Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

Post by Sabur2 »

montypython wrote: 19 Aug 2024, 10:43 Kako sam ja shvatio po po onoj priči otprije, Aličići su zajedno sa Fejzićima vladali i nisu prihvatili njemačku ponudu po 67 KM a Mujezinović da je bio ZA i njega bi slavuj podržao. Kao i vjerovatno ostali mali dioničari jer od ovih sad ništa dobrog nisu vidjeli, ni rasta dionice ni dobiti ni dividende. A vrhunac je ovo odbijanje njemačke ponude. Ili sam ja nešto pogrešno razumio. Zato sam i pitao ono u mom zadnjem postu treba li podrška ostalih malih. Jednu stvar ne razumijem kako će neko preuzeti ako ima 25 % s obzirom da suprotna strana ima 49%. Shvatam da im je kao povezanim licima naređeno da daju ponudu i da su im glasačka prava do tada ograničena na 25 %. Da li to znači da čim daju ponudu ponovo im se računaju postoci kao 49 %? Odnosno da se može pokušati preuzimanje samo do ponude pa bi se moglo očekivati razvlačenje održavanja skupštine i relativno brza ponuda. Zato i pitam kakav bi mogao biti rasplet da li ta ponuda može biti samo formalna, kolika je min cijena koju moraju ponuditi i sl.
Ah da, kaže Slavuj da su drugi i treći dioničar povezana lica i plus supruge.
Dakle najveći dioničar nije u tom kolu.
Pa možda je onda još lakše sakupiti dovoljno glasova da se uprava promijeni.
Pretpostavka je da je i Ferizbegović povezan jer vidim da je direktor proizvodnje.
Onda izvan kola ostaju još Crobih fond, g.Čengić, i vjerovatno dr. Prnjavorac.
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

Post by slavuj »

Meni je još uvijek nejasno šta se ovdje dešava.KOMVP je uradila ono što su trebali uraditi njihovi predhodnici nakon 2015.godine.
Dakle,autentično protumačena Komisija za vrijednosne papire Sadašnjeg premijera Nermina Nikšića i tadašnj njegovih koalicionih partnera ,
pod nadzorom parlamenta FBiH,radila šta je htjela i za šta je imala interes.A Nermin Nikšić je i sada premier,istina sa drugim partnerima.
U Enkeru su isti oni koji su se tada ponašali kao da nisu povezani.Tako će pokušati i sada.I možda sve to razvodne tužbama .
Ili će možda uz pomoć okruženja obezbjditi oko 12 miliona za tender o preuzimanju i poslije sve to,uz dobru zaradu ,prodati Njemcima ,koji ovih dana opet dolaze u Enker.
Moramo sačekati da vidimo jesu li pametni ko što su pohlepni!
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

Post by slavuj »

Izgleda da ovi i dalje misle da su močni,kao za Hasanova vakta.Inaće,kako drugačije tumačiti činjenicu da ne poduzimaju ništa od onog što su im naložili Hasanovi sljednici.A neke naloge su mogli početi realizirati.
Recimo onaj o objavi dostavljenog im Rješenja na kraju kojeg piše da se isto dostavlja dioničarima društva Enker dd,putem društva.
A to bi trebalo da znaći da je Društvo dužno zakazati skupštinu i na njoj obavijestiti dioničare o sadržaju Rješenja KOMVP:
Ili bar objaviti to Rješenje u medijima ili na stranici SASE.
Skupštinu ne zakazuju jer se boje da bi na njoj mogli izgubiti vlast,upravljanje Društvom sada kada su im glasačka prava ograničena na ukupno 25% glasova.
Najveći pojedinačni dioničar bi sigurno mogao oko sebe okupiti više malih dioničara,izabrati novi NO i na isti način donijeti i Odluku o dokapitalizaciji društva do nivoa koji marginalizira ovu grupu.Sve u skladu sa pozitivnim propisima i uz dobru volju ovog potencijalnog partnera.
Možda se u KOMVP sjete kako im je obaveza da ih ponovo nadziru.
E sad kada sam ja ovo spomenuo,siguran sam da neće ništa uraditi.Možda kasnije.Jer nakon što su na moj zahtjev za vanrednim nadzorom odgovorili da su ga već obavili i da nema ništa neregularno,puno nakon toga su otkrili ovo što su im sada nalošili.
Čekat ćemo tu njihovu naknadnu pamet!
montypython
Posts: 4050
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

Post by montypython »

Evo ja sam dioničar i nisam ni o čemu obavješten, ni o tom Rješenju a nisam obavješten ni o toj ponudi Nijemaca od 67 KM po dionici (osim što sam pročitao na ovom portalu) od prošle godine. Zar nije kažnjivo držati takvo nešto u ladici i ne obavjestiti ostale dioničare? Siguran sam da bi 99% ostalih dioničara prihvatilo takvu ponudu a svakako bi došlo na bilo koju skupštinu i glasalo protiv ljudi koji sada vode firmu i koji su to odbili. Ne dijele dividendu, loše posluju zbog čega je cijena godinama bila niža od 10 KM a nominala im 34.
Kakva je logika da se odbije ponuda od 67 KM po dionici? Pri nekom racionalnom P/E od 20 to je ekvivalentno godišnjoj dobiti od 3,35 KM po dionici. Ili godišnjoj dobiti od cca 2 miliona. Ili drugim riječima trebali bi imati dobit od 2 miliona (ili više) pa da mogu reći da je odbijanje ponude od 67 KM opravdano. A oni nemaju nikakvu dobit, nekad minimalni plus, češće veći minus, zbirno ništa iliti NULA. Ne mogu oni zaraditi 67 KM po dionici za 300 godina. Ili pardon, FIRMA nema dobit a za njih zaključite sami. Dakle ovdje nije samo pitanje šta radi KOMVP nego šta radi SIPA.
Ako ne uradi ništa VRLO uskoro, trebali bi se mi mali dioničari organizovati i dati punomoć za glasanje kome god treba da preuzme vlast jer od ovih hajra nema i nikad ga neće biti. Ili nek nijemci direktno otkupe od malih a ne od njih i onda im uđu u strukture i kontrolišu po kojim se cijenama kupuje materijal a po kojim i kome prodaje gotova roba. Pa da vidimo onda hoće li biti dobiti i dividende.
Post Reply