Elektroprivreda BIH

proleter

Re: Elektroprivreda BIH

Post by proleter »

U svakom slučaju će premašiti plan, siguran sam da će prvi put prijeći 1 milijardu KM prihoda ove godine 8-)
montypython

Post by montypython »

E sad je samo pitanje šta će uraditi sa dobiti. Da li će je prikazati realno i u "punom sjaju" već u polugodišnjem izvještaju a po meni moralo bi biti 50 milona minimalno za pola godine a možda i mnogo mnogo više, ili će iz nekih razloga pokušati da je sakriju. Ne znam ni sam zašto bi je sakrivali ali čudno mi je već što se ne hvale bar nezvaničnim kvartalnim rezultatima.
Nisam čuo da je bilo nekih drastično većih ulaganja u rudnike, nemaju praktično nikakvih troškova u vezi gradnje novih TE (što su možda i ubacili u planove) jer nisu ni blizu početka, proizlazi da je sav profit ostao u firmi. Sumnjiv mi je mali planirani profit, ne znam je li to samo oprez na početku godine da se ne "prospu" ili je neka muljaža. Ili samo hoće da se pohvale ogromnim prebačajem planiranog.
SDP-u bi svakako valjala finansijska injekcija u vidu dividende od 100-150 miliona sljedeće godine u ovo doba, upravo pred izbore. Ne bude li je značiće da je proradilo "curenje" i da su našli efikasniji način da se te pare raspodjele.
panzer

Post by panzer »

Projektni partner za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla mogao bi da bude poznat u junu ove godine, izjavio je Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH.
- Prikupljamo zvanične ponude. Radimo na razmjeni informacija. Očekujemo drugu fazu postupka u aprilu, kada ćemo imati short listu ponuđača. U maju ili junu, ukoliko ne bude žalbi, mogli bi znati ko će biti projektni partner za izgradnju Bloka 7, kazao je Grabovica.
April ističe. Možda saznamo ko je na toj top listi nadrealista.
panzer

Post by panzer »

Republika Srpska povećala je izvoz u prvom kvartalu ove godine za pet odsto, dok je uvoz povećan za 1,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.
Najviše je izvezeno struje, i to u ukupnoj vrijednosti od 53 miliona KM, što iznosi 9,4 odsto ukupnog izvoza, dok je u uvozu najviše učestvovala nafta i ulja, sa ukupnom vrijednošću od 318 miliona KM, što je 31 odsto ukupnog uvoza.
Prema ovome ostale dvije EP su zajedno izvezle 87 mil KM, osnosno JPES manje od onih 88 mil KM koliko sam okvirno izračunao.
proleter

Post by proleter »

Kažu neki ovdje da se politizira na forumu. A kako se neće kada svaka djelatnost zavisi od politike.
Pitam se kolika bi dobit Elektroprivrede bila da se nije godinama, možda i decenijama opraštao ili prolongirao dug, otpisivale kamate na dug...za struju. To sa opraštanjem dugova (Željeznice GIKIL-u recimo) i sličnih koje privatna ili javna preduzeća imaju prema kompanijama u vlasništvu države (odnosno ovog naroda) je postao dobar biznis za direktore i menadžment.
Ko je Osmanagić da indijskom privatniku koji za svadbu ćerke u Londonu potroši 20 mil US% oprosti dug od 5,5 mil. KM prema Željeznicama FBiH koja je u 100 % vlasništvu ovog naroda?

Kada je riječ o struji izgleda da je tome došao kraj, ali najviše zahvaljujući činjenici što su se razišle stranke koje kontrolišu JP EP BiH i ove u SK koje kontrolišu javna preduzeć ViK i GRAS. Ko zna koliki bi dug do sada bio da je SDP ostao na vlasti u sarajevskom kantonu.
http://www.indikator.ba/ekonomija/aktue ... e-gras-vik
panzer

Post by panzer »

Da nije tog međusobnog naguravanja, te firme bi bile ektra pozitivne. Mada i ovako uspijevaju opstati i pomalo napredovati. Ali zanimljivo mi je ovo oko EFT-a. Po svemu sudeći elektroprivreda RS nema namjeru graditi bilo šta nego će sve veće projekte izgraditi EFT i kasnije vjerovatno jednu po jednu preuzeti članice holdinga ER:
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručiće danas u Kalinoviku preduzeću "EFT" odobrenje za građenje hidroelektrane "Ulog".

