BH Telecom

leon

Re: BH Telecom

Post by leon »

Ali Warren Buffet za svaku svoju investiciju gleda da kompanija ima ujednačeni rast per share earnings, da rashod ne pojede previše prihoda, da rast kompanije nije napravljen prevelikim stvaranjem dugoročnih obveza i da kompaniju vodi menadžment kojem može vjerovati.
Ako na SASE i uspijem za neku kompaniju sve ovo sastaviti uvijek zapnem kod menadžmenta . . .
savjetnik

Post by savjetnik »

Slažem se u potpunosti sa leon-om kada kaže da Buffet za svaku svoju investiciju gleda da kompanija ima ujednačeni rast per share earnings, da rashod ne pojede previše prihoda, da rast kompanije nije napravljen prevelikim stvaranjem dugoročnih obveza i da kompaniju vodi menadžment kojem može vjerovati.
To je ono što mene najviše zabrinjava na SASE,jer kad pogledam ove menađere prosto čovjeku dođe da sve proda i da kaže zbogom do nekih boljih vremena.
Politika je sve ubila u ovoj zemlji,muka mi kad direktor BH Telecoma kaže" mi plaćamo prema Državi sve svoje obaveze",pa valjda je normalno da se plaća.Menađere kod nas postavlja politika,a ne struka.Pa samo zamislite kakvi bi rezultati bili i kolika bi dividenda bila da se onih 30-40% viška radnika(neki neznaju ni šta im je posao) otpusti.Da ne govorimo o donacijama koje se dijele šakom i kapom kao da im je to babovina.
leon

Post by leon »

Šta bi tek bilo da BH Telecom nije sve ove godine isplačivao ovoliku dividendu za krpanje budžeta i kupovanje socijalnog mira, te da je sa svojom dobiti u BiH i regionu uradio ono što sad radi MidEuropa fond, odnosno da je umjesto Telemach-a odradio posao okrupnjavanja kablovske televizije, kablovskog interneta i IPTV.
Danas bi to bila kompanija u koju ne bi bilo sumnje da li ulagati ili ne.
montypython

Post by montypython »

leon wrote:Ali Warren Buffet za svaku svoju investiciju gleda da kompanija ima ujednačeni rast per share earnings, da rashod ne pojede previše prihoda, da rast kompanije nije napravljen prevelikim stvaranjem dugoročnih obveza i da kompaniju vodi menadžment kojem može vjerovati.
Ako na SASE i uspijem za neku kompaniju sve ovo sastaviti uvijek zapnem kod menadžmenta . . .
Tačno je to za menadžment. Svaka ozbiljna analiza zastaće u nas baš na menadžmentu. Jednostavno kompanijama ne upravljaju kompetentni ljudi koji svaki svoj potez rade u korist dioničara. Malo koji od njih posjeduje dionice firme kojom upravlja tako da ih pokreću neki drugi motivi. Samo posjedovanje dionica prinuđivalo bi ih da posluju za dobro firme. Na tako važna mjesta se postavljaju ljudi po stranačkoj dužnosti. Konkretno za telecom najveća mana je pretjerano zapošljavanje ljudi koji firmi ni na koji način nisu potrebni a mnogi nisu uopšte ni kompetentni. Toliki troškovi razvodnjavaju profit. Marketing je očajan, reklame su im kao iz pedestih. Gledam neki dan na nekoj utakmici BH lige, čitav stadion od reklama BHTelecoma ali one slabo pričvršćene poderane, neke vijore na vjetru kao zastave i sl. Vidi se da niko ne vodi računa a mogu misliti koliko im je zaposleno ljudi u marketingu.
Moja TV se praktično i ne reklamira, dok nas Total i drugi prosto bombarduju. Itd itd. Međutim i pored svega solidan profit (u apsolutnom smislu). Čovjek se samo pita koliki bi bio da se kvalitetno upravlja, da tu zasjedne neki profesionalac koji firmom upravlja na korist dioničarima.
Telecom ima jednu veliku prednost na svojoj strani koja amortizuje sve pomenute mane. Korisnici su manje više nacionalno opredjeljeni tako da je BH Telecom "zapao" najbroijniji narod. Prevedno to znači da su njegovi korisnici manje više zagarantovani. To je ono što BHTelecomu daje veliku startnu prednost a ta prednost neće nestati u budućnosti
Paradoksalno, što se budućnosti tiče najveći potencijal razvoja leži upravo u sadašnjim najvećim manama. Moguće je smanjiti troškove, moguće je jako poboljšati marketing, i moguće je imati mnogo bolji menadžment. Ovo zadnje je ključno.
Sve to od riječi do riječi mogao bih ponoviti za Bosnalijek, FDS i mnoge druge. Sve super dobre (potencijalno) firme blokirane lošim mendžmentom.
leon

Post by leon »

Istina je da su korisnici nacionalno opredjeljeni, ali nisam siguran da je broj korisnika zagarantovan. Mogu se složiti da će većinom stajrije tradicionalno stanovništvo, ostati vjerni korisnici BH Telecoma.

