Elektroprivreda BIH

montypython
Posts: 4049
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Gledam malo Faktor.ba danas 3 ili 4 članka o EPBiH i struji, kao da rade na normu, od Čavalića i Jerlagića do Bačarevića. I baš ovaj zadnji, pravnik koji sebe zove ili ga zovu, stručnjakom za energetiku iako je bio katastrofalan u firmi koju je vodio sije bisere. Kaže čovjek nakon gubitka od samo 24 m na polugodištu da je prognozirani gubitak između 60 I 120 miliona. Kako? Mislim da svako ko prati ovaj portal zna da nema šanse da drugo polugodište sa povećanjem cijena i domaćinstvima i privredi (onima koji su prešli na tržišnol) ne bude dramatično bolje od prvog, da ne pominjem rast cijena na berzi. Dakle "stručnjak" bukvalno lupa a mediji lupanje uredno prenose.
Usput da podsjetim šta sam pisao prije mjesec dva:
.
Ne bi me čudilo da prvo polugodište bude neki minus od recimo 30-50 m a to im odgovara ako će tražiti još jednu korekciju cijene recimo početkom 25. Onda će u drugom polugodištu, od avgusta, septembra krenuti efekat ovog poskupljenja i za domaćinstva I za privredu tako da ne isključujem da 24 završi I u blagom plusu. Međutim u 2025 ima uslova za ozbiljnu dobit, preko 150 miliona da sve ostane isto, a ako rudnici i TE pojačaju proizvodnju onda i preko 200, pa i više ako počnu izvoziti, prestanu kupovati ugalj od trećih lica po duploj cijeni i sl. Mnogo je načina za drastična poboljšanja i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani, ako se hoće.
Tad mi rekoše da sam "dijete" i "nepopravljivi optimista" a evo ispade da je umjesto najavljene stotine miliona gubitka rezultat još optimističkiji nego to moje djetinje optimističko predviđanje od minus 30. Sad sam još više ubijeđen da ni moja kasnije data prognoza o značajnijoj dobiti na kraju uopšte nije nerealna.
panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Isti su i jedni i drugi. Samo zavisi šta su , pozicija ili opozicija.

Oni što su kreirali haos u elektroenergetskom sektoru proteklih deset godina sad nešto kritikuju a upalili su se po naredbi jer je ovo " negativan politički poen" drugoj strani što se mora koristiti pred izbore.
Kao što bi pričali i ovi što vode firmu da su kojim slučajem opoziciji.

Trenutna opozicija ima više vojnika i svi ti vojnici su " zabrinuti za napaćene građane".
Jedino što ih handri je to da građani sad troše hiljada KM širom Mediterana i ne razmišljaju o "strahovitom udaru na njihov džep". Kada ih dočeka račun za struju skuplji za cijelih 4 ipo marke.
Sitna buranija
Posts: 2292
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

Ma jasno je da je ova kuknjava za sudbinom napaćenog naroda zbog uvećanih računa od 5-10 KM čisti populizam i skupljanje poena pred izbore. Treba cijenu još 20% dići, sve i da nema gubitka. To je jedino ispravno.

Ali s druge strane, ne treba ni razložnu kritiku nesposobnosti menadžmenta i njihovog nesnalaženja u upravljanju kompanijom podvoditi pod populizam jer to nije populizam ni skupljanje političkih poena, nego činjenica.

Monty, gubitak je daleko veći od onih iskazanih 27 miliona. Jer kako objasniti značajno manje troškove amortizacije na istu veličinu stalnih sredstava ili ono oko troškova zaliha o kojima je brzi pisao (manji novčani trošak a veći količinski utrošak uglja)? I da, preoptimističan si kada je u pitanju ova uprava...
Dejan118
Posts: 422
Joined: 29 Nov 2022, 04:22

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Dejan118 »

Sabur2 wrote: 01 Aug 2024, 16:22 Čini mi se dobar tekst:

https://balans.co.ba/intervju-energetsk ... optimista/
E ovo je lijepo objasino. I sta kazu iz EP moramo prodavati nakupcima jer je nama komplikovan posao izvoza


U tekstovima na Nomadu često ističete da je preprodaja bilansnih viškova JP EP BiH stranim nakupcima registrovanim u BiH, jedan od glavnih uzroka financijskih problema ove kompanije, koji graniči sa kriminalom?