"Projekat `Hidroelektrane Ulog` predviđa izgradnju protočne hidroelektrane, proizvodne snage 35 megavata, s prosječnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 85.000 megavat-časova. Ukupna vrijednost ovog projekta premašuje 120 miliona KM", saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.
U saopštenju se navodi da su sve dosadašnje poslove, koji se odnose na istražne radove, izradu cjelokupne tehničke dokumentacije, snabdijevanje gradilišta električnom energijom, kao i izgradnju sedam kilometara pristupnih i lokalnih puteva, uglavnom izvela domaća preduzeća i domaće konsultantske kuće.
Izgradnja glavnih objekata hidroelektrane "Ulog" povjerena je kineskoj kompaniji "Sinohidro", jednoj od najvećih svjetskih infrastrukturnih kompanija, sa prisustvom u 55 zemalja širom svijeta.
Iz resornog ministarstva navode da će kineska kompanija za građevinske radove na projektu angažovati lokalnu građevinsku operativu, a tokom izgradnje hidroelektrane "Ulog" u naredne četiri godine na projektu će biti zaposleni svi nezaposleni radno sposobni građani Kalinovika.
Prema najavi, u 10.45 časova predviđen je dolazak novinara u kancelarije "EFT" hidroelektrane "Ulog" u Kalinoviku, a u 11.00 časova uručenje odobrenja za građenje hidroelektrane i pregled provedenih aktivnosti na realizaciji projekta, nakon čega su planirane izjave za medije.
Osim Golićeve, izjave će dati predsjednik "EFT grupe" Vuk Hamović i šef projekta "Hidroelektrane Ulog" Svetomir Prokić.
Nakon izjava, Golićeva će sa saradnicima obići gradilište hidrolektrane "Ulog", gdje će novinari, takođe, moći da uzmu izjave.
Damirko

Post by Damirko »

Kada sam već krenuo, evo da stavim i link.. http://www.indikator.ba/ekonomija/35293 ... je-he-ulog
Vuk Hamović reče jednom, "nema veze kakvi su proizvodni kapaciteti,koliko ko sada proizvodi i kakave su tržišne cijene. Struju ćete 2015 svi kupovati od mene"
panzer

Post by panzer »

To ćemo još vidjeti. Možda sada jeste jedan od rijetkih regionalnih prodavača ali do 2015. situacija će e mijenjati i kod ponude pa ćemo vidjeti ko će od koga kupovati.
panzer

Post by panzer »

Ovo je zanimljivo:
http://www.indikator.ba/ekonomija/35340 ... 7-te-tuzla

Prvo, mislim da već postoji ta studija ali vjerovatno Hitachi ide na svoju varijantu kako bi se mogla finansirati.
Ali bitnije je što su oni vrlo zainteresovani da grade tu TE a bilo bi vrlo dobro kada bi se obezbijedio stabilan izvor finansiranja. Po svemu sudeći dok nekom ne omrkne nekom ne svane. Nakon Fukushime, ovi su se okrenuli drugim vidovima proizvodnje energije a istovremeno nastoje pomoći svojim firmama kako bi izbjegli slabije rezultate japanske ekonomije.
U svakom slučaju i za nas bi bilo dobro da na tenderu pobijede ili toshiba ili hitachi jer bi odmah imali izvor kreditiranja a to bi radile firme sa velikom reputacijom.
panzer

Post by panzer »

Zahvaljujući u prvome redu održavanju visoke pogonske spremnosti svih hidroelektrana i povoljnim hidrološkim prilikama, JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar s današnjim danom ispunila je Plan proizvodnje za 2013. godinu.
Naime, do 28. travnja tekuće godine sedam hidroelektrana u proizvodnome sustavu poduzeća proizvelo je ukupno 1391 GWh električne energije, što je i više nego Planom poslovanja predviđena godišnja proizvodnja za 2013. godinu od 1376 GWh.
Tako iznimno dobrome rezultatu, osim navedenih razloga svakako je u velikoj mjeri pridonijela maksimalna angažiranost i stručan rad naših uposlenika, racionalno upravljanje i vođenje energetskoga sustava, te dobra kontrola i smanjenje troškova poslovanja na koje se moglo utjecati.
Ostvarena proizvodnja rezultirala je pozitivnim financijskim rezultatom odnosno dobiti koja na dan 31.3.2013. godine iznosi 63.5 milijuna KM.
Uprava će JP Elektroprivreda HZBHB i nadalje poduzimati sve što je u njezinim mogućnostima kako bi se takav trend poslovanja nastavio i u budućnosti.
Post Reply