecu trziste. RAZUM, STRAH I POHLEPA! Zlato i srebro danas su u fazi RAZUM, kupuju ih oni koji vide cjelokupnu situaciju u svijetu, dugove, inflaciju, stampanje novca, deficite, unistavanje fiat valuta, dionice u balonu, nekretnine u vecim gradovima u balonu, obveznice na kojima gubis novac. Vide da im zlato i srebro cuvaju ono sto su zaradili, dok sa fiat valutama, zaradjeno nepovratno curi.
Kad dolar, a i ostale valute nastave da propadaju, uslijedice faze STRAH i POHLEPA. Oni koji su kupili zlato u prvoj fazi nece ga htjeti prodati. I ici ce jos gore. I poput bitcoina, nekretnina, dionica i zlato ce da bude u balonu.
Sad je cijena zlata realna u odnosu na ostalu robu, a kad bude u balonu, tj. cijena veca u odnosu na ostalu robu, onda ce se lako prodati. Onda ce se lako prodati, kao ocuvanog Golfa 1.9 TDI u BiH. U toj situaciji se ne prodaje svo zlato i srebro, nego dio i kupuje imovina koja nije u balonu, nego potcijenjena ili realne cijene. Ide treci val rasta zlata i srebra. Prvi je bio 1970-ih kad je dolar pao sa 35 za uncu pao na 850, drugi val je bio 2000-ih kad je sa 250 za uncu dolar pao na 1900 za uncu. S obzirom na cijelokupnu situaciju u svijetu, mislim da je ovo zadnji val u kojem ucestvuju fiat valute i da im u u narednim godinama kraj i da ce se i dolar pridruziti respektabilnom drustvu od preko 500 propalih fiat valuta. Zapad ce pokusati sa digitalnim novcem da spasi svoju stvar, ali i to ce trajati kratko, zlato i srebro uvijek pobjedjuju, hiljade godina istorije pravog novca, ocuvanja bogatstva su iza njih.
Post Reply