Međutim, mlađi korisnici koji prate tehnologiju i kojih ima sve više prelaze u telemach, total tv i slične. Oni nude dosta bolje pogodnosti, veću tehnologiju i po manjim cijenama, a paketima sa kompletnom uslugom još više konkuriraju.
BH Telecom u fiksnoj telefoniji ima veliki nedostatak u odnosu na alternativne operatere da mora naplaćivati i pretplatu za državnu televiziju, što je veliki razlog da se korisnici prebacuju da bi izbjegli to plaćanje. Internet u BH Telecomu jedva da drži korak sa Telemach i sličnima, a Moja TV za mene nikad i nije bila konkurentna. Jedino za šta BH Telecomu ostaje kao prednost s početka posta je mobilna telefonija . . .
Investitor

Post by Investitor »

Ko ovo prodade 30 000 komada
leon

Post by leon »

Ovo jedina logika da se poslije odluke o dividendi očekuje pad cijene dionice za više od 1,73 KM, pa da se ne isplati čekati dividendu, nego kupiti opet dionice na ljeto i nakon pada . . .
Investitor

Post by Investitor »

Ili neko priprema keš za kupovinu BSNL ukoliko još padne, ovo je vjerovatno neki fond prodao. Ovaj nalog je danima prodavao na 20,50
montypython

Post by montypython »

leon wrote:Istina je da su korisnici nacionalno opredjeljeni, ali nisam siguran da je broj korisnika zagarantovan. Mogu se složiti da će većinom stajrije tradicionalno stanovništvo, ostati vjerni korisnici BH Telecoma.

Međutim, mlađi korisnici koji prate tehnologiju i kojih ima sve više prelaze u telemach, total tv i slične. Oni nude dosta bolje pogodnosti, veću tehnologiju i po manjim cijenama, a paketima sa kompletnom uslugom još više konkuriraju.
BH Telecom u fiksnoj telefoniji ima veliki nedostatak u odnosu na alternativne operatere da mora naplaćivati i pretplatu za državnu televiziju, što je veliki razlog da se korisnici prebacuju da bi izbjegli to plaćanje. Internet u BH Telecomu jedva da drži korak sa Telemach i sličnima, a Moja TV za mene nikad i nije bila konkurentna. Jedino za šta BH Telecomu ostaje kao prednost s početka posta je mobilna telefonija . . .
Pa na mobilnu telefoniju sam i mislio kad sam govorio o prednosti ona je ipak glavni izvor prihoda.
Što se tiče mojeTV i sl nisam siguran da li je to sa Internetom stvar slabe infrastrukture i tehnoloških mogućnosti ili je u pitanju aljkavost. Čisto sumnjam da Telemach ima bolju tehnologiju ili npr Total TV. Koliko znam BHTelecom ima npr mogućnost snimanja programa, izbora pojedinačnih filmova ala pay per view, što npr total tv nema ne znam za Telemach. Mislim da je stvar ipak u aljkavosti nego u tehnologiji. Oni jednostavno ne znaju prodati ono što imaju. Mislim da jako griješe što se stalno busaju nekim novim tehnologijama koje malo ko koristi umjesto da još intenziviraju povećanje broja korisnika mobilne telefonije za te pare.
BTW zna li neko da li je istina za onih novih 160 000 novih mobilnih korisnika (ili 120 000 po nekim medijima) što pomenu Rešidbrgović, šupljaki li istina? I uz to zna li iko kakvo je poslovanje ove godine dosad , nažalost nema kvartalnih izvještaja pa službeno možemo saznati situaciju tek poslije polugodišnjeg (tj tamo negdje u Julu/Avgustu).
montypython

Post by montypython »

A u vezi tog pada zbog isplate dividende: bilo koji pad veci od tog iznosa (1,73) je nerezonski i vjestacki kreiran. U stvari sibicarski krugovi poticu i kreiraju tu pricu i usput rade transakcije po sve nizim vrijednostima da bi se stvar zavrtila i ljudi mislili da tako mora da bude da se stvore negativna ocekivanja, klasicno "lozenje nadole". Onda, kad padne, oni ili njihovi mentori dokupe. Ovaca za sisanje se nadje svake godine. A priprema, u vidu kao kao "slucajnih" izjava tipa "cim padne na 15 dokupicu" su pocele odavno. Suptilno kao macola ali na Sase i to pali.
Post Reply