Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

heh, nešto tražim na netu i nađem ovaj članak.

http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... &Itemid=59

repriziraju i mijenjaju uloge. ne treba oko ove teme uopšte gubiti vrijeme jer je samo politika u pitanju, tj ne treba tražiti logiku dok "oluja" ne završi.
Damirko

Post by Damirko »

Lijepo sam rekao, dolaskom zeleno-crvene koalicije nece se nista promjeniti.
To je bila poenta, a ne kvaliteti ili stručnost Kušljugića ili Džemića (koji sada namiče lovu Državnom zavodu za mjeriteljstvo, u svojstvu zamjenika direktora)
Inače, spomenuti Gačanović mi je bio jedan od najmržih profesora.
Em sam na ispit morao ići u tadašnje resorno ministarstvo, em sam morao nositi knjigu "elektroenergetska postrojenja" (koju je on naškrabao) kako bih dokazao da sam je kupio. Naravno, nisam, jer je jedna knjiga kolala između nas nekoliko studenata.
Osim toga, vola u guzicu ubosti ne zna, kao ni (vrlo kratko) pomenuti Hilmo Šehović (čuvar nacrta SF6 prekidača, proizvodnja prebačena u Mekisko, Energomex, itd) ili Alija Muharemović, koji je carstvo izgradio kroz firmu koja monopolistički radi katodnu zaštitu. Svo najgore smeće sa sarajevskog ETF-a je tamo.
Sprega politike i ekonomije postoji, i jaka je. Nažalost, kakva nam je politika i političari, takva nam je i ekonomija.
Slažem se da se ova tema zanemari, možda čak i zaključa na (ne)određeno vrijeme, barem kao znak protesta.

Evo par prijedloga za nove teme. Zašto Herbos po treći put (neuspješno) pokušava prodati paket dionica u BIPV?
Kako je sahranjen TAT?
Bratstvo Novi Travnik. Ko i zašto kotira (osim Forgery), ko je suspendovan (Holding?) i zašto?
Šta se dešava u Goraždu? Je li Bekto zreo za IPO? Zašto je Unis ginex ostao u većinskom državnom vlasništvu, a dvije Pobjede (Rudet i Sport) ne.
Kada će neko javno reći da Natron, Rudnik željezne rude Vareš, Rudnik Ljubija, Elekotrobosna, zapravo više ne postoje... itd
panzer

Post by panzer »

Pretpostavio sam da će izraz "tema" unijeti malo zabune ali evo pojašnjenje. Mislio sam na temu projekata proširenja kapaciteta elektroprivrede. Jednostavno ne može, ne daju i to je to.
Da sam kojim slučajem na mjestu Jerlagića javno bih prozvao te ljude i parlament da zbog svojih interesa zaustavljaju projekte. Čak i da se može pričati oko nepoznanica za TE Tuzla, nije bilo nikakvog opravdanja da se zaustavi završetak tendera za HE Vranduk. Samo je u pitanju lični interes tih parlamentaraca.
Doduše, da Jerlagić uradi nešto slično, FTV bi prozvala specijalne snage ga uhapse i po mogućnosti objese ispred zgrade elektroprivrede(nije im strana ta propaganda).

Uopšteno tema elektroprivreda odnosno elektroprivrede u BIH je i dalje aktuelna. Posebno kako je u rad puštena HE Mostarsko blato što je dodatno povećalo proizvodni kapacitet JPEM. Imajući u vidu da je hidrologija dobra i da im je sav kapacitet na bazi HE veća je šansa da u ovoj godini budu imali najveću dobit u BIH(u el.sektoru).

Isto tako, počeo je sa radom remontovani blok u Kaknju pa će proizvodnja JPES biti povećana i treba vidjeti šta će se desiti sa završnicom godine.
Damirko

Post by Damirko »

http://www.bizon.ba/bosna-i-hercegovina ... araka.html

Ma, nema šanse... fura C-Z koalicija kao Crvena Zastava.
Naći će Džemić novog partnera, a Kušljugić će ga podržati.
panzer

Post by panzer »

Da je to bar tako. tj. da su oni ljudi od prave akcije pa da nešto konačno pokrenu i to bi moglo prihvatiti. Za Džemića sigurno znam šta je a Kušljugić je ,koliko vidim, tražio finansije sa strane. Možda je stručnjak ali je prije svega politikant i to je sa ovim pokazao.
I dalje mi je teško svariti sve to što se desilo.
Prije par dana sam imao priliku da saznam sve što se dešavalo na toj skupštini parlamenta vezano za tu temu ali i ono oko toga odnosno pravu suštinu dešavanja. Odustao sam jer znam da bi tu bilo pojašnjavanje i ubjeđivanje kako je to ispravno ili bolje rečeno normalno. Razvoj najjače državne firme zavisi od tih ljudi i nečijih sujeta što bi, gledajući sa strane, trebalo biti interesantno.

