BL BERZA

novi

Re: BL BERZA

Post by novi »

Pitanje je ko je taj koji će dati 20 miliona, ako je neko ko zna šta će sa rite cijena mu je povoljna 0,64. Po mojoj računici 20 miliona je sada oko 12% za legalan ulet, pa puta 6 taman većinski paket. Treba sačekati i vidjeti ko će kupiti, ne vjerujem da će neko iz RS-a, prije neki Slovenci ili Srbija. Može se ta elektrana musti još 10-15 godina, jer nećemo mi brzo u EU.
brzi

Post by brzi »

Rudnik i TE Ugljevik akumulirani gubitak 193 miliona.
Znaci i oni daju struju elektrodistribucijama ispod proizvodne cijene.
Elektrodistribucije ostvaruju dobit i isplaćuju dividendu a TE sjedi na gubitku.
Markodj

Post by Markodj »

Sta kazu u novinama da ce i smanjiti kapital za ovaj gubitak 193 miliona ? Onda ce imati 50 mil akcija
Dejan118

Post by Dejan118 »

Sta je bilo sa HETR tamo su povecali broj akcija a smanjili ucesce malih akcionara.

Nedavno je neko kupovao ali se ne vidi nista u Top 10.

Ovdje vecinski vlasnik opet mulja a posto je drzava odnosno vlada taj vecinski moze raditi sta hoce. Fondovi opet sute.

Imdikativno je da se moglo kupovati po 0.014 zadnjih mjeseci a sad nema nista na ponudi ?
Odnosno kupovali su neki sto su nesto znali.
Dejan118

Post by Dejan118 »

brzi wrote: 11 Jul 2024, 15:43 Rudnik i TE Ugljevik akumulirani gubitak 193 miliona.
Znaci i oni daju struju elektrodistribucijama ispod proizvodne cijene.
Elektrodistribucije ostvaruju dobit i isplaćuju dividendu a TE sjedi na gubitku.
Nije tacno. TE prodaju struju vecinskom vlasniku po pravilima i cijena koje utvrdjuje vecinski vlasnik pa onda tu istu struju proda distribucijama po vecoj cijeni po uslovima koje je on odredio jer je isti vecinski vlasnik. Tako da svu dobit zadrzi kod sebe. I sve to naziva koorporativnim poslovanjem kroz " Maticni Holding ERS" a u 100 % vlasnistvu vlade RS.
Eto to je tok novca. Tako se podkradaju manjinciki akcionari i to od strane vlade RS.
Dejan118

Post by Dejan118 »

novi wrote: 11 Jul 2024, 15:14 Pitanje je ko je taj koji će dati 20 miliona, ako je neko ko zna šta će sa rite cijena mu je povoljna 0,64. Po mojoj računici 20 miliona je sada oko 12% za legalan ulet, pa puta 6 taman većinski paket. Treba sačekati i vidjeti ko će kupiti, ne vjerujem da će neko iz RS-a, prije neki Slovenci ili Srbija. Može se ta elektrana musti još 10-15 godina, jer nećemo mi brzo u EU.

Ovo je samo povod da se izvrsi ulet i kupovina akcija . Mali akcionari nece sigurno kupovati nove akcije a nece ni fondovi. Neko ce vec uloviti u mutnom. Dug prema slivencima se placa u ratama i uz ove cijene na HPEX u RTEU nine nikakav problem servisirati dug. Pravi se vjestacki gubitak da bi neko otkupio nove akcije i usao u vlasnistvo.

Evo ugovora koji je javno objavljen na strani i berze .
Vjerovatno ce ga uskoro sakriti.

https://www.blberza.com/Pages/DocView.aspx?Id=108240

Image
Hugo

Post by Hugo »

Markodj wrote: 11 Jul 2024, 14:54 Povecace broj akcija, ovo znaci da ce cijena dole, pitanje koliko će ovih emisija po 20 miliona biti, i smanjenja kapitala? biće ti ovih akcija po 0,001 KM . Pa ćeš moći kupiti ako si zainteresiran.. Totalno uništeno preduzeće i bezvrijedno. A ko ulaže ovdje nije najbistriji.
Ja sam zainteresiran ali nema u ponudi.
novi

Post by novi »

Izvinjavam se gospodi koja me prozivala za potenciranje ove akcije (dionice) ali eto ja se napunio po fenig i po, a sad samo da saćekamo ko će biti novi gazda
Dejan118

Post by Dejan118 »

Mnogo cudnih desavanja sa ovom termoelektranom.

Jos jedna akcija koje se mogu kupiti za trecinu feninga su akcije Biraca.

Bez obzira sto je firma u stecaju mogu se kupovati. Nije obustavljena trgovina.

https://www.capital.ba/akcionar-promjen ... ezakonita/

Akcionari se bore za svoje akcije. Ovako trebamo i sa EPBiH osnovati udruzenjenje i na sud
SSenseiSS

Post by SSenseiSS »

Ma ne kontam ih. Valjda se stečajni postupak pokreće ako je vrijednost obveza veća od imovine, a tada je po svim racionalnim principima cijena ekvilibrija nula. Na stranim tržištima sam viđao da na naznake insolventnosti čak i prije odluke da li će se ići u spašavanje (restruktuiranje, dokapitalizaciju) ili bankrot, cijena dionice ode skoro na nulu. A kod nas, vazda neko nadanje u duhu onih što su ostali raditi u propalim preduzećima bez plate, čekajući, valjda neko čudo.

Na stranu lažni stečajni postupci, ali ne može baš svaki slučaj biti ta vrsta kriminala. Dioničari su se trebali udruživati i boriti ranije da firma ne ode u stečaj, sada je već najvjerovatnije kasno.

A ova kupovina takvih dionica je čista špekulacija ili bolje reći kockanje. Valjda bi mnogi da ulože 0,0001 a dobiju marku. Eno im bigtoin i kazino.
Post Reply