Mene strašno iritira kada se zvaničnici ove zemlje hvale kako je BiH veliki izvoznik struje. To je ustvari namjenska poluinformacija koja bi trebala da nas prikaže kao strujnu velesilu, što BiH nikako nije. Kad se tako hvali, vlast izbjegava da kaže kako su najveći izvoznici struje iz BiH ustvari strane kompanije koji su samo preprodavači, nakupci naše struje. Decenijama je Elektroprivreda BiH svoje bilansne viškove struje prodavala na unutrašnjem tržištu velotrgovcima iz Slovenije i Švicarske, koji su poslije kupili kajmak i izvozili tu struju. Vlast ne govori o tome da su, osim EFT koji izvozi svu struju iz svoje TE Stanari, najveći izvoznici struje iz BiH veletrgovci iz Švicarske i Slovenije koje imaju po jednog zaposlenog u Mostaru i Sarajevu. Oni godinama kupuju viškove najviše od Elektroprivrede BiH i prodaju po puno većim cijenama. U NOMAD-u kroz tekstove o elektroenergetici pokušavamo između ostalog, da raskirnkamo opasni mit o BiH kao velikom izvozniku struje, koji je usmjeren na zamagljivanje istine o preprodaji struje.

Pogubna preprodaja struje nakupcima je jedan od uzroka financijskih gubitaka Elektroprivrede BiH. Mislim da je Elektroprivreda u toku 2022.godine, kada su bile rekordne cijene struje, izgubila, prodajom nakupcima umjesto na berzi, sigurno preko 200 miliona KM. Ta dobit, kao i propuštena dobit zbog zakonskog ograničenja struje industriji od preko 300 miliona KM, je trebala da završi u Elektroprivredi BiH, a završila je u privatnim džepovima. Iz Elektroprivrede BiH su rekli da oni još uvijek nisu registrovanina srbijanskoj berzi struje, a da na hrvatskoj berzi ne mogu biti registrovani zbog „komplikovane“ procedure. Znači, njima je bio to izgovor: “Ne možemo da se registrujemo da bismo prodali i izvozili na berzi, pa moramo viškove prodavati nakupcima“.

Ta višedecenijska preprodaja viškova struje Elektroprivrede na unutrašnjem tržištu nakupcima je, po mom mišljenju, jedan veliki i za sada neprocesuirani kriminal.
Truba
Posts: 610
Joined: 31 May 2023, 09:24

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Truba »

i koliku dividendu predvidjate i od kojih para ako se tu spominju desetine milijuna
kako odvoje koja suma od te velike i oročene sume
brzi
Posts: 2783
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Svi se prave mutavi a znaju da Zakon o javnim nabavkama je jedno od glavnih ograničenja. Pa evo u zdravstvu i nabavci lijekova ljudi umiru jer se moraju ispoštovati zakoni i procedure.
panzer
Posts: 12371
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ma nek pričaju kome hoće. Iz ovih istupa se vidi ko je ublehaš. Mada se to i ranije znalo.
Dejan118
Posts: 422
Joined: 29 Nov 2022, 04:22

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Dejan118 »

Samo u ovoj drzavi moze da se dobit isplati samo vecinskom dionicaru a drugi da cekaju nekad i to nepoznat iznos.
U svakoj normalnoj drzavi ovo bi zavrsilo na sudu.
beka26
Posts: 913
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Elektroprivreda BIH

Post by beka26 »

Ko je kome isplatio?
Post Reply