Pomalo je smiješno gledati i ovo pojašnjenje elektroprivrede:

http://www.sarajevo-x.com/biznis/news/clanak/101027017

Neke stvari se toliko ignorišu ali se vjeruje senzacionalističkim naslovima a pojedinci iskorištavaju situaciju.
Damirko

Post by Damirko »

Ma, rekoh, nema šanse... da se bilo šta promjeni nabolje
panzer

Post by panzer »

Peti međunarodni Roadshow „SEE Regional Capital Markets Conference“, u organizaciji berzi sa prostora bivše Jugoslavije i Raiffeisen Centrobanke iz Beča, održat će se u utorak, 09.novembra u Beču. U sklopu ovogodišnjeg Roadshowa 21 kompanija sa tržišta bivše Jugoslavije, kao i po prvi put kompanije iz Bugarske i Rumunije, imat će priliku predstaviti se zainteresovanim austrijskim i međunarodnim investitorima. Učešće na konferenciji je najavilo preko 170 investitora. Sa tržišta Sarajevske berze – burze vrijednosnih papira na Roadshowu će se predstaviti JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, za koju su investitori unaprijed rezervisali veliki broj bilateralnih sastanaka. Roadshow ili "konferencija investitora" predstavlja događaj na kojem se susreću predstavnici kompanija i potencijalnih investitora, prije svega iz reda finansijskih institucija - brokerskih kuća, fondova i banaka. U toku održavanja roadshow-a kompanije predstavljaju investitorima svoje poslovne rezultate, performanse kretanja dionica na berzi, kao i planove za naredni period. Roadshow u Beču je također bio prilika da direktori berzi iz regiona bivše Jugoslavije razgovaraju o mogućim novim oblicima saradnje sa ciljem daljnjeg razvoja tržišta kapitala ovog regiona.

Da neće možda drug kušljugić kao efikasan i ambiciozan politikant biti predstavnik elektroprivrede u Beču. Ulagači se oduševe takvim osobama.
panzer

Post by panzer »

Sad ovi uzvraćaju. Ministarstvo energetike umjesto nadzornog odbora saziva skupštinu dioničara za 06.12. gdje je glavna tačka smjena tog NO. To je u suprotnosti sa odlukama parlamenta o smjenama u elektroprivredi jer je ta odluka najvjerovatnije obavezujuća ali je parlament entiteta održao zadnju sjednicu u prošlom mjesecu i ministarstvo ide na tu kartu da taj saziv više ne postoji.

Biće tu još vatre. Gledajući elektroprivrede u SLO i HR, i one imaju iste probleme. Sve je vezano za upravljačku strukturu.
panzer

Post by panzer »

Rizah Softić, predsjednik Udruženja dioničara, akcionara i udjeličara BiH, kaže da je Hećina namjera da smijeni Džemića nastavak prepucavanja između njih dvojice, koja traju iz vremena kada je Džemić bio direktor Terminala FBiH.

Pojašnjava da je Džemić sazvao sjednicu Skupštine dioničara koristeći zakonsku mogućnost ukoliko to ne učini Nadzorni odbor u roku od 15 dana. “Međutim, dnevni red sjednice Skupštine nije istovjetan dnevnom redu koji je ministar dostavio Nadzornom odboru. U njemu nema treće tačke, imenovanja privremenih članova NO na 60 dana, što je protivno propisima”, kaže Softić.

Navodi da je nejasno koje odluke članovi NO nisu poštovali, pa ministar Hećo pokreće pitanje njihove odgovornosti i to u tehničkom mandatu. Dodaje da je imenovanje članova NO, pa i na privremeni period od 60 dana, ekskluzivitet Vlade FBiH, koja o tome nije raspravljala.
Izgleda da ovaj drug misli prisustvati skupštini ispred nekog udruženja bez ikakvih punomoći malih dioničara. Neće dobro proći.
capitalist

Post by capitalist »

ako je suditi prema situaciji u RS sa koncesijama
http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... &Itemid=59

onda ćemo dosta teško ostvariti zaokret

na temu skupštine JPESR izgleda da se sličan scenario dešava i u BH Telecomu (smjena NO)
Post Reply