Elektroprivreda BIH

montypython
Posts: 4064
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

veliki dedo wrote: 30 Sep 2024, 09:44
A HE Vranduk niko više ne spominje, pala u zaborav?!
A čak tri kamena temeljca postavili, ccc..
Morali bi i ovo pitanje pokrenuti na sljedećoj skupštini.
Ta HE se mogla sama isplatiti u zadnjih 5-6 godina.
Obavezno. Svakako pitati za ovo. Ispao je bio Strabag i to nije nikakav razlog da se ne pokrene ponovo. Umiješaju se uvijek neki "ekolozi", Arhusi i Arhuške konvencije i sl, potpale narod i svaki put padne. Ipak Vranduk još uvijek stoji među kapitalnim investicijama EPBiH na njihovoj stranici. Kao što stoji i blok 7 TE u Tz. Ako im probleme pravi EBRD i slični treba ih otkačiti potpuno i raditi od svojih sredstava ili uzeti drugu banku, ne znam što su se svezali globalista, je bih sad s Kinezima u inat. Evropa nije ni 5% svijeta, nije jasno zašto se za kreditiranje insistira na njihovim institucijama i bankama a one su duboko u agendi i protiv svega što nisu (njihovi) solari makar se radilo i o čistijoj energiji.
A ako ih budu blokirali u gradnji novih kapaciteta (i to čak zelenih i obnovljivih poput HE) zbog lokalnih zajednica i plaćenika iz zelenih NVO treba zatražiti novo povećanje cijena struje i jasno reći narodu zašto je to i ko je odgovoran. Jer neki bi džaba struju i istovremeno potpunu komociju i da se ne ugrozi ni 1 kvadrat njihovog kupusišta. A za akumulaciju u Jablanici od koje sad čitava država ima jeftinu struju i komforan život plus se razvio i turizam, a kuće uz jezero vrijede duplo nego nego da ga nema, nekad su potopljena čitava sela. Slična je priča ako se ne varam i sa Goraždem, i tamo "ekolozi" sve blokiraju i kukaju. Najsiromašniji region, rado apliciraju za grantove i raspodjelu sredstava ali ne žele da se išta radi i pokreće, čak ni HE koja je najekološkiji projekat koji može biti.
panzer
Posts: 12395
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Sitna buranija wrote: 30 Sep 2024, 12:01
panzer wrote: 30 Sep 2024, 09:55
montypython wrote: 30 Sep 2024, 09:32
Vidjećemo FI pa zaključiti.
Ja sam još uvijek blagi optimista da će rezultat biti pozitivan.
Ti si bio optimista i po pitanju isplate dividende. Pa evo, sa ove vremenske distance, jasno je da si bezrazložno bio optimističan. Jedno je željeti nešto, a drugo su realne okolnosti. A sadašnja realna okolnost je da imamo vrlo nekompetentnu upravu...
Ja to ne smatram dividendom i više puta sam napominjao da nije dividenda nego obaveza koja se mora izvršiti, čak sam pisao da ne moraju isplatiti ove godine ali ostaje obaveza isplate.

I napravio sam grešku što nisam bio na avgustovskoj skupštini jer kako sam govorio, i što je trebalo pokrenuti diskusiju bar na skupštini, ne može se preskočiti usvajanje izvještaja za jednu godinu a usvojiti za sljedeću. Možda niko nije bi bio na skupštini a fondovski fikusi svakako ne znaju ništa pitati, njih ne računam u dioničare.

Na nadzornom odboru Gržić nije dobio odgovor tako da se morao tražiti na skupštini. Ili odgovor ili obećanje da će realizovati izmirivanje obaveze prema ostalim suvlasnicima

Prije ili kasnije će morati izmiriti što je obavezno makar i poslije ovih buljubašića.
Sitna buranija
Posts: 2300
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

Panzer, nikako da uvažiš jednu činjenicu o kojoj sam ti već govorio. Način izmirenja obaveza vlade (za subvencije) prema EPBiH ne mora ići prebijanjem sa dividendom. To je jedan način, koji je uveo mislim Novalić (nisam siguran je li i prije išlo tako) i sa njim je to očito završilo. Drugi način je da vlada uplati ta sredstva Elektroprivredi iz budžeta. Dakle, tu obavezu vlade u ovim okolnostima apsolutno ne možeš vezati za bilo kakvo pravo malih dioničara po ovom osnovu. Pogotovo što su sada gubitak pokrili iz akumulirane dobiti i dijelom iz zakonskih rezervi, pa sve i da hoće, nemaju odakle izmiriti tu obavezu za subvencije nekom dividendom.

A što se tiče neusvajanja izvještaja, vidio si da i to može, jer su tako uradili u BHT. Isplatili su dividendu za 2022. i 2023. iako nisu nikad usvojili izvještaj za 2022. godinu. Valjda kontaju da su usvajanjem izvještaja za 2023. godinu usvojili i onaj za prethodnu godinu, jer im je to uporedna godina :roll:

A od takvih ipak očekujemo nešto?
panzer
Posts: 12395
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Prihvatam ( ili uvažavam) činjenično stanje jer i ja vidim da je tako.
I kažem da nije ispravno i da treba reagovati koliko je u našoj moći. Jer ako se ne reaguje možda se nikad i ne usvoji.

Nemam ja ništa protiv ni da vlada iz budžeta uplati elektroprivredi iznos subvencija koji je podijeljen. Samo tražim informaciju da je uplaćeno ako je uplaćeno ili će biti uplaćeno.

Ako neće, onda ostale suvlasnike sljeduje njihovo pravo kao što ih je sljedovalo proteklih 11 godina.

Ali eto, 2500 ljudi je vrlo odlučno da zaštiti svoju imovinu.
novi
Posts: 206
Joined: 17 Apr 2020, 15:13

Re: Elektroprivreda BIH

Post by novi »

Danas gase zadnju TE na ugalj u Engleskoj
slavuj
Posts: 1982
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Elektroprivreda BIH

Post by slavuj »

U ovom vašem ubjedjivanju bitno je,zapravo najbitnije,da li je nakon Vladine odluke o subvenciji,i Elektroprivreda donijela na Skupštini odluku o dividendi.Ako je to samo Vladina odluka onda to Elektroprivreda mora tražiti na sudu.A ako je na Skupštini Elektroprivrede donesena Odluka o isplati dividende,onda mi moramo svoj dio tražiti na sudu.
Inače,moram ovdje podsjetiti da je Vlad u većem deficitu nego Elektroprivreda.I nema nikakvih izgleda da ona plati Elektroprivredi čak ni tu subvenciju a pogotovo nema šansi da oni po bilo kojoj cijeni otkupljuju dionice od bilo koga. Nikšić je kao premijer,dva puta odbio da kupi nešto dionica prvo Bosnalijeka a potom i Sarajevoosiguranja,mada mu je to bila prilika da postane najveći a u slučaju Sarajevo osiguranja i većinski dioničar.Posljedice tog njegovog odbijanja su još prisutne na tržištu i na sudu.
Post Reply