Cijena struje na Hupex-u u noćnim satima 125 eura.
Tako da se moze iskoristiti prilika kada imamo najmanju potrosnju.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Ček, kolika nam je cijena iz TE sa troškovima transporta?
To je tu negdje ja mislim.
A HE slabo sad rade.
To je tu negdje ja mislim.
A HE slabo sad rade.
Nisu troskovi transporta tako visoki.
Proizvodna je u TE oko 75 eura. Ne znam koliko se plaća prijenos i ne znam ko plaća, da li kupac ili prodavac. Ali u svakom slucaju od 75 do 125 eura ima prostora za zaradu.
Proizvodna je u TE oko 75 eura. Ne znam koliko se plaća prijenos i ne znam ko plaća, da li kupac ili prodavac. Ali u svakom slucaju od 75 do 125 eura ima prostora za zaradu.
Transport? To je mrežarina ako se misli na tržište unutar BIH. A ako ne, ne vjerujem da je 0,24 pf proizvodna cijena na pragu TE.
Edit, brzi je odgovorio. Cijena prekograničnih kapaciteta i transporta nije značajna u odnosu cijenu robe.
Edit, brzi je odgovorio. Cijena prekograničnih kapaciteta i transporta nije značajna u odnosu cijenu robe.
-
Osim tih noćnih 125 Eura/MWh ima i po danu u večernjim satima i po 3-4 sata po iznad 180-200 E/Mwh. To je duplo više od proizvodne i može se brdo para zaraditi bez obzira koliko je transport. A bude i preko 300. Kad padne kiša i prorade HE moći će komotno izvoziti 400-500 MW na sat u toku bar 6-7 sati dnevno. Mogu imati preko pola miliona čiste dobiti dnevno. Ako žele i ako znaju. A ovo sad i nisu one najviše cijene na berzi.
Zanimljiv juli. 44 miliona KM izvoz, 25 miliona KM uvoz( na nivou BIH)
https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vla ... 65077.html
Šest paketa pomoći, nema vise.
Ostaje pomoć za najugrozenije.
"Odluka se vrlo vjerojatno neće previše odraziti na cijene, smatraju u Energetskom institutu Hrvoje Požar. Ali bila je očekivana jer se Europa odriče ugljena, plina, nafte.
"Nema nikakvog smisla da se subvencionira na neki način potrošnja energije kad su naši ciljevi suprotni. Puno je bolje taj novac usmjeriti u poticanje obnovljivih izvora energije", rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar."
Ima dana kada iz obnovljivih pokrivaju 2% potreba a iz uvoza 60% i on prdi o odricanju od uglja, plina i nafte.
Šest paketa pomoći, nema vise.
Ostaje pomoć za najugrozenije.
"Odluka se vrlo vjerojatno neće previše odraziti na cijene, smatraju u Energetskom institutu Hrvoje Požar. Ali bila je očekivana jer se Europa odriče ugljena, plina, nafte.
"Nema nikakvog smisla da se subvencionira na neki način potrošnja energije kad su naši ciljevi suprotni. Puno je bolje taj novac usmjeriti u poticanje obnovljivih izvora energije", rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar."
Ima dana kada iz obnovljivih pokrivaju 2% potreba a iz uvoza 60% i on prdi o odricanju od uglja, plina i nafte.
Ne odriču se nego ih nemaju.
Ko ima nesto troši, dok još ima.
Njemacka proizvodi 70 % struje iz uglja.
Ko ima nesto troši, dok još ima.
Njemacka proizvodi 70 % struje iz uglja.