Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Sitna buranija
Posts: 2292
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by Sitna buranija »

Valjda iz BG. Navodno, prije rata bio u Šipadu. Izgleda da gore Šipad ima neke nekretnine koje ovdje nisu u knjigama, a koje bi vjerovatno bile u knjigama kada bi on preuzeo to sve. Pretpostavljam...
Dosadno mi
Posts: 51
Joined: 15 Jun 2024, 08:53

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by Dosadno mi »

Daje li ova majevica dividendu?
Mada niko ne prodaje
panzer
Posts: 12372
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by panzer »

Nije mi prihvatilo predhodni post.

Meni se ne sviđa ovaj izlazak Binga. Koliko god da dioničari nisu imali direktnu korist do sada su proizvodi imali zagarantovan pristup policama Binga a sada može biti svakako. Ovaj marković nije ime od povjerenja.
Na Sarajevskoj berzi dnas je prometovano dionicama Majevice Srebrenik u vrijednosti 510.713,00 KM.
Protrgovano je 72.959 dionica u sklopu dvije transakcije po cijeni od 7,00 KM, što je 2,94 posto veća cijena nego na prethodnom trgovanju,izvještava Indikator.ba.
Budući da Majevica ima ukupno 312.810 dionica, danas protrgovane dionice čine 23,3-odstotni udio u kompaniji. To odgovara udjelu koji je prije današanjih transkacija imao tuzlanski Bingo.

Podsjećamo, Bingo je krajem jula prodao 17, 1 posto dionica u Majevici i učešće od 40,4 posto u Majevici smanjio na 23,3 posto u poslu koji je bio vrijedan 363,8 hiljada KM. Kupac dionica bilo je preduzeće Marković d.o.o. Srebrenik.
Majevica, poznatija kao Corn Flips, proizvođač je snack proizvoda. Kompanija je bila u stečaju od 2005. do 2013. godine, kada je prodata većina imovine društva. Kompaniju je preuzeo Bingo i od 2014. godine bilježi stalan rast u svim parametrima poslovanja.
iako još ne znamo ko je kupac, možda je preslagivanje
Dosadno mi
Posts: 51
Joined: 15 Jun 2024, 08:53

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by Dosadno mi »

Zanimljivo, hvala za info, meni su djelovali ok bas jer je bingo imao udio.
panzer
Posts: 12372
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by panzer »

Tek sad je još bezveznije. Jedino ako njima bude stalo da čerupaju firmu pa da isplaćuju dividendu. A ovako, tri različita vlasnika da nešto odlučuju, a svaki ima svoju "istoriju".... vrlo čudna odluka...
Dionice su kupile kompanije “Marković” (oko 21 posto) i FANA (oko 19 posto), obje iz Srebrenika, saznaje BiznisInfo.ba.

Kompanija Marković d.o.o. Srebrenik koja je sada drugi najveći dioničar Majevice, kupila je 17 posto dionica u julu, a prošle sedmice još oko 4 posto.

Najveći broj dionica u prošlosedmičnoj trgovini kupila je firma FANA Srebrenik. Riječ je o 19,3 posto dionica. Tako je ova kompanija sada treći najveći dioničar Majevice.

Najveći dioničar trenutno je firma Denix također iz Srebrenika čiji se udio nije mijenjao u posljednje vrijeme i iznosi 27,2 posto dionica.
KingPoint
Posts: 20
Joined: 28 May 2024, 12:45

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by KingPoint »

Da ne otvaram novu temu, a vidim već se ovdje pisalo o tome.

Evo godina prođe od vijesti na portalima i Odluke Vlade FBiH, da se vrijednost produžava do juna 2024 godine .

https://www.klix.ba/biznis/privreda/vla ... /230825049

Šta dalje, mislim da "neiskorištena vrijednost" je i dalje tu, gdje je, 5 milijardi ? Je li iko išta unovčio kako se kreću te procedure ?
panzer
Posts: 12372
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by panzer »

Hajde da vidimo...

