Elektroprivreda BIH

Anoniman
Posts: 41
Joined: 26 Apr 2021, 05:29

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Anoniman »

Povecana cijena uglja 2 puta po 20% , povecane su i plate kroz koletivni 2 puta i meni je to pokazatelj da se tako ne radi osim ako ti nije cilj da negativno poslujes.
Svi rudnici ce prije ili poslije ako smanje proizvodnju zavrsiti kao Rmu Zenica.
A mislim da je 1/3 onih koji su direktno vezani za proizvodnju uglja,ne razumijem zasto dio administrativnih usluga ne bi radila privatna firma a dosta njih je vec za penziju i tako smanjis gubitke.
Politika ce to iskoristiti da zaposli svoje glasace,to su greske koje ce kostati ovaj sektor jer nije ni EP u puno boljem polozaju i sve je copy/paste bar kada se radi o zaposljavanju.

Ma lahko je na ovaj nacin dovesti EP u plus 50 mil.+ KM,
lupis svega u minus, poskupis struju 2-3, puta i onda izbrises ovo ulupano u minus i postanes strucnjak.
Nisam protiv poskupljenja,al jesam protiv tog da ono ide za finansiranje novih radnika u narednih 2 godine.
montypython
Posts: 4010
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Sitna buranija wrote: 06 Jul 2024, 16:29 Vi ovdje isto djeca, želite vjerovati u nešto što bi voljeli da se desi.

Znači, gubici od pozajmica i ulaganja u rudnike su stari godinama i mislim da je zaključno sa Bajazitom to rađeno, a nakon toga se postepeno gutalo svake godine kroz rezultat koliko se moglo progutati a da rezultat ostane pozitivan. Ovi su 142 mio KM gubitka napravili bez otpisa i sada su vjerovatno odlučili naknadno progurati kroz rezultat i ove otpise, tj ispravke. Jer kad ove godine naprave minus od "samo" 100 mio KM moći će to nazvati uspjehom, jer su minus sa preko 300 mio sveli na "samo" 100 mio.

