Red pill

montypython
Posts: 4050
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Red pill

Post by montypython »

treba uspostaviti zelena tržišta, kontrolirati cijene energije i uspostaviti učinkovite mehanizme zaštite od nepoštene konkurencije", smatra Groebler.
Njemačka je ostala bez jeftinog ruskog gasa a zatvaranjem TE I nuklearki i bez struje. Tako da je proizvodnja čelika praktično nemoguća, izuzev po enormnim cijenama što čini izlazni proizvod ekstremno skupim i ne konkurentnim. Jedini način je da se taj proizvod poskupi svim drugim zemljama pogotovo onima čija rukovodstva nemaju kičmu. Kako? Pa poskupiš energiju I onima kod kojih je jeftina. Izmisliš klimatske promjene, globalno zagrijavanje, proglasiš preko NVO I plaćenih "naučnika" bezopasni CO2 opasnim, a onda prisiliš sve druge da uvedu CO2 takse ako žele biti na "evropskom putu". Klasični protekcionizam ali još perfidniji nego nekad. Još im uvališ preskupe obnovljive pljujući na jeftina fosilna goriva kao zagađivače. I voila, poskupio si im energiju toliko da i njihovi proizvodi postanu skupi i automatski i ti postaješ konkurentan. To je jedini način da u energetski siromašnoj Evropi zadržiš potpuno nezaslužen visok standard. Da prodaješ maglu. Samo što ima sve više onih koji nisu budale. Već su im pala električna auta a padaće i ostalo sve redom. U Saksoniji i Turingiji u Njemačkoj zeleni osvojili jedva 5% u jednoj a ispod 5% u drugoj pokrajini. Sad slijedi Brandenburg. Nezadovoljstvo je ogromno i čak i koaliciioni partneri jedva čekaju da ih se riješe. A ako padnu u Njemačkoj ljulja se čitava zelena agenda, obnovljivi, EV, CO2 priča, vrlo vjerovatno pale se ponovo TE i nuklearke i sl.
panzer
Posts: 12372
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Red pill

Post by panzer »

Mozda bi se nekako mogli izvući sa svim ostalim ali konačni faktor će biti gubitak prvenstva autoindustrije.

80 godina su drmali svijetom radi autoindustrije. Sad će ih kinezi pomesti. A evropljani su sami krivi jer su sami sebi nesto nametnuli.

Čak i da odustanu od elektrifikacije autoindustrije to je već nepovratan proces.
Post Reply