Tahir Taslaman prošlog mjeseca je imenovan za direktora Sarajevske berze. Do tada je obavljao dužnost izvršnog direktora, što znači da je dobro upoznat s radom SASE-a.
Sa sobom donosi bogato iskustvo u spoju tržišta kapitala, finansija i IT-a, što će omogućiti dalji razvoj Berze i povećanje efikasnosti operacija i digitalnih rješenja. Za BiznisInfo.ba je govorio o daljem razvoju Berze te o tome šta će mu biti prioriteti u radu, ali i kako SASE može pomoći razvoju ukupne privrede.

Ovih dana ste preuzeli direktorsku poziciju na Sarajevskoj berzi. Šta će biti Vaši prioriteti u radu i šta ćete, eventualno, promijeniti u radu SASE-a?
– Primarni cilj je unapređenje transparentnosti i likvidnosti tržišta. Fokusirat ćemo se na razvoj infrastrukture, kako tehničke tako i pravila trgovanja, koja će olakšati pristup investitorima i emitentima.

Poseban naglasak stavit ćemo na edukaciju postojećih i potencijalnih učesnika na tržištu, jer smatramo da je povećanje informiranosti i povjerenja među investitorima ključ za dugoročni rast. Također, radit ćemo na modernizaciji sistema trgovanja i uvođenju novih instrumenata kroz javne ponude koji će dodatno stimulisati interes za berzu.

Jedan od naših prioriteta bit će pojednostavljenje procedura i osnaživanje tehnoloških platformi profesionalnih posrednika – članova berze i brokera – kako bi investitori imali što jednostavniji i elektronski pristup tržištu u okviru postojeće zakonske regulative.

Na ovaj način želimo omogućiti efikasnije poslovanje i veću dostupnost tržištu, što može doprinijeti povećanju aktivnosti na berzi. Važno je stvoriti stabilno i predvidljivo okruženje za sve učesnike, gdje će se oni osjećati sigurnim u svoje investicije.

Česti su komentari u javnosti o malim iznosima trgovine na Berzi. Kako to komentirate i da li bi, prema vama, promet mogao i trebao biti veći?
– Slažemo se da postoje trgovinski dani kada su prometi izuzetno mali i nedovoljni da bi se smatrali zadovoljavajućim i prihvatljivim za jedno efikasno tržište kapitala. To je problem s kojim se suočavaju i mnoge druge berze u regiji.

Postoji više faktora koji mogu uticati na povećanje likvidnosti i prometa na berzi. Jedan od ključnih načina je privlačenje većeg broja emitenta i investitora, posebno institucionalnih, kao i povećanje obima trgovanja na sekundarnom tržištu kroz različite stimulativne mjere i uvođenje novih finansijskih instrumenata. Kroz promociju inicijalnih javnih ponuda (IPO), kao i educiranje šire javnosti o prednostima ulaganja na tržištu kapitala, možemo povećati broj aktivnih učesnika na tržištu. Osim toga, planiramo poboljšati tehnološku infrastrukturu i informacije o finansijskim izvještajima kompanija kako bi trgovanje bilo brže i efikasnije, te optimizirati procedure koje potencijalno usporavaju ili obeshrabruju trgovinu.
Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by Sabur2 »

Možda je čitao šta smo nedavno pisali ovdje, ali nije nemoguće ni da je sam uočio očigledne mogućnosti za unapređenje.
novi
Posts: 205
Joined: 17 Apr 2020, 15:13

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by novi »

Ima li neko info koji je rok Staniću da objavi ponudu za dokup Bihaćke pivare ili to veliki ne moraju
panzer
Posts: 12372
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by panzer »

Zašto?
Obavještavamo Vas da je i dalje na snazi obustava prometa vrijednosnih papira emitenta LASTA DD ČAPLJINA-u stečaju, simbol: ZVLCR ( 496.278 dionica, nominalne vrijednosti 13,00 KM) - Nalog za zabranu prometa-prijenosa prema rješenju Komisije za vrijednosne papire u FBiH
Post Reply