Tvornica Cementa Kakanj

brzi

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by brzi »

panzer wrote: 29 Aug 2024, 13:37 To je bio onaj period kada mi nije bilo jasno okud tolika cijena i ko to kupuje. Mada, gledajući i ostale emitente tada, možda nije bilo čudno jer su ljudi kupovali po visokim cijenama.
Ko li je bio taj kupac po 94KM i da li misli nešto loše o ovim dionicama.
Spominjao sam već, nekad davno. Ja sam počeo kupovati dionice 2009. i na šalteru Raiffeisen banke žena koja je primila moju uplatu za kupovinu dionica tužno reče kako su nju u crno zavile i da otplaćuje kredit koji je uložila u dionice.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ma svasta je bilo. Sluzbenica u brokerskoj kuci miu razgovoru rece da je kupila bosnalijek za 67 maraka, reko, ja sam ga prodavao za malo vise od toga.
kaze jos je u kreditu (tada trzisna bila oko 10).
Kolegica digla kredit za stan oko 60K, tada dovoljno za nekih 40-45 kvadrata u novom Sarajevu. Nije mogla da nađe, pa da joj ne gube vrijednost kupi dionica telekoma i hidrogradnje za sve para. To je bilo zima/proljece 2007.
Ja joj na vrijeme rekao da ce sve dole ici, da prodaje sto prije.
Ne, dok ona vidi sa bratom, tatom, mamom...
Ima te dionice i dan danas.
Truba

Post by Truba »

Hidrogradnju?
Aaaa ludosti
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Kada već odstupamo od teme, da se prisjetim i ja crtice iz prošlosti :) Ja sam u tom periodu divljanja cijena zezao ljude koji su FDS plaćali po 400 KM, pa kada je izašlo na 442 KM savjetovao im da prodaju (mogla je biti 2007. ili 2008. godina). Neki su govorili kao ići će to još gore. A onda sam nekoliko mjeseci ili godinu nakon toga i sam kupio taj isti FDS, ali za 196 KM. Mislio sam da sam napravio odličnu stvar. Ali onda je naša berza pokazala ono svoje lice koje nema veze sa tržištem i slobodnom trgovinom, nego sa manipulacijama, pa sam iste te dionice kupovao i po 40 ili 42 KM. Jasno je da ono po 196 KM nije bila ni dobra, a ne odlična stvar, ali je u tom momentu, iz te perspektive, izgledalo puno bolje i uspješnije nego potez onih koji su je kupovali po 400 KM :roll:

Uglavnom, puno zavisi od momenta ulaska, ali i od poznavanja i razjmijevanja samog biznisa i njegove perspektive ili potencijala. Jer za taj FDS mi je jedna poznanica govorila da to nema budućnosti, da će cigare postati preskupe, da će zabraniti pušenje i sl. što će utjecati na biznis, ali je meni bilo smiješno to što priča. Iz ove vremenske distance, sve je bila u pravu, tako da i da nisu uradili sa FDS ono što su uradili Mulahasanović i ekipa, rezultat bi na kraju bio sličan. Taj biznis nije imao perspektivu...
Last edited by Sitna buranija on 29 Aug 2024, 17:29, edited 2 times in total.
panzer

Post by panzer »

Ja sam bio u čudu kada su prije 10-12 godina govorili da će trafike nestati. I koliko vidim 90% ih nema.
Truba

Post by Truba »

ja sam ulagao u filmsku kolekciju, te prodavao piratske filmove, da mi je neko reko 2002 da ces film moci skinuti za 15 minuta, imati youtube netfliks... ko je ulagao iste pare u knjige mogao se obogatiti
belse

Post by belse »

Nadam se da mi necete zamjeriti zbog fula teme,

Smatram ovo jednim velikim iskustvom, skolom, prilikom za razmjenom misljenja i savjeta i na kraju nekom vrstom biznis-hobija koji te drzi.

Neka svima ulagacima bude sretno i da zaradu potrose u zdravlju.
Last edited by belse on 03 Sep 2024, 22:37, edited 1 time in total.
Sabur2

Post by Sabur2 »

55 potražnja, 64 ponuda
brzi

Post by brzi »

Ja ne bi dao iznad 35,.. prodao po 34 i 32,.. :lol:
Knjigovodstvena 30% trzisne.
Prije ili kasnije će pasti na 30.
Truba