Ko god se nada da ovi nesposobnjakovići mogu napraviti pozitivan rezultat treba otvoriti posebnu temu "Bajke" i tamo pisati o tome. Na ovoj temi bi se trebalo ipak zadržati na činjenicama...
Slažem se da se treba držati činjenica. A one kažu da su svi ovi padovi proizvodnje i rudnika i TE počeli davno prije dolaska ovih novih. Ja sam im u brk na onom sastanku rekao sve što sam smatrao da treba ali ne treba im predviđati crnu budućnost na osnovu trenutno nepostojećih činjenica. Kakvi god da su i šta god radili u budućnosti ne možemo im prišivati katastrofalno rukovođenje u prošlosti. Ogromni padovi u proizvodnji počinju još 2015 i 2016. TE TZ je 2016 imala proizvodnju 3534 GWH koja se od tada strmoglavljuje na 2474 u 2022. TE Kakanj sa 2612 u 2017 pada na 1981 u 2022. g. Ovi novi su makar adresirali taj problem i nazvali ga problemom. Hoće li ga riješiti vidjećemo. 8 godina mandata prethodne vlasti nije se podigla cijena struje koja je pala daleko ispod proizvodne. Kukavički se izbjegavalo da se digne a moglo se sa nekoliko puta po 5-10 % sad imati 30% višu cijenu koja bi omogučavala i dobit firme i investicije. Nikad cijena nije povišena, čekalo se evo ove "nesposobne" i "vodovoddžije" da se to uradi. Usput su stvorili ovisnost javnosti i medija o niskoj cijeni struje pa je sad problem podignuti cijenu i za pišljivih 10%. Nije se podigla cijena struje 8 godina a podigla se rudarima plata više puta u istom periodu. Nije se podigla ni kad su troškovi, ugalj, nafta, rezervni dijelovi, damperi, kamioni, povećani za vjerovatno 100%. Ni kad je inflacija samo u pretprošloj godini bila cca 16%. Sve to vrijeme nije reagovao FERK a morao je a znamo ko je bio na vlasti. Propustila se u prethodnom periodu prilika da se izgradi blok 7 i prije nego je došao ovaj teror zelene agende i obnovljivih. Niti se napravila nijedna HE. A mogli su, i ne od kredita nego od novca koji su imali na računima napraviti 3-4 komada i to ne malih. Da ne pominjem da se zadnjih par godina ništa nije izvezlo ili se kad su cijene išle i do 500E/MWh prodavalo budzašto a lavovski dio dobiti išao preprodavcima s jednim zaposlenim. Ili se kupovao ugalj od Lagera i sličnih po napumpanim cijenama. Ovi novi su bar adresirali neke probleme, poput pada proizvodnje, hoće li ih riješiti vidjećemo ali to je bar prvi korak. Zatvoren je neproduktivni rudnik. Drugi korak je ovo podizanje cijene, slutim da nije zadnje. Nije mi nikakva namjera da ih hvalim, naprotiv, prvi sam izrazio bojazan da ih je dovela zelena agenda ali stvarno ne želim da ih kritikujem radi "buduće nesposobnosti", šta god ja mislio o Nikšiću i "trojki". Zasad su, što se tiče EPBiH (a o tome jedino i govorim ovde) daleko bolji od prethodnika što i nije neka mudrost. Ne sviđa mi se način na koji kače ove fiktivne gubitke u 2023 ali to je druga priča.
Što se tiče gubitka od 140 m "bez otpisa" rekoh već to je svjesna odluka da se prethodnicima nakači što gori rezultat a ne pravo stanje stvari. Ni u kom pogledu 2023 ne može biti reprezentativna za pravu sliku o EPBiH. Nije pomoglo ni to što su 2 bloka TE bila van pogona dobar dio godine, jedna nakon havarije a druga jer je bila u remontu. Što se tiče tog remonta kotla bloka u TE Tuzla potpuno mi je nejasna odluka da se remont koji je trebao na počne mislim u martu i završi do ljeta pomjeri tako da traje čitavo ljeto, upravo kad HE stoje zbog hidrologije, tako da je efektivno bio onemogućen bilo kakav izvoz tada, ako nije bilo i uvoza. I to je bila odluka prošlih. Kao npr i odluka da se gradi nekakva elektrana na biomasu sa monstruozno glupom idejom da se na kopovima starih rudnika sadi drveće koje će se ložiti. Dokazano elaboratima da je promašaj svugdje gdje se probalo. I to nudi Andelija do kraja svog mandata kao da je lično Klaus Schwab, a to su stvari koje bi očekivao od ovih novih ali ne od njega. Samo da bi se podilazilo ludostima tzv zelene tranzicije i pritiscima izvana. Ja sam potpuno nestranački i nezavisan i gledam na sve ovo čisto kao dioničar i građanin i kao takvom mi je sasvim jasno da ovi u budućnosti mogu biti ovakvi i onakvi što ne znamo, i biću prvi koji će im svaku odluku gledati pod mikroskopom i razmontirati do atoma ako vidim da idu u pogrešnom smjeru, međutim kakvi su bili ovi do sada činjenice govore i mislim da je sasvim jasno. I još nešto mi je čudno zašto se Andelija ili prethodnici, ili stranka nakon svega ovog bacanja blata i očigledno fiktivnog FI za 2023 (fiktivnog i sa minus 90, još fiktivnijeg sa -140 a ovaj sa -330 nije za djecu) ni na koji način ne oglasi u medijima i kaže išta u svoju koristi i ne ospori rečeno?
Last edited by montypython on 07 Jul 2024, 08:54, edited 2 times in total.
brzi
Posts: 2751
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Sve dok su rudnici na leđima Elektroprivrede neče pomoći ni povećanje cijene struje.
Nema godine da rudnici nisu dobili od Elektroprivrede 60 do 80 miliona.
Minimalno 500 miliona je u posljednjih 10 godina isparilo.
Umjesto u investicije u budućnost, sav "višak novaca" je upotrijebljen za proslost.
Uprave su krive, ali glavni ktivac je vlast.
Vidjet ćemo sta donose ti najavljeni zakoni koji bi trebali olakšati zatvaranje rudnika.
Ko je krcmar, Elektroprivreda BiH ili Vlada FBiH.
montypython
Posts: 4010
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Samo povećanje cijene struje ne može riješiti stvar ali bez povećanja cijene stvar se garantovano ne može riješiti da sve drugo dobro uradiš. Matematički rečeno to je potreban ali ne i dovoljan uslov. A što se tiče zatvaranja rudnika, zatvoriti ono što ne valja a ostaviti što se pokaže dobrim, siguran sam da bi npr svaki površinski kop bio profitabilan a jamski ne vidim da imaju budućnost, izuzev u slučaju velike nestašice uglja i drugih energenata a i to samo uz visoku produktivnost po zaposlenom a ne da je, kao sad, desetina evropske i onda dramatično manji broj zaposlenih.
Sitna buranija
Posts: 2247
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

