montypython wrote: ↑25 Aug 2024, 23:15
Sitna buranija wrote: ↑25 Aug 2024, 21:36
montypython wrote: ↑25 Aug 2024, 17:18
S druge strane, ne bude li EPBiH imala bar 50 miliona čiste dobiti samo od izvoza (mada ja mislim da može i 100 I više)
trebaće postaviti neka ozbiljna pitanja i Buljubašiću i Lakiću. I zašto se ne izvozi I po kojoj se cijeni i na koji način izvozi, jesu li uklonjeni posrednici, ako ne zašto nisu i sl. Ali da ne prejudiciram, sačekaćemo FI.
Zar Buljubašiću i Lakiću već odavno nije trebalo postaviti ozbiljna pitanja?
Ja mislim da će oni sada kao u holivudskim filmovima da iznenade sve i da naprave ogroman preokret, i da će sve da bude drugačije nego dosad.
Zapravo, kada bolje čovjek razmisli, oni su to već učinili i, iz neke male ali redovne dobiti, dobro prodrmali usnulu firmu i gurnuli je u debeli minus. Strašan su preikret napravili. A sada očekujemo valjda još jedan preokret, šta li?
Ne mogu da vjerujem šta pišete...
Ozbiljna pitanja u vezi IZVOZA i "posrednika". Mnoga druga smo već postavili, i ja lično, brk u brk, po prvi put, uostalom bio si prisutan. Što se tiče mnogo čega ozbiljna pitanja je trebalo postaviti prethodnoj upravi jer su sve loše stvari o kojima pričamo, od neizvoza (čak i kad su bile još više cijene na berzi), ili "izvoza" preko posrednika, nabavke uglja po visokim cijenama (sve teme za SIPU i tužilaštva) prodaja struje ispod proizvodne cijene, itd postojale, naslijeđene su i nijedna nije riješena u njihovom mandatu. Tako da mi je smiješno da je ove sad, kakvi god da su, trebalo nešto kao davno pitati a oni prije nisu nikad pitani. Andelija otišao sa 9 godina nepromijenjenom cijenom za domaćinstva 30 % nižom od proizvodne u TA. I nije ni pomenuo ni tražio dizanje cijene. Čisti kriminal. A što se tiče te "redovne dobiti" od nekoliko miliona na prihod od 1.2 milijarde i dividende od desetak feninga, to je sramota ozbiljno i pominjati. Mogao bi 10 stranica A4 ispuniti nebulozama besmislicama i promašajima prethodih uprava, od držanja stotina miliona na oročenju pri inflaciji od 20% (direktni gubitak bar 50 miliona) do elektrana na bio masu itd da ne širim sad. Zato kažem biće vremena za analizu i kritiku ovih sad ali šteta od prethodnih je monumentalna.
Pa oni i sada ne odustaju od spaljivanja biomase.. Opet je u TE Kakanj aktuelna biomasa koja dolazi na depo uglja biće u nekoj test fazi iako je prethodno istraživanje pokazalo da nema efikasnost niti to podržavaju kotlovska postrojenja..
Ublehaša na svakom kraju!
Inače stanje je poprilično očajno na depou uglja svega oko 30 hiljada tona..
Svi rudnici podbacili totalno, tender je raspisan u vrijednosti oko 65 miliona, da pogađamo ko će dobiti??
Što je najžalosnije taj Kamengrad vadi proizvdnju jer utiču sa skoro 50% proizvodnje..
Samo da se kvalitetniji ugalj dopremi, da postrojenja prodišu..
Ako odgovorna lica ne bude krivično gonjena i odgovarala za prijem tog "uglja Kamengrad" koje razara postrojenja u TE onda EP i treba propast.