Monty, pišeš kilometarske postove, ne može ti čovjek na sve ni odgovoriti. U principu, prodajna cijena je otišla ispod proizvodne zadnje 3 godine, nakon što su počeli povećavati cijenu uglja po 20%. Nije to bilo tako 2015. ili 2016. godine. Prije 2021. nije bilo te deformacije. S druge strane, pad proizvodnje je potpuno razumljiv kada znaš da se smanjuju proizvodni kapaciteti. Taj pad od 2015. i 2016. godine je posljedica dotrajalosti blokova i zatvaranja dva stara bloka (koja su kao ponovo pokrenuli nakon ograničavanja rasta cijene za privredu kako bi nadomjestili taj gubitak izvozom što im je na parlamentu usvojeno). Ovaj sadašnji dodatni pad na tu već nižu proizvodnju je plod nesposobnosti ili loših namjera. Tu je razlika. Ovjde se neki ljute valjda na one prethodne što oni nisu pravili po 150 mio dobiti svake godine nego 10-tak u prosjeku, a ovi.a što su napravili minus 142 mio traže opravdanja i daju im neosnovano nove šanse i kredite. Ne mogu ovi u istu rečenicu ni sa jednom prethodnom upravom i to je za nas porazna činjenica. Ovi su i Grabovicu nadmašili...
panzer
Posts: 12277
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/dir ... /240707012

Ako ništa, polako osiguravaju medijski prostor za dobre korake. Još jedan plus.
Kenanhr
Posts: 18
Joined: 27 Mar 2024, 17:03

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Kenanhr »

Da mi se samo rijesiti ovog belaja sa malim minusom i da nastavim sa zivotom investicija :D
brzi
Posts: 2751
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Kenanhr wrote: 07 Jul 2024, 12:27 Da mi se samo rijesiti ovog belaja sa malim minusom i da nastavim sa zivotom investicija :D
Gledaj, kupio sam Sarajevo osiguranje po 9 maraka jer je bila najava da Vlada ima kupca na 14 maraka.
Ne bi kupca i ja poslije nekog vremena prodam po 6,50
Uz gubitak od 2,50 KM po dionici.
Da sam sacekao 2 godine prodao bi po 14 kako je bilo planirano.
Imao sam još takvih slučajeva.
Prodati uz gubitak je najjednostavnija stvar.
Pogledaj kretanje cijene u zadnjih 5 godina.
Bez obzira na poslovanje cijena će u jednom trenutku ići do 20 ili 25 KM.
Promjenjena je vlasnicka struktura i vrlo je malo onih koji bi prodali ispod 20 KM.
BH Telekom sad ima trzisnu 14 a ima losije poslovanje nego kad je bio na 8 KM.
Samo zbog promjene vlasnicke strukture.
montypython
Posts: 4010
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

panzer wrote: 07 Jul 2024, 10:42 https://www.klix.ba/biznis/privreda/dir ... /240707012

Ako ništa, polako osiguravaju medijski prostor za dobre korake. Još jedan plus.
Budi se malo Buljubašić I počinje govoriti suštinske stvari. Neka im je rekao ovo za leptire i mrave (jer jeste bukvalno tako, ja sam nekad pisao o kupusištima zbog kolih se otkazuju HE od 150 miliona (Goražde, Vranduk), a i o studiji uticaja na šišmiše koja se radila godinama za VE Podveležje) a i za stabilnost hidra u odnosu na obnovljive. Kao i ovo pitanje kako ćemo proizvoditi struju ako se sve stopira po željama iz EU. Istina je da je većina ekoloških NVO plaćena izvana i djeluju kao isturene pozicije stranog faktora u političkom i ekonomskom smislu. Bukvalno špijunaža. Za strane ambasadore ovdje jasno je da su mnogi odavno prešli granice svoje nadležnosti i da se debelo miješaju u unutrašnje stvari zemlje, organizuju dnevno konferencije i savjetovanja kao da su kod kuće, od energetike i CO2 do nametanja tzv digitalizacije I koječega još. Preko tzv zelene tranzicije poklapaju bitne resurse i provode neokolonijalizam. Ovo treba pred parlament kao suštinsko pitanje ispred svih drugih, gdje sve stranke treba da pokažu jedinstvo. Imamo veliki udar na suverenitet i posebno energetiku već dugo i vrijeme je za protivudar. Svi se problemi mogu riješiti ako si svoj na svome i imaš bitne resurse a ako si rob ovisan o sadaki i ostaćeš rob koliko god se koprcao čak i ako te puste u gospodareve odaje kao poslugu, zvale se one EU ili drugačije. .
Sitna buranija
Posts: 2247
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 07 Jul 2024, 10:42 https://www.klix.ba/biznis/privreda/dir ... /240707012

Ako ništa, polako osiguravaju medijski prostor za dobre korake. Još jedan plus.
Za ovo mu svakako ide plus što je laički objasnio dio nebuloza sa kojima se susreće EP BiH. U principu, nije on glup čovjek, niti je krimos (nisam ga takvim doživio), ali nažalost ovo mu nije uža struka i to je problem - neznanje i neiskustvo u energetici. A ovo što je rekao je zdravorazumsko rezonovanje...